Büyüklerimizin Oyun ve Oyuncakları


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Büyüklerimizin Oyun ve Oyuncakları

  • #1
    mirza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Nisan.2009
    Mesajlar
    27
    @mirza



    Büyüklerimizin Oyun ve Oyuncakları





    Arkadaşlar bugün okula büyüklerin oyun ve oyuncakları ile ilgili bir yazı geldi.Daha önce büyüklerin oynadıkları oyun ve oyuncakları ile ilgili bir CD hazırlanması gerektiği ve bu CD nin 3 Kasıma kadar teslim edilmesi gerektiği belirtiliyor.Size böyle bir yazı geldi mi?

  • #2
    mirza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Nisan.2009
    Mesajlar
    27
    @mirza







    kimseye böyle bir yazı gelmedimi

  • #3
    hümeyra - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    14.Nisan.2009
    Mesajlar
    30
    @hümeyra







    bizede geldi soruşturmaya başladım ama henüz birşey bulamadım maalesef

  • #4
    tc1986 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Ekim.2009
    Mesajlar
    36
    @tc1986







    evet bugün banada geldi nasıl bişey hazırlıycaz yardım lütfen

  • #5
    ergün_71 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    03.Kasım.2010
    Mesajlar
    1
    @ergün_71







    evet geldi bende arıyorum ama yok malesef bulursan bizede haber ver. iyi günler

  • #6
    tugbakiraz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10.Nisan.2009
    Nereden
    kırşehir
    Mesajlar
    6
    @tugbakiraz



    büyüklerimizin oyunları





    OYUNLAR

    BEŞ TAŞ

    Karşılıklı iki kişi tarafından oynanır. Kızlar da erkekler de oynar. Taşlar (5 adet) yere atılır. İlk önce birler oynanır. Birlerde; oyuncu bir taşı baş hizasına kadar havaya atar. Havaya attığı taş yere düşüne kadar taşı havaya attığı elle yerden bir taş alıp havaya attığı taşı tutmak zorundadır. Tutamazsa yanar. İkilerde; yine havaya bir taş atıp aynı elle yerden 2 taş almak, Üçlerde; üç taş almak, dörtlerde havaya attığı taş yere düşene kadar 4 taşı da almak ve havadan düşen taşı tutmak zorundadır. Daha sonra işaret parmağını (sol el) orta parmağının üstüne koyup yere dayayarak köprü oluşturulur. Sağ elle de bir taş yukarı atılır. 4 taşı da birbirine değmeyecek gibi köprü kurduğu parmaklarına yakın bir yere bırakır. Havaya attığı taş yere düşmeden köprüden bir taşı diğer tarafa geçirir ve yukarıya attığı taşı yere düşmeden tutar. Dört taşı da birer birer diğer tarafa geçirince bu bölüm de bitmiş olur. Sonra 5 taşı sağ elle havaya atıp birlerde en az bir taş elinin üstünde kalacak şekilde taşları yakalar, elinin üstündeki (tersindeki) taşı tekrar eliyle yukarı atar ve avucuyla yere düşmeden yakalar. Bu hareket ikilerde 2 taş, üçlerde 3 taş, dörtlerde 4 taş ve beşlerde 5 taş elinin üstünde tutulup avucuyla yakalayacak biçimde devam eder. Elinin üzerinde eksik taş yakalarsa ve avucuyla tutamazsa yanmış olur.
    Yukarıda tüm bu hareketleri yanmadan yapıp tamamlarsa, oyunda başarı sağlamış olur ve rakibine karşı bir oyun ilerde olur.
    Aynı oyun koyun, kuzu ve keçilerin ön ayaklarının dizlerinden çıkan aşık kemikleriyle de oynanır. Hatta taştan ziyade aşık kemikleriyle oynanmaktadır.
    Bu oyun evde, sokakta kısacası bir araya gelen iki kişinin ilk öncelikle tercih ettikleri bir oyundur. Tüm çocuklar tarafından bilinir ve oynanır.
    BİRDİR BİR
    Oyunun başında bir ebe seçilir. Ebe öne eğilerek ellerini dizlerine dayar.
    Diğerleri bir kaç metre arayla sıra oluştururlar. Oyuncular sırayla koşarak eğilmiş duran ebenin üzerinden ellerini sırtına bastırıp bacaklarını açarak
    atlarlar.
    Atlarken de sırayla tekerlemenin dizelerini söylerler.
    “Birdirbir,
    İkidir iki, olur tilki,
    Üçtür üç, yapması güç,
    Dörttür dört, kuş gibi öt,
    Beştir beş, aldım bir eş,
    Altıdır altı, yaptım kahvaltı,
    Yedim yedi, elim sırtına değdi, sekizim seksek,
    Dokuzum durak”
    Dengesini kaybeden ya da düşen oyuncu “yanmış” sayılır ve yeni ebe olur.
    BOMBIL ( BOM )
    Grup halinde oynanır. Kaç kişi oynayacaksa o sayıda meyve (şehir vs.)
    grubu oluşturup isimlerini küçük kağıtlara kişi sayısı kadar yazılır. sonra bu kağıtlar karıştırılıp oyunculara dağıtılır. Oyuncular ellerinde aynı meyve
    grubunu biriktirmeye çalışırlar. Sıra ile her seferinde bir meyve değiştirilir.
    Aynı meyve grubunu elinde ilk tamamlayan kişi ''hımbıl'' (bom) diyerek elini ortaya
    koyar.
    Eli en üstte kalan hiç puan alamaz. En çok puan toplayan oyunu kazanır.
    ÇİZGİ

