Yağmurlar (ve sellerle) birlikte sonbahar geldi. Sonbahar yeni sezon demek, müzik firmalarının hazırlıkladıkları albümlerin sırayla raflara çıkması demek... Cazkolik olarak sezon başında genel olarak caz sektörünü ve çıkacak albümleri gözden geçirdik...

Yağmurların yazı yıkayıp üzerimizden attığı mevsimdir sonbahar, ve sonbahar müzik sektörünün yeniden canlanmaya başladığı, yeni projelerin masalara konulduğu, herkesin elindekini ortaya çıkarmak için heyecanlandığı mevsim başıdır.

Müzik firmaları yazı konser ağırlıklı geçiren müzisyenlerinin başına adeta üşüşür, yarım kalan işler hızla tamamlanmaya çalışılır, bir süreliğine konserler ertelenir, geceler boyu stüdyolara kapanılır, kayıtlar tek tek elden geçirilir. Biten çalışmalar yeniden ve yeniden dinlenir, editlere tekrar tekrar bakılır, masteringler teslim edilir. Halkla ilişkiler ekipleri faaliyetlerini hızlandırır, fotoğrafçılar, makyözler, klipler... Hepsi telaşlı, hepsi heyecanlı ve hepsi yeni beklentilerin keyifli aceleciliği ile en iyisini yapmaya çalışır...

ARTIK YENİ BİR SEZON BAŞLIYOR...

Biz de Cazkolik olarak ilk sonbaharımızı yaşıyoruz. Önümüzde Akbank Caz Festivali var, arkasından İş Sanat, Cemal Reşit Rey gibi konser mekanları yeni sezonlarını açacaklar, caz kulüpleri açıldı bile, yeni çıkacak albümler son telaşlarını yaşıyorlar! Bunları biliyoruz, hissedebiliyoruz! Biz de istedik ki, sezon başında, Akbank Caz Festivali heyecanı ortalığı sarmadan yeni sezona bir göz atalım, firmaları gözden geçirelim, kimler albüm yayınlayacak, neler çıkaracak ilk elden bilgileri toparlayalım. Ülkemiz caz dünyası çok büyük çoğunlukla dünya caz sahnesine bağımlı. Bu böyle olmaya da mecbur aslına bakarsanız. Biz Türk cazseverler çoğunlukla dünya üzerinde üretilen caz müziğini tüketiyoruz. İsterdik ki bu yoğunluğun önemli kısmını kendi müzisyenlerimize ve albümlerimize yöneltebilelim. Geçen hafta yaptığımız anketimizde aslında bilerek bu soruyu sorduk, istedik ki cazseverler kendi müzisyenlerimizi ne kadar yakından takip ettiklerini kendileri söylesin, sonuçlar bildiğimizi doğruladı. Ankete katılan okurlarımızın %85 gibi oldukça yüksek oranı Türk müzisyenlerini, ortaya çıkardıkları işleri yeterince dinlemediğini, bilmediğini, yeterince ilgi göstermediğini ifade ediyor. Cazkolik olarak şimdilik sadece böyle bir tespitte bulunup gerisini size bırakıyoruz. Belki ilerde daha geniş bir tartışma platformu oluşturarak konuyu sağlıklı tartışabiliriz.

Bu konuyu, yani sezon başı konusunu kaleme almaya düşünürken dünyanın önde gelen caz dergilerine de şöyle bir göz attık ama onlarda daha böylesi bir hazırlık içinde değiller henüz anlaşılan. Zaten yazılı caz medyası biliyorsunuz özellikle Amerikada ekonomik kriz nedeniyle büyük darbe yedi. Buna internet yoğunluklu alışkanlıkların da sebeplerini ekleyebilirsiniz. Yılların JazzTimes dergisi kapanmanın eşiğinde, ara verdi, belki de kapanacak, kimbilir. Şimdilik Down Beat ayakta. Tabii çok büyük bir kurum, 70 yılı aşan bir dergi, öz kaynakları şüphesiz ki çok güçlü. Global ölçekteki diğer dergiler de etkilendi. Küçük dergiler belki biraz daha şanslı. Avrupadaki dergiler daha iyi durumdalar. İngilizlerin en eski caz dergisi biraz sallandı ama şimdi onun da durumu iyi. Bizim tek caz dergimiz “JAZZ” ise yeni sayısının hazırlıklarını sürdürüyor. Sevgili Zuhal Focan’ın benzersiz çabaları sayesinde dimdik ayakta ama okurlardan daha çok destek görmeyi hakediyor. Tüm cazseverlerin “JAZZ”ın yeni sayısını ve bundan sonraki sayılarını tamamen satın almalarını buradan tekrar rica edelim.

