2001 Yılı Özürlülük Alanındaki Yayınların Kısmi Açıklamalı Bibliyografyası
Derleyen: David Pfeiffer *
Çeviren: Betül YALÇIN**
Pınar İRDEM***
Keziban KARÇKAY****

Bu bibliyografya artmakta olan özürlülük çalışmalarını derlemekte ve kısmi açıklamalar getirmektedir. Yıllar içinde yayınların sayı, içerik ve yaklaşımlar açısından ivme kazanması bu alandaki gelişme sürecini göstermektedir. Bu bibliyografyada yer alan yayınlar literatürün sadece küçük bir kısmını temsil etmekte ve bir başlangıç noktası olarak değerlendirmektedir.

Çalışma arkadaşlarıma uzmanlık alanları çerçevesindeki yayınlarını benimle paylaştıkları için teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Bu paylaşım olmasaydı bu ve diğer bibliyografyaların oluşturulması mümkün olmazdı.

2000 yılı için hazırlanan bibliyografya 2003 yılının kış döneminde Disability Studies Quarterly’de yayınlanmıştır. Aynı şekilde 2001 için olanı 2003 yılının yaz döneminde yayınlanacaktır.

Aasland, O.G. (2001) The physician role in transition: is Hippocrates sick? Social Science and Medicine, 52(2): 171-73.

Adams, Rachel. (2001) Sideshow U.S.A.: Freaks and the American Cultural Imagination. Chicago: University of Chicago Press. Film, fotoğraf, edebiyat, ve diğer kitle iletişim araçlarında özürlülerin sürekli olarak hilkat garibesi gibi gösterilmesi konusu tartışılmaktadır.

Albrecht, G.L. (2001) Rationing Health Care to Disabled People. Sociology of Health and Illness, 23(5): 654-77.

Albrecht, Gary L.; Seelman, Katherine D.; Bury, Michael (editors). (2001) Handbook of Disability Studies. Thousand Oaks, CA: Sage Publications.

Ali, Zoebia; Fazil, Qulsom; Bywaters, Paul; Wallace, Louise; Singh, Gurnam. (2001) Disability, Ethnicity and Childhood: a critical review of research. Disability and Society, 16(7): 949-68. Beyaz olmayan özürlü çocukların yaşadıkları iyi ve kötü deneyimler hakkında bir literatür derlemesidir.

Almon, P.A. (2001) Mass transportation operators’ beliefs about visual impairments. Journal of Visual Impairment and Blindness, 95(1): 5-13. Bu araştırma, sürücülerin görme özürlüler hakkındaki gerçek dışı inanışlarını ele almaktadır.

Altman, Barbara M. (2001) Definitions of Disability and Their Operationalization and Measurement in Survey Data: An Update. Research in Social Science and Disability, Volume 2, Exploring Theories and Expanding Methodologies edited by Sharon N. Barnartt and Barbara M. Altman. New York: Elsevier Science Ltd., 77-100. Özürlülüğün beş farklı tanımı alınarak [(1) Kronik hastalıklar ve bozukluklar, (2) fonksiyon sınırlılıkları, (3) rol sınırlılıkları (4) özürlülük nedeniyle verilen istirahat, ve (5) özürlülük yardımı alma] ve 1987 Ulusal Tıbbi Harcama Araştırması’nın Hanehalkı Araştırması Bölümü kullanılarak elde edilen sonuçlara göre, 18-64 yaşları arasındaki nüfusun %43.7’sinin, 65 yaş ve üzeri nüfusun %67’sinin ve 18 yaşın altındaki nüfusun %33’ünün yukarıdaki tanımlardan en az birinin kriterini karşıladığı ve dolayısıyla da özürlü olarak tanımlanabileceği ortaya çıkmıştır. Bir başka deyişle Amerikalıların en az %40’ının özürlü olduğu ön görülmektedir.

Andrews, Lori B. (2001) Future Perfect: Confronting Decisions About Genetics. New York: Columbia University Press. Genetik teknolojinin özürlüler de dahil etik, yasal ve sosyal etkilerini ele almaktadır.

Angst, J.; Marneros, A. (2001) Bipolarity from Ancient to Modern Times: Conception, Birth, and Rebirth. Journal of Affective Disorders, 67(1): 3-9.