    Beş köşeden oluşan bir dikdörtgen çizilir.İki tane yan yana çizilerek onluda olabilir.İnce düz bir tas alınıp önce birlere atılır.Tek ayak sekerek önce beslere varılır.Beşlerde iki ayağını yere basabilir.Sonra tekrar sekerek geri döner.Taşı da bulunduğu yerden beraberinde geri çıkarır.Tas veya ayağı çizgiye gelirse yanmış olur.Beşleri de bitirdikten sonra gözlerini kapatarak yürüyerek çizgiye basmadan beşlere varır.Orada gözlerini açarak döner.Çizgiye basmadan bitirdikten sonra arkasını dönerek taşı basının üzerinden atar.Hangi bölüme gelmişse o bölüm onun olur.O artık orada ayaklarını basıp dinlenebilir. Gözlerini açabilir. Diğer oyuncu ise buraya hiç ayak basamaz.Orayı atlaması gerekir. Yalnız beşleri alamaz.
    ÇEMBER ÇEVİRME
    Uzun ve kalın bir telin ucu halka şekline kıvırıp bir çemberin dışına geçirilir. Uzun telin diğer ucunu tutarak ayakta yürürüz. Yürüyünce çemberde önümüzde istediğimiz yönde yuvarlanır. Yuvarlanan çemberle en çok yol alan kazanır.
    ÇİVİ OYUNU
    Çivi oyunu çoğunlukla kış mevsiminde oynanan oyunlardanmış. Bunun için ıslak ve düz bir toprak alan bulunurmuş. Toprağın üzerinde bir nokta belirlenirmiş. Çivileri atarak belirlenen nokta çevresinde dönülerek oyuncular birbirlerini hapsetmeye çalışırlarmış.
    EBELEMECİ

    Bu oyunda bir ebe seçilir.Ebe kaçan oyuncuları vurmaya çalışır. vurduğu oyuncu ebe olur.Bu defa o kovalamaya başlar.Onun vurduğu ebe olur.Oyun böylece devam eder.
    ESKİ MİNDER
    Grup halinde oynanır. Bir kişi ebe olur ve arkasını oyunculara döner. Ebe "Eski minder yüzünü göster, göstermezsen bana bir şey ver"
    diyerek arkasını döner. Bu arada oyuncular ebeye yaklaşmaya çalışmaktadır. Ebe dönünce herkes hareketsiz durur.
    Ebe herkesten bir şey yapmasını ister. Oyuncu yapamazsa ebe onu cezalandırır.
    İSTOP