YENİ SEZONDA CAZSEVERLERİ HANGİ ALBÜMLER BEKLİYOR?

Gelelim yeni sezonda çıkacak olan caz albümlerine... Keşke bu konuda sağlıklı tek bir kaynak olsa ama yok! Tek tek tüm firmaları dolaşıp öğrenmek zorundasınız. Kuşkusuz ki bu arada bir çok yeni albümü de ya duymamış ya da gözden kaçırmış olacağız. Her neyse, gelin isterseniz ilk olarak ünlü Concord Music Group ile başlayalım. Concord dünyanın en büyük müzik firmalarından, çatısı altında Prestige, Fantasy, Milestone, Pablo, Riverside, Takoma, Telarc gibi dev firmaları barındırıyor. Dolayısıyla tüm bu markalardan söz etmiş oluyoruz anı zamanda.

George Benson’dan “Songs and Stories”; İstanbul Caz Festivali’nde konser veren Benson sonbaharı yeni albümle karşılayanlar arasında. Aynı şekilde geçtiğimiz gün ‘Günün Albümü’ köşemizde konuğumuz olan Mike Stern’ün firması da Concord çatısı altında. Stern’de “Big Neighborhood” ile gündeme bomba gibi düştü. Bluesun ustalarından Roben Ford’da “Soul on Ten” ile Concord’un yeni bombalarından. Son 50 yılın en üyük kayıt ustalarından, adına bir serinin ismi açılan, caz tarihinin yarısına yakın albümünü neredeyse tek başına kaydetmiş olan Rudy Van Gelder serisi tüm hızıyla ve eklenen yeni albümlerle yoluna devam ediyor. Bu seriden Concord çatısı altında çıkan albümler caz severlerin gözbebeği konumunda olmuştur her zaman çünkü elinize aldığınız sadece bir albüm değil aslında caz tarihinin parçasıdır. Her neyse, bu seriden The Red Garland Quintet’in “Dig It!”i, Thelonious Monk’un ünlü “Monk”u, Clark Terry’nin “Serenade To A Bus Seat”i, McCoy Tyner’ın “Horizon”u, George Russell’ın “Ezz-Thetics”i yayınlanan albümler arasında. Bu albümlere ilk kez yayınlana yeni albümler serisinden Joe McBride’ın “Lookin’ For A Change”ini, Stefon Harris’in “Black Out”unu, Peter White’ın “Good Day”ini, Jessy J.’in “True Love”, John Patitucci'nin “Rememberance” gibi albümlerini de ekleyelim, yanlarına yakında yayınlanacaklar kapsamında Poncho Sanchez’in “Phsydelic Blues”unu, Curtis Stigers’ın “Lost in Dreams”ini, Jon Irabagon’un “The Observer”ını ve en son çıkanlardan henüz 25 yaşındaki genç saksafonist Benny Reid’in “Escaping Shadows”unu da eklersek ortaya sadece tek bir firmadan (grup desek daha doğru olur) neredeyse Avrupadaki bir kaç ülkenin bir yılda yayınladığı toplam albüm sayısı kadar (abartmıyoruzdur umarım) albüm çıkar. İnanın bunlara daha eklemediklerimiz var.

Müzik dünyasının genç firmalarından Marsalis Music Marsalis kardeşlerin kurduğu ve atak yayın politikası izleyen bir firma. Bünyesinde Branford Marsalis, Claudia Acuna, Harry Konick Jr., Joey Calderazzo, Miguel Zenon, Doug Wamble gibi önemli isimleri barındıran firma tüm bu isimlere geçen zaman içinde albümler çıkardı, yakın zamanda Claudia Acuna’nın albümünü yeni CD’ler köşemizde gördüğünüzü hatırlayacaksınız. Firma sonbaharı da Miguel Zenon’un yeni albümü “Esta Plena” ile karşılamaya hazırlanıyor.