Arad, D.D.; Wozner, Y. (2001) The Use of the Shye’s Systemic Quality Life Model in the Examination of Child Protection Officers Decision. Social Indicators Research, 56(1): 1-20.

Arnetz, B.B. (2001) Psychosocial challenges facing physicians of today. Social Science and Medicine, 52(2): 203-213.

Ashford, Jose B.; Sales, Bruce D.; Reid, William H. (editors). (2001) Treating Adult and Juvenile Offenders with Special Needs. Chicago: American Psychological Association.

Baker, Kristan; Donelly, Michelle. (2001) The Social Experiences of Children with Disability and the Influence of Environment: a framework for intervention. Disability and Society, 16(1): 71-86. Bu çalışma özürlü bir çocuğun herhangi bir müdahaleden önce çevresinin genel bağlamda değerlendirilmesinin gerekli olduğunu belirtmektedir.

Bakker, N. (2001) A Harmless Disease: Children and Neurasthenia in the Netherlands. Clio Medica, 63: 309-28.

Banks, Pauline; Cogan, Nicola; Deeley, Susan; Hill, Malcolm; Riddell, Sheila; Tisdall, Kay. (2001) Seeing the Invisible Children and Young People Affected by Disability. Disability and Society, 16(6): 797-814. Literatür derlemesi ve alternatif kavramsal çerçevenin tartışılması.

Barasch, Moshe. (2001) Blindness: The History of a Mental Image in Western Thought. New York: Routledge. Rönesanstan bu yana görme özürlü imajının tarihçesi .

Barnartt, Sharon; Scotch, Richard. (2001) Disability Protests: Contentious Politics, 1970-1999. Washington, D.C.: Gallaudet University Press. Geçmiş otuz yılda işitme özürlülerin ve özürlülerin kendi hakları için düzenledikleri protestoların geçmişi.

Bartlett, Peter. (2001) Legal Madness in the Nineteenth Century. Social History of Medicine, 14(1): 107-31.

Batavia, Andrew I. (2001) The Ethics of PAS: Morally Relevant Relationships Between Personal Assistance Services and Physician-Assisted Suicide. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation, 82(Supplement 2): 25-31. Yazar, kişisel destek hizmetinin, desteği alan kişi tarafından yönlendirildiği durumda kişinin yaşam kalitesini arttırdığı ve kişinin yaşamına son verme ihtimalinin daha düşük olduğu konusundaki argümanları sunmaktadır. Kişisel destek hizmetlerine ulaşmak ötenazi talebini ortadan kaldırabilmektedir. Bu noktadan hareketle yazar fonksiyon sınırlılıklarının ötenaziye başvurma açısından bir neden oluşturabileceğini tartışmaktadır. Yazara göre özürlü nüfus açısından birinci argüman yani kişisel destek hizmeti almanın özürlünün yaşamına son verme isteğini ortadan kaldırdığı düşüncesi daha kabul edilebilir bir yaklaşımdır. Ötenazi hem genel nüfus içinde hem de özürlü nüfus içinde çok tartışıldığı gibi, akademik kişiler tarafından da yoğun olarak tartışılmaktadır. Bu makale tartışılan konulara ışık tutması açısından önemlidir.

Batavia, Andrew I. (2001) A Right to Personal Assistance Services: `Most Integrated Setting Appropriate’ Requirements and the Independent Living Model of Long-Term Care. American Journal of Law & Medicine, 27(1): 17-43. Bu makale uzun süreli bakıma ihtiyaç duyan kişilere sunulan kişisel destek hizmetinin farklı yöntemlerini etkili bir şekilde açıklamakta ve her birini yasal, yönetsel ve bütçe açısından değerlendirmektedir. Makale asıl olarak Amerikan Özürlüler Yasasının ve mahkeme kararlarının gereklerine değinmektedir. Mahkeme uzun dönemli bakım açısından bu gereklilikleri ve bunların muhtemel sonuçlarını açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

Batavia, Andrew I.; Schriner, Kay. (2001) The Americans with Disabilities Act as Engine of Social Change: Models of Disability and the Potential of a Civil Rights Approach. Policy Studies Journal, 29(4): 690-702. Özürlülük politikaları konusunda çalışanlar açısından son derece önemli bir konu, Amerikan Özürlüler Yasasının sosyal bir değişim getirip getirmediğidir. Yazar bu konuyu tartışarak tüm vatandaşlık haklarının geçmişte ve bugün ayrımcılığı engellemek için gerekli olduğu, ancak tek başına toplumda özürlülük açısından reform niteliği taşıyacak bir değişime sebep olamayacağı sonucunu çıkarmıştır.

