OTİSTİK ÇOCUKLARA DİNLETİLECEK MÜZİK TÜRLERİ VE MÜZİĞİN İNSAN ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

A-Fizyolojik etki:
Müziğin başlıca iki öğesi ses ve ritmdir. Ses veren cisimlerin gerekli ortamda titreşimlerinden oluşan enerjiye ses denir. Ses fiziksel bir olay sonucunda oluşan enerjidir.
Müziğin sesten ayrılmaz ikinci öğesi de ritmdir. Zamnın düzelme süreleri seslerle bölünmesine ritm denir. Kısaca ritm düzenliliktir. Bunlara göre ses ve ritm, enerji ve düzenliliktir denilebilir.
Müzik doğrudan doğruya insanın duyum ve bilinçle ilgili davranışlarının özeği olan beyni etkiler; yani insanı etkiler. Bu fizyolojik etkileme olayıdır. Bu bağlamda müzik güzellik duyguları ile birlikte düzenlilik(ritm,ritmik duygu) ve insana güçlülük verir.

B-Psikolojik Etki:
Her enerji bir iş yapar. Ses enerjisi de müzik sanatında taşıdığı düzenlilik ve güzellik öğeleri ile etkilediği insanın davranışlarında değişiklik yapar.
Müziğin türleri: Halk Müziği, Popüler Müzik, Eğitsel Müzik, Ordu Müziği, Dinsel Müzik, Sanat Müziği olmak üzere sıralanabilir. Her tür kendi içersinde yerel, ulusal ve evrensel koşullara göre çeşitlilik gösterir. Her türün estetik kuralları vardır ve bu kurallara göre değerlendirilir. İnsan psikolojik oluşumu ile müzik türlerini dinler.

Yas, keder, neşe, çoşkunluk, durgunluk canlılık, kabalık, incelik hepsi ruhsal durumu yansıtan davranışlardır. Davranışta değişiklik herhangi bir ruhsal durumdan başka bir ruhsal duruma geçiştir. Psikolojik etkileme müziğin insanda bu geçişi sağlamasına denir. Buna ruhsal arınma da denilebilir. Ruhsal arınma için insan ve müzik arasında bir bağ gereklidir. Bu bağa "Bağlaşım" denir. Müzik dinleyen insanın iç oluşum düzeyine yaklaşık düzeyde ise ve kendi türü açısından yeterli estetik sunuyorsa o müzik insanı kavrayabilir. Bu bağlaşımın bir yanıdır. Kişinin kendini müziğe kaptırması kendini o müzikte bulmasına bağlıdır. Bu da bağlaşımın ikinci yanıdır. Bunlardan birincisinde arıtma vardır. İkincisinde arınma vardır.
Ruhsal arınma yani davranışlarda değişiklik insanla müzik arasında Bağlaşım olmadan müziğin fizyolojik ve psikolojik etkisi ile her türlü müzik insan davranışlarında değişiklik yaratabilir.
Otistik insanların ruhsal yapıları kesin olarak bilinmediğinden dinletilecek müzik türleri de deney ve gözlemler sonucunda bireysel farklılıklar da göz önünde bulundurularak belirlenebilir. Otistik bireylerin (çocuk,genç ve yetişkin) ruhsal durumları deney ve gözlem sonucu dinletilecek müzik türlerini belirlemede daha çabuk amaca ulaştırır.

OKUL İÇİ ETKİNLİKLERDE KULLANILACAK MÜZİK TÜRLERİ

A. Giriş saatlerinde (20 dakikalık) klasik müzik türleri

B. Dans saatlerinde (20 dakikalık) ritmik, eğitsel, popüler müzik (bu bölümde beden eğitimi öğretmenleri ile işbirliği sağlanarak haftada bir kareografi hazırlanacak ve bu kareografi uygun müzikle birleştirilecek.

C. Yemek saatlerinde (40 dakika) enstrumental popüler müzik

D. Çıkış saatlerinde (20 dakika) ritmik, klasik ve popüler müzik

E. Ders saatlerinde Psiko Terapi amaçlı müzik türleri dinletilmesi uygun görülmüştür.

Hazırlayanlar:YALÇIN ERŞENEL - ÖZDEN TOKUL