Avrupanın dev müzik firmalarından, Amerikan pazarının da aktif oyuncularından ECM'de yeni sezona giren firmalardan. Kurucusu olan Manfred Eicher'in Down Beat'ten 2009 içinde ödül de aldığı ECM son albümünü Amerikan pazarında 9 Eylül'de yayınladı. Avrupa piyasasına ise 25 Eylül'de dağıtıma vereceği John Abercrombie Quartet'in "Wait Till You See Her" oldu. Yine Eylül ayı içinde yayınladığı bir başka albüm ise Othmar Schoeck'in "Notturno"su, Anouhar Brahem aynı tarihlerde çıkacak olan "The Astounding Eyes of Rita"sı ve Carolin Widmann'ın "Phantasy of Spring'i oldu.

Caz müzik sektörünün her zaman en etkin firmalarından biri olmuştur MOTEMA. Bünyesinde Alexis Cole, Amy London, Antonio Ciacca, Charnett Moffett, Geri Allen, KJ Denhert, Lynne Arriale, Oran Etkin, Rufus Reid gibi isimleri barındıran firma sonbahar aylarını yeni yayınladığı Tessa Souter “Obsession”, Charnett Moffett “The Art of Improvisation” gibi albümlerle karşıladı.

Summit Records & Mama Records nisbeten daha ufak çaplı firmalardan ama etkin diskografileri var ve son sıralarda da Chuck Owen “The Comet’s Tail” isimli albümünün yanısıra Bob Florence’ten “Legendary”, Randy Brecker’ın önceki yıllarda çıkmış olan “Nostalgic Journey”nin yeni basımını, Ted Kooshian’ın “Underdog, and the Other Stories” isimli albümlerini geçtiğimiz günlerde yayınladılar.

2005 yılında faaliyete geçen Anciz Records New York’lu bağımsız bir plak şirketi. Bünyelerinde Anat Cohen, Avishai Cohen, Joel Frahm gibi başarılı müzisyenleri barındıran şirket geçtiğimiz dönem içinde kardeş Cohen’lerin albümlerinin yanısıra sonbahara Joel Frahm & Bruce Katz’ın “Project A” isimli albümüyle iddialı bir giriş yaptı, hemen ardından da Joe Martin’in “Note By Chance” albümüyle iddiasını adeta perçinledi.

Yine bağımsız, daha ufak firmalardan olan Sharp Nine Records’tan çıkan albümlerin 2 tanesini okurlarımız okuyunca hatırlayacaklardır. Tamamını yayınladığımız One For All grubundan “Return of the Lineup” ile Joe Locke-David Hazeltine’den “Mutual Admiration Society 2” sitemizde de olan albümler, bunların yanısıra Grant Stewart’ın Ellington parçalarını seslendirdiği albümü de yeni çıkanlar arasında.

Yine bağımsız, ufak firmalardan Sunny Side Records’ta etkin firmalardan biri. Son sıralarda Venissa Santi’nin “Bienvenide”sini, Roswell Rudd'un ödüllü "Trombone Tribe”si ile büyük piyanist Fred Hersch’ün Jobim parçalarını seslendirdiği “Plays Jobim” albümü de bu sıralamalara eklenebilir.

Yine büyük küresel firmalardan Sony Music alt labelı Legacy’den Dave Brubeck’in efsanevi albümü “Time Out”un 50. yıl yeni baskılarını halen yayınlamayı sürdürüyor. Yine aynı şekilde Miles Davis’in “Kind of Blue”su, complete derlemeleri hepsi yeni... Bu de firma bir başka alt labelı Masterworks içinden son günlerin popüler genç müzisyeni Eldar’ı yayınladı, çok ses getiren bu albümün ismi “Virtue”.

Efsanevi Blue Note ise sonbahara Robert Glasper’ın “Double Booked” ve Willie Nelson’ın “American Classic” gibi yeni albümleriyle girdi. Eski serilerinden ise düzenli olarak yayınlamaya devam ediyor. Yine Rudy Van Gelder serisinden yeni albümler yolda...

Şimdilik bu kadar diyelim... Kuşkusuz ki ilk başta da dediğimiz gibi buradaki listeye girmeyen bir çok albüm daha var, Avrupa firmalarını alamadık bile, onları da bir başka incelemeye alalım diyerek toparlamış olalım.

Cazkolik.com / 14 Eylül 2009, Pazartesi