Birenbaum, A.; Cohen, H.J. (2001) University Affiliated Programs as Specialty Medical Providers and the Emerging Managed Care System. Mental Retardation, 39(3): 218-20.

Black Monsen, Rita. (2001) Children and Lead - A 20th Century Success Story? Journal of Pediatric Nursing, 16(6): 441-42.

Bond, G.R.; Resnick, S.G.; Drake, R.E.; Xie, H.; McHugo, G.J.; Rebout, R.R. (2001) Does competitive employment improve nonvocational outcomes for people with severe mental illness? Journal of Consulting and Clinical Psychology, 69(3): 489-501.

Book, Constance Ledoux; Ezell, David. (2001) Freedom of Speech and Institutional Control: Patient Publications at Central State Hospital 1934-1978. Georgia Historical Quarterly, 85(1): 106-26.

Boyce, William et al. (2001). A Seat at the Table: Persons with Disabilities and Policy Making. Toronto: McGill-Queen’s University Press. Bu çalışma, Kanada politikalarını ve özürlü hakları savunucuları ve örgütlerinin faaliyetlerini tartışmaktadır.

Brady, S.M. (2001) Sterilization of Girls and Women With Intellectual Disabilities: Past and Present Justifications. Violence Against Women, 7(4): 432-61.

Bragg, Lois (editor). (2001) Deaf World: A Historical Reader and Primary Sourcebook. New York: New York University Press.

Brown, Bob. (2001) The Greens on Disability Issues. Access: The National Issues Journal for People with a Disability, 3 (3, June, July): 3-6. Avustralya Yeşiller Partisinin, yaptıkları ya da yapacakları ile ilgili olmamakla birlikte özürlüler konusundaki söylemleri ele almaktadır.

Brueggemann, Brenda Jo; White, Linda Feldmeier; Dunn, Patricia A.; Heifferon, Barbara A.; Cheu, Johnson. (2001) Becoming Visible: Lessons in Disability. CCC, 52(3): 368-98.

Bryan, Willie V. (2001) Sociopolitical Aspects of Disabilities. Springfield: Charles C. Thomas Publisher.

Buchanan, Allen; Brock, Dan; Daniels, Norman; Wikler, Daniel. (2001) From Chance to Choice: Genetics and Justice. New York: Cambridge University Press.

Bucur, Maria. (2001) Eugenics and Modernization in Interwar Romania. Pittsburgh: University of Pittsburgh Press. Bu makale soyarıtımın (öjenizm) Romenlerin ulusal kimlik ve kamu sağlığı yasası ile ilgili kavramlarını nasıl etkilediğini tartışmaktadır.

Capella, M.E. (2001) Vocational rehabilitation programs: Relationships among measures of effectiveness and state-to-state comparisons. Journal of Rehabilitation Administration, 25(1): 19-28.

Carlson, Elof Axel. (2001) The Unfit: A History of a Bad Idea. Cold Spring: Cold Spring Harbor Laboratory Press.

Carlson, L. (2001) Cognitive Ableism and Disability Studies: Feminist Reflections on the History of Mental Retardation. Hypatia, 16(4): 124-46.

Case, Stephen. (2001) Learning to Partner, Disabling Conflict: early indications of an improving relationship between parents and professionals with regard to service provision for children with learning disabilities. Disability and Society, 16(6): 837-54. Profesyoneller ailelere bilgi ve uzmanlık desteği sağlamaya, aile katılımını teşvik etmeye başlamıştır. Ancak yapılması gereken daha çok şey bulunmaktadır.

Chouinard, Vera. (2001) Legal Peripheries: Struggles over DisAbled Canadians’ Places in Law, Society, and Space. Canadian Geographer, 45(1): 187-92.

Cohen, Deborah. (2001) The War Come Home: Disabled Veterans in Britain and Germany, 1914-1939. Berkeley: University of California Press.

