Oyuncak almak çocuk oyuncağı değildir


Oyuncaklar çocuklarda zihinsel ve bedensel gelişime katkı sağlayan önemli araçlar. Peki, hangi yaşta hangi oyuncak seçilmeli?

Oyuncak, çocuğunuzu sadece oyalayan değil, aynı zamanda geliştiren bir araçtır. Yani, oyuncak alırken aslında onun geleceğini de biçimlendiriyorsunuz. Bu konuyu işin uzmanına sorduk. Türkiye Oyuncakçılar Derneği (OYDER), ülkemizin en güvenilir ve güçlü oyuncakçılarını aynı çatı altında toplayan bir kuruluş. 1994 yılında kuruldu. İşte başkan Ahmet Alioğlu’nun söyledikleri:

6-7 ay: Oturmaya başlayan çocuğun mekanı genişlemiştir. Bu dönemde çocuğa elinin içine sığabilecek büyüklükte esnek (plastik) oyuncaklar verilebilir. Özellikle ses çıkaran çıngıraklar onlar için çok önemlidir.

8-12 ay: Çocuk artık emekler ve yürümeye başlar. İlgileri artmıştır. Ses çıkaran toplar, bebekler, arabalar, hayvanlar ilgisini çekebilir. Anne ve babalar bu dönemde çocuğa resimlerle hikayeler anlatmaya dikkat etmeli.

15-18 ay: Çocuğunuz artık odalar arasında mekik dokuyor. Bu nedenle otomobil, gitar gibi itilen, çekilen, aynı zamanda ses çıkaran oyuncakları tercih edin.

1,5-2 yaş: Çocuk artık kendini keşif ve icatlara hazır bir bilimadamı gibi hissediyor. Bu dönemde farklı boyutlardaki bloklar, kutular ve şekillerden bir şeyler yapmak çok hoşuna gider.

2-3 yaş: Çocuğunuz artık sosyal hayatın içindedir. Anne-baba olurlar. Çocuklarını beslerler. Bebek, mini oda takımları, kuklalar, tamir aletleri, hayvan setleri gibi oyuncaklar idealdir.

3-4 yaş: Artık tam anlamıyla hareketlenmiştir. Bu dönemde üç tekerlekli bisikletler, sallanan atlar, yük arabaları, büyük küpler ve bloklar alınmalı.

4-6 yaş: Çocuk bu dönemde açık havada oynamaktan ve masa başı oyunlardan hoşlanır. Boyama, yapıştırma, kağıtlardan şekiller yapma, parçaları birleştirme gibi oyunları destekleyen faaliyetler yapılmalı.

6 yaş sonrası (okul çağı): Artık okula başlamıştır. Oyun ve oyuncak anlayışında önemli değişikler olmaya başlar. Bu dönemde futbol, basketbol, bisiklet gibi oyunlar ve bunlar oynanırken kullanılacak materyaller önem kazanıyor.

Bunlara dikkat edin

* Etikette yer alan güvenlik uyarılarını mutlaka okuyun.
* Çocuğun, oyuncağın ambalajıyla oynamasına izin vermeyin. Ambalaj yüze yapışıp nefes almasını engelleyebilir.
* Büyük çocuğunuz için aldığınız oyuncakların, küçük çocuğunuz için tehlikeli olabileceğini unutmayın.
* Oyuncakları sürekli kontrol edin, zarar verecek şekilde kırılmış ya da bozulmuş olabilir.
* Ambalajında CE işareti, firma ismi ve adresi olmayan oyuncakları satın almayın.
* Özellikle bebekleriniz için küçük parçalardan oluşan oyuncakları tercih etmeyin, bebeğiniz bu parçaları yutabilir. Genelde tek parçadan oluşan oyuncaklar alın.

Kaynak: Milliyet Gazetesi,14 Mart 2009