    Üç ve daha çok oyuncuyla, kız ve erkek karışık olarak iyi havalarda dışarıda oynanan bir oyundur. Çok oyuncu olursa daha neşeli olur. Her oyuncu kendine bir takma isim bulur veya kendi isimleri ile oynarlar.
    Ebe olan ortaya geçer ve elinde topu havaya atarak birinin ismini söyler. İsmi söylenen çocuk havaya atılan topu yakalamaya çalışır. Topu tuttuğu anda "İSTOP" der. Bu arada çocuklar uzaklaşabilecekleri kadar uzaklaşırlar. Ancak topu tutan çocuk "İSTOP" dediği anda herkes olduğu yerde kalır. Topu en yakın olana atıp vurmaya çalışır. Duran çocuklar hiç kımıldamazlar. Eğer vurursa ebe, o çocuk olur ve topu, havaya atar. Vuramazsa topu ebe çocuk yine alır ve havaya atarak oyuna devam eder.

    KÖŞE KAPMACAKÖŞE KAPMACA
    Bu oyunu oynayacak çocukların sayısından bir eksik sayıda köşe saptanır. ( köşe yoksa, yere tebeşirle aynı sayıda daire çizilir.) Çocuklar sayışarak, aralarından bir ebe seçerler. Ebe ortada durur, öteki çocuklar köşelerine geçerler. Oyun başlayınca, çocuklar köşelerini ( yerlerini ebenin kapmasına olanak vermemeye çalışarak ) değiştirmeye çalışırlar. Bu değiştirme sırasında ebe başka bir köşeye geçmek üzere olan çocuğun yerini kapmaya çalışır. Kaparsa, yerini aldığı çocuk ebe olur. Oyun böylece sürer.

    KURTARMACI

    Oyun oynayacak çocuklar toplanıp sayışırlar ve böylece ebeyi belirlerler. Ebe oyncuların sayısına bağlı kalmakla beraber genellikle iki kişidir.Oyuncular kaçar ve ebeler onlara dokunmaya çalışır. vurduğu oyuncular bir duvarın dibinde el ele tutuşarak dururlar.Ebelerden biri onları beklerken öteki ebe diğerlerini vurmaya çalışır.Oyuncularda vurulan arkadaşlarını kurtar-maya çalışır.Kurtarması için vurulmuş oyunculardan birinin eline dokunması gerekir.Bu durumda vurulmuş kişiler kurtulur ve tekrar oyuna katılırlar.O anda ona dokunmamış olması gerekir. Ayrıca kurtarıldığı zaman ellerinin bir birine tutulmuş olması gerekir.Ellerin ayrıldığı yerden diğer taraf kurtarılmamış olur. Böylece ebeler herkesi vurabilirse oyun tamamlanmış olur ve eski ebeler yerlerine ebe seçerler ve oyun böylece devam eder.



    KÖR EBE

    Bir ebe seçilerek gözleri bağlanır.Diğer oyuncular gelip elleri ile onu yoklarlar.Böyle aralarında şu kanusma olur.

    -Ebe,nerden geldin?

    -Handan geldim.Guzum.

    -Üstüyün başıyın kokusu ne?

    -Yundum arındım da geldim.

    -Tahrana tavuk girmiş,kiş kiş kiş.....kişile, derler.

    Ebede elindeki çabut yumağı veya havlu ile vurmaya baslar.