Cohen-Almagor, R. (2001) “Culture of Death” in the Netherlands: Dutch Perspectives. Issues in Law and Medicine, 17(2): 167-82.

Comeau, T.D.; Allahar, A.L. (2001) Forming Canada’s Ethnoracial Identity: Psychiatry and the History of Immigration Practices. Identity, 1(2): 143-60.

Condrau, Flurin. (2001) `Who is the Captain of All These Men of Death’: The Social Structure of a Tuberculosis Sanatorium in Postwar Germany. Journal of Interdisciplinary History, 32(2): 243-62.

Conover, C.J.; Rankin, P.J.; Sloan, F.A. (2001) Effects of Tennessee Medicaid Managed Care on Obstetrical Care and Birth Outcomes. Journal of Health Politics, Policy and Law. 26(6): 1291-1324. Devlet yardımının bakım ve doğum üzerine etkileri.

Copeland, I.C. (2001) Integration versus Segregation: The Early Struggle. British Journal of Learning Disabilities, 29(1): 5-11.

Corker, M. (2001) Sensing Disability. Hypatia, 16(4): 34-52.

Crossley, M.L.; Crossley, N. (2001) ‘Patient’ voices, social movements and the habitus; how psychiatric survivors ‘speak out’. Social Science and Medicine, 52(10): 1477-89.

D’Oronzio, J.C. (2001) A Human Right to Healthcare Access: Returning to the Origins of the Patients’ Rights Movement. Cambridge Quarterly of Healthcare Ethics, 10(3): 285-98.

Daly, W.J.; Yee, R.D. (2001) The Eye Book of Master Peter of Spain: a glimpse of diagnosis and treatment of eye disease in the Middle Ages. Documenta Ophthalmologica, 103(2): 119-53.

David, M. (2001) Rubber Helmets: The Certain Pitfalls of Marshaling Security Council Resources to Combat AIDS in Africa. Human Rights Quarterly, 23(3): 560-82.

DeToledo, John C.; Palmerola, David; Lowe, Merredith R. (2001) Sexual Molestation and Psychogenic Seizures: The 1731 Trial of Marie Catherine Cadiere versus Father Jean-Baptiste Girard. Epilepsy & Behavior, 2(6): 601-602.

Dowbiggin, Ian. (2001) ‘A Prey on Normal People’: C. Killick Millard and the Euthanasia Movement in Great Britain, 1930 1955. Journal of Contemporary History, 36(1): 59-85.

Dowling, Monica; Dolan, Linda. (2001) Families with Children with Disabilities Inequalities and the Social Model. Disability and Society, 16(1): 21-36. Eşitsizlik sadece özürlü çocuk tarafından değil tüm ailesi tarafından yaşanmaktadır.

Duvdevany, I. (2001) Parents of adult children with developmental disabilities: stress, social support and their views of normalization in relation to their attitudes toward their children’s employment. International Journal of Rehabilitation Research, 24(3): 227-32.

Edelstein, T.M.; Glenwick, D.S. (2001) Direct-Care Workers’ Attributions of Psychopathology in Adults With Mental Retardation. Mental Retardation, 39(5): 368-78.

Engle, K. (2001) From Skepticism to Embrace: Human Rights and the American Anthropological Association from 1947-1999. Human Rights Quarterly, 23(3): 536-59.

English, Peter C. (2001) Old Paint: A Medical History of Childhood Lead-Paint Poisoning in the United States to 1980. Rutgers: Rutgers University Press.

Evans, John H. (2001) Playing God? Human Genetic Engineering and the Rationalization of Public Bioethical Debate. Chicago: University of Chicago Press. Toplumdaki bioetik tartışmanın azalması ve yok olması ele alınmaktadır.

Eversley, Shelly. (2001) The Lunatic’s Fancy and the Work of Art. American Literary History, 13(3): 445-468.

Failer, Judith Lynn. (2001) Who Qualifies for Rights? Homelessness, Mental Illness, and Civil Commitment. Ithaca: Cornell University Press.

Farrell, Peter. (2001) Special Education in the Last Twenty Years: Have Things Really Got Better? British Journal of Special Education, 28(1): 3-9.

Fitzgerald, Michael. (2001) Did Lord Byron Have Attention Deficit Hyperactivity Disorder? Journal of Medical Biography, 1(February): 31-33.

