İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarının kuruluşunun 35. yılı dolayısıyla oluşturulan 'Müzikkütüphanesi' açıldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka Kampüsü'ndeki Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı bünyesinde oluşturulan ''Müzikkütüphanesi-Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Prof. Ercümend Berker Kütüphanesi Arşiv ve Dokümantasyon Birimi''nin açılışı yapıldı.

Açılış töreninde konuşan, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cihat Aşkın, 35 yıllık konservatuvar tarihinde ilk defa böyle bir kütüphanenin açıldığını belirtti.

''35 yıl boyunca Türk müziği için resmi kütüphane oluşturulmamasını nereye koyabilirsiniz?'' diye soran Prof. Dr. Aşkın, Türk müziğinin gelişmemesine en büyük engelin müziğin bugüne kadar amatör bir cemiyet anlayışıyla yönetilmesinden kaynaklandığını savundu.

Kütüphane kültürünün, değerlerin muhafaza edilerek onları talep edenlerin hizmetine sunmayı gerektirdiğini dile getiren Prof. Dr. Aşkın, kültürü yaşatırken, onları hor kullanmadan korumanın da vazife olduğunu ifade etti.

Zengin müzik kitaplığından, nota arşivine, taş plaklardan, audio arşivine uzanan geniş bir koleksiyonun yer aldığı kütüphanede, besteci ve ud sanatçısı Şerif Muhittin Targan'ın kıyafetleri ve udları da sergileniyor.


ntvmsnbc