    MENDİL KAPMACA
    Ortada mendili tutacak biri seçilir. Sonra çocuklar aldım verdim ben seni yendim oyunuyla iki gruba ayrılırlar. Çizgilere dizilen çocuklar karşılıklı olarak aynı anda koşmaya başlar. Mendili yakalayan kendi tarafına doğru koşar. Diğeri yakalamaya çalışır. Oyun sonunda en çok hangi takımın oyuncusu çoksa o traf oyunu kazanır.
    MİNİ MİNİ

    Bu oyunda da yine iki kişi oyuncu seçicidir.Bunlar oyuncuları eşit şekilde paylaşırlar. Karşılıklı olarak oyuncular oturtulur. Her grubun başı kendi oyuncularının kulaklarına birer isim söyler.Bir gurubun başı karşı tarafa "köpeklerinden geçemedim köpeklerini bağla" diye seslenir.O da "Host" diyerek karşı grubun başının geçmesini sağlar.Geçen oyuncu yerde çömelerek oturmuş olan oyuncuların kafalarını elleyerek birini seçer.Elleriyle gözünü kapatır.Kendi oyuncularından birinin gizli ismini söyleyerek " gelsin benim....... ........" diye çağırır.O isimli oyuncu gelip gözü kapalı oyuncunun alnına tikma gurur geçip yerine oturunca gözlerini açar.Karşıdaki oyuncular kimin vurdugunun belli olmaması için hep beraber "mini mini mini mini mini........ ......... ......... .." diyerek işaret parmaklarıyla burunlarının iki tarafını dokunurlar.Gö zleri kapalı oyuncu kimin vurdugunu tahmin eder.Eğer bilirse vuran oyuncu o tarafa geçer. Bilemezse o öbür tarafa geçer.

    ON BEŞ TAŞ

    Her oyuncu için beşer tane olmak üzere küçük çukurlar kazılır.Her oyuncu onbeşer tane küçük taş (çakıl) toplar.Bunlar çukurlara üçer tane dağıtılır.Oyuncu kendi bölümünden herhangi birindeki taşları alarak birer birer dağıtmaya başlar.Sonuncu taşı koyduğu bölümdeki taşları çalarak dağıtmaya başlar.En son taşı koyduğu bölümde taş yok ise o bölümdeki taşlarla beraber alır.Böylece sırayla oynanır.Eğer birinin evinde taş bitmişse diğeri onun en az taş alabileceği bir yere bir taş verir.Böylece oyunda hiç taş kalmayıncaya kadar devam eder.Sonra herkes elindeki taşlarla kendi evini tamamlar.Eğer diğer oyuncunun evinden taş almışsa o elinde kalır.Ve oyun esnasında oraya konulan taslar da onunolur.Ancak kişinin evinde bir taşı varsa diğer ikisini tamamlamak zorundadır. Oyunun sonunda da genellikle çocuklar taşları" cennete, cehenneme, cennete, cehenneme ,......." diye omuzlarından atarlar.En son taşı atarken hangisini söylemişlerse oraya gideceklerine inanırlar.
    UZUN EŞEKUZUN EŞEK
    Bir hakem ile 4’er kişilik iki takım arasında oynanır. Hakem olan kişi bir duvara ya da dayanabilecek bir yere sırtını verir bacağını açar. Oyuncunun biri kafasını hakemin bacakları arasına koyar ve belini düzbir şekilde tutar. Takımın diğer oyuncuları da onun arkasına aynı biçimde dizilirler. Diğer takımın oyuncuları sırasıyla bunların sırtlarına atlarlar. Dört oyuncu da atladıktan sonra takımın ebesi ( kaptanı ) eliyle bir sayı gösterir: “ Eşeğim kaç yaşında ?” ya da “ Çıtı mıtı kaç ? “
    diye sorar. Sayı 10’dan fazla olamaz. Altta yatan takımın ebesi bu sayıyı tahmin etmeye çalışır. Eğer doğru tahmin edemezse diğer takım yine atlayış yapar. Tahmini doğru yaparlarsa, yani sayıyı bilirlerse, atlama yapan oyunculardan biri yere düşerse ya da ayağı yere değerse, takımlar yer değiştirir. Atlayış yapma sırası diğer takıma geçer.