Fleischer, Doris Zames; Zames, Frieda. (2001) The Disability Rights Movement: From Charity to Confrontation. Philadelphia: Temple University Press.

Forth, C.E. (2001) Neurasthenia and Manhood in fin-de-siecle France. Clio Medica, 63: 329-62.

Freeberg, Ernest. (2001) The Education of Laura Bridgman. Cambridge: Harvard University Press. Helen Keller’den yarım yüzyıl önce, Samuel Gridley Howe işitme ve görme özürlü olan Bridgman’a iletişim kurmak üzere eğitim vermiştir. Freeberg bu öyküyü insan olmanın ne demek olduğunu açıklamak için kullanmıştır.

Frost, Lynda E.; Bonnie, Richard J. (2001) The Evolution of Mental Health Law. Washington, D.C.: American Psychological Association

Fujiura, Glen T. (2001) Emerging Issues in Disability Demographics. Population Today, 29: 9-10.

Gellately, Robert; Stoltfus, Nathan (editors. (2001) Social Outsiders in Nazi Germany. Princeton: Princeton University Press. Bu kitap içerisindeki makaleler Almanya’da Nazi akımının yükselişi sırasında dışlanmış bireylerin (özürlüler de dahil olmak üzere) durumunu tartışmaktadır.

Gijswijt-Hofstra, M. (2001) Introduction: Cultures of Neurasthenia from Beard to the First World War. Clio Medica, 63: 1-30.

Gijswijt-Hofstra, M. (2001) In Search of Dutch Neurasthenics from the 1880s to the early-1920s. Clio Medica, 63: 279 308.

Glover-Graf, N.M.; Janikowski, T.P. (2001) Career selection and use of accommodations by students with disabilities in rehabilitation education programs. Rehabilitation Counseling Bulletin, 44(4): 222-28.

Goins, R.T.; Hobbs, G. (2001) Distribution and Utilization of Home- and Community-Based Long-Term Care Services for the Elderly in North Carolina. Journal of Aging and Social Policy, 12(3): 23-42.

Gonzalez, A.G. (2001) Darwinism, Eugenics, and Mendelism in Cuban Biological Education: 1900 1959. Boston Studies in the Philosophy of Science, 221: 153-170.

Good, G.A. (2001) Ethics in research with older, disabled individuals. International Journal of Rehabilitation Research, 24(3): 165-70.

Goodey, C.F. (2001) From natural disability to the moral man: Calvinism and the history of psychology. History of the Human Sciences, 14(3): 1-29.

Goodley, D.; Rapley, M. (2001) How Do You Understand “Learning Difficulties”? Towards a Social Theory of Impairment. Mental Retardation, 39(3): 229-32.

Grabois, E. (2001) Guide to Getting Reproductive Health Care Services for Women with Disabilities Under the Americans with Disabilities Act of 1990. Sexuality and Disability, 19(3): 191-208.

Greenhalgh, Susan. (2001) Under the Medical Gaze: Facts and Fictions of Chronic Pain. Berkeley: University of California Press.

Guyatt, M. (2001) Better Legs: Artificial Limbs for British Veterans of the First World War. Journal of Design History, 14(4): 307-25.

Hansen, R.; King, D. (2001) Eugenic Ideas, Political Interests, and Policy Variance: Immigration and Sterilization Policy in Britain and the U.S. World Politics, 53(2): 237-63.

Hargraves, J.L.; Cunningham, P.J.; Hughes, R.G. (2001) Racial and Ethnic Differences in Access to Medical Care in Managed Care Plans. Health Services Research, 5: 853-68.

Hayashi, R.; Okuhira, M. (2001) The Disability Rights Movement in Japan: Past, Present and Future. Disability and Society, 16(6): 855-70.

Heppenheimer, T.A. (2001) Beyond the Hearing Aid. American Heritage of Invention and Technology, 17(2): 36-43.

Herk, R.; Klazinga, N.S.; Schepers, R.M.; Casparie, A.F. (2001) Medical audit: threat or opportunity for the medical profession; A comparative study of medical audit among medical specialists in general hospitals in the Netherlands and England, 1970-1999. Social Science and Medicine. 53(ER12): 1721-32.

Hershey, Laura. (2001) Academics in the Service of Activism: Scholars/Advocates Engage in Participatory Action Research. Disability World, 9(July/August), <www.disability.org>.

Heyer, Katharina. (2000) From Special Needs to Equal Rights: Japanese Disability Law. Asian-Pacific Law and Policy Journal, 1 (1, February), <https://www.hawaii.edu/aplpj/pdfs/07-heyer.pdf>.

Heyns, C.; Viljoen, F. (2001) The Impact of the United Nations Human Rights Treaties on the Domestic Level. Human Rights Quarterly, 23(3): 483-535.

Hillyard, Daniel; Dombrink, John. (2001) Dying Right: The Death with Dignity Movement. New York: Routledge. Etik, yasal ve tıbbi karmaşıklığın olduğu bir süreçte ortaya çıkan hareketin değerlendirilmesi.

Hyndman, J.C.; Holman, C.D. (2001) Accessibility and spatial distribution of general practice services in an Australian city by levels of social disadvantage. Social Science and Medicine, 53(ER12): 1599-1609.

Lezzoni, Lisa I.; McCarthy, Ellen P.; Davis, Roger B.; et al. (2001) Use of Screening and Preventive Services Among Women with Disabilities. American Journal of Medical Quality, 16(4): 135-44. Bu makale hareket kısıtlılığı olmayan özürlü kadınların, özürlü olmayan kadınlar kadar tıbbi hizmetlere başvurduğunu söylemekte ve hareket kısıtlılığı olan kadınların koruyucu bakım hizmetlerine erişmede sorunlar yaşadıklarını ifade etmektedir. Ayrıca doktorların özürlü kadınların cinselliği ile ilgili yanlış kanılara sahip olduklarını belirtmektedir.

Johnson, D.R. (2001) Nietzsche’s Early Darwinism: The ‘David Strauss’ Essay of 1873. Nietzsche Studien, 30: 62-79.

Johnston, M.; Pollard, B. (2001) Consequences of disease: testing the WHO International Classification of Impairments, Disabilities and Handicaps (ICIDH) model. Social Science & Medicine, 53(10): 1261-73.

Jones, G. (2001) ‘Captain of all these Men of Death’: The History of Tuberculosis in Nineteenth and Twentieth Century Ireland. Clio Medica, 62(entire special issue).

Jones, Lesley; Atkin, Karl; Ahmad, Waqar I.U. (2001) Supporting Asian Deaf Young People and their Families: the role of professionals and services. Disability and Society, 16(1): 51-70. Hizmet sağlayıcılar, batı değerleri ve oralizmin etkisinde, Asyalı işitme özürlü gençleri ve ailelerini işitme özürlü topluluklarına yaklaştırmak üzere yönledirmektedir.

Kaufmann, D. (2001) Neurasthenia in Wilhelmine Germany: Culture, Sexuality, and the Demands of Nature. Clio Medica, 63: 161-76.

Keller, R. (2001) Madness and Colonization: Psychiatry in the British and French Empires. Journal of Social History, 35(2): 295-326.

Kent, A. (2001) States Monitoring States: The United States, Australia, and China’s Human Rights, 1990-2001. Human Rights Quarterly, 23(3): 583-624.

Kim-Rupnow, Weol Soon. (2001) An Introduction to Korean Culture for Rehabilitation Service Providers. Buffalo: Center for International Rehabilitation Research Information & Exchange, University of Buffalo, The State University of New York. Rehabilitasyon danışmanları için pratik önerileri de içeren Kore kültürünü anlatan iyi bir başlangıç kitabıdır.

Kleinhammer-Tramill, P.J.; Peters, J.T.; Fiore, T.A. (2001) The federal role in preparation of special education personnel: An historical perspective. Policy Perspectives, 2(3): 1-4.

Kliewer, C. & Fitzgerald, L.M. (2001) Disability, schooling, and the artifacts of colonialism. Teachers College Record, 103(3): 450-70. Akademisyenlerin özürlülerin genel okul sisteminden dışlanması taraftarı olmaları gerektiğini savunan bir makaledir.

Kline, Wendy. (2001) Building a Better Race: Gender, Sexuality, and Eugenics from the Turn of the Century to the Baby Boom. Berkeley: University of California Press. Temel konularından biri ahlaki bozukluğu ortadan kaldırmak olan öjeniksin ahlaki bozukluk kavramını nasıl ele aldığı tartışılmaktadır.

Knox, M.; Hickson, F. (2001) The meaning of close friendships: the views of four people with intellectual disability. Journal of Applied Research in Intellectual Disabilities, 14: 276-91. Yazar bu ve diğer bir çok araştırmayı katılımcı gözlem tekniği ile yapmıştır.

Koshy, S. (2001) American Nationhood as Eugenic Romance. Differences, 12(1): 50-78.

Krieg, Randall G. (2001) An Interdisciplinary Look at the Deinstitutionalization of the Mentally Ill. The Social Science Journal, 38(3): 367-80. Yazar, toplum, aile üyeleri ve vergi mükellefleri açısından ruhsal hastalıkları olan insanların kurumsal bakım dışına çıkarılmaları gerektiğini ortaya koymaktadır. Üç taraf açısından da bir kayıbın olduğunu ama birilerinin bakıma gerçekten çok ihtiyacı olanların bakımını üstlenmesi gerektiğini belirtiliyor. Bakımın sadece gerçekten çok ihtiyacı olanlara verilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Ancak bunu ortaya koyarken bireylerin haklarını gözden kaçırmaktadır.

Kronebusch, K. (2001) Children’s Medicaid Enrollment: The Impacts of Mandates, Welfare Reform, and Policy Delinking. Journal of Health Politics Policy and Law, 26(6): 1223-60. Makalede çeşitli devlet yardımlarının çocukların katılımını nasıl etkilediği ele alınmaktadır.

Ladd-Taylor, Molly. (2001) Eugenics, Sterilisation and Modern Marriage in the USA: The Strange Career of Paul Popenoe. Gender and History, 13(2): 298-327.

Leutz, W.N.; Capitman, J.; Green, C.A. (2001) A Limited Entitlement for Community Care: How Members Use Services. Journal of Aging and Social Policy, 12(3): 43-64.

Lindemann, K. (2001) Persons with Adult-Onset Head Injury: A Crucial Resource for Feminist Philosophers. Hypatia, 16(4): 105-23.

Losen, D.J.; Welner, K.G. (2001) Disabling Discrimination in Our Public Schools: Comprehensive Legal Challenges to Inappropriate and Inadequate Special Education Services for Minority Children. Harvard Civil Rights Civil Liberties Law Review, 36(2): 407 60. Azınlık çocuklarına yönelik özel eğitim hizmetlerinin yetersizliği sorunu ve bu konuda neler yapılabileceği ele alınmaktadır.

Lugosi, C.I. (2001) Playing God: Mary Must Die So Jodie May Live Longer. Issues in Law and Medicine, 17(2): 123-66.

Lutz, T. (2001) Varieties of Medical Experience: Doctors and Patients, Psyche and Soma in America. Clio Medica, 63: 51-76.

Malhotra, Ravi. (2001) The Politics of the Disability Rights Movements. New Politics, 8(3, New Series): 65-75. Solun özürlülük hareketini yok sayması tartışılmaktadır.

Mandelblatt, J.S.; Bierman, A.S.; Gold, K.; Zhang, Y.; Ng, J.H.; Maserejan, N.; Hwang, Y.T.; Meropol, N.J.; Silliman, R.A. (2001) Constructs of Burden of Illness in Older Patients with Breast Cancer: A Comparison of Measurement Methods. Health Services Research, 36(6): 1085-1108.

Marland, H. (2001) `Uterine Mischief’: W.S. Playfair and his Neurasthenic Patients. Clio Medica, 63: 117-40.

Martin, E. Davis Jr. (2001) Significant Disability: Issues Facing People with Significant Disabilities from a Historical, Policy, Leadership, and Systems Perspective. Springfield: Charles C. Thomas Publisher. Özürlü bireyleri etkileyen konulara politika ve tarih açısından genel bir bakış.

McPherson, K.M.; Brander, P.; Taylor, W.J.; McNaughton, H.K. (2001) Living with Arthritis - What Is Important? Disability and Rehabilitation, 23(16): 706-21. Özürlü durumda olan bireylerin de (bu çalışmada artrit) iyi yaşam deneyimlerine