    YAĞ SATARIM BAL SATARIM

    Oyuncular bir yuvarlak oluşturacak şekilde otururlar.Ebe eline mendil alarak dolanmaya başlar.Bu arda " yağ satarım bal satarım, ustam ölmüş ben satarım, ustam kökü sarıdır,satsam on beş liradır. Zambak zumbak dön ardına iyi bak" şeklinde tekerleme söyler.Ebe dolaşırken mendili oturanlardan birinin arkasına bırakır.Eğer arkasına bıraktığı oyuncunun haberi olmuşsa mendili alıp ebeyi kovalamaya başlar.Ebe de bir defa dolanıp o oyuncunun yerine oturur.Eğer oyuncunun haberi olmamışsa ebe bir dahaki dolaşmasında mendili alıp o oyuncuya vurmaya başlar.O da kalkıp bir defa dolanır gelip tekrar yerine oturur.Oyun böylece devam eder.

  • #7
    Zerrin KORKMAZ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15.Mart.2009
    Nereden
    Kütahya/Emet
    Mesajlar
    9,934
    @Zerrin KORKMAZ







    tuğba hocam teşekkürlerr
    ÖNCE OKUL ÖNCESİ 7 YAŞINDA!

    İyi İnsan;
    Aklından hiç kötülük geçirmeyen, saf insan değildir.
    İyi İnsan;
    Her şeyin farkında olup, iyiliği tercih edendir.

  • #8
    HALE GAMZE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    İzmir-İstanbul-İspanya-İtalya ( i lerden gidiyorum,hayırdır... :)
    Mesajlar
    31,583
    @HALE GAMZE







    bizede bugün geldi.
    hemde yarın teslim edecekmişiz...
    81gamze81



    Önce Okul Öncesi Ekibi sizlerin de desteğiyle 10 yıldır okul öncesi eğitime destek vermektedir.
    10. yaşımız kutlu olsun!!!


  • #9
    HALE GAMZE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    İzmir-İstanbul-İspanya-İtalya ( i lerden gidiyorum,hayırdır... :)
    Mesajlar
    31,583
    @HALE GAMZE







    işte bize gelen yazılar.
    yazıyı ayın 3ünde gönderiyorlar.
    CDyide ayın 4ünde istiyorlar.







    81gamze81



    Önce Okul Öncesi Ekibi sizlerin de desteğiyle 10 yıldır okul öncesi eğitime destek vermektedir.
    10. yaşımız kutlu olsun!!!


  • #10
    HALE GAMZE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    İzmir-İstanbul-İspanya-İtalya ( i lerden gidiyorum,hayırdır... :)
    Mesajlar
    31,583
    @HALE GAMZE







    alttaki linklerden ortaya karısık bir şey hazırladım...

    https://www.onceokuloncesi.com/do-ua...ari-t5359.html

    https://www.onceokuloncesi.com/yoere...ar-t32279.html

    birde alttaki linkteki videolarımı ekledim...
    https://www.onceokuloncesi.com/harek...-m-t45976.html
    81gamze81



    Önce Okul Öncesi Ekibi sizlerin de desteğiyle 10 yıldır okul öncesi eğitime destek vermektedir.
    10. yaşımız kutlu olsun!!!


  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Bebeğinizin Oyuncakları
      Konu Sahibi Meryem DURMUŞ (ermer) Forum Bilinçli Anne-Baba Olma Rehberi
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 11.Eylül.2011, 12:39
    2. oyuncakları paylaşmıyor...
      Konu Sahibi zezemm Forum ÖĞRENCİLERLE İLGİLİ SORUNLARINIZ
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 15.Mayıs.2011, 23:21
    3. oyuncakları toplatma
      Konu Sahibi pedegog83 Forum ETKİNLİK İSTEKLERİNİZ
      Cevap: 5
      Son Mesaj : 04.Mayıs.2011, 22:53
    4. buyuklerimizin cocukluk yillarinda oynamis oldugu oyunlar lazim
      Konu Sahibi ayshen Forum ETKİNLİK İSTEKLERİNİZ
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 07.Kasım.2010, 20:56
    5. Evdeki oyuncakları sık sık temizleyin
      Konu Sahibi Emine TURAN TUNÇ Forum SAĞLIK
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 15.Kasım.2009, 18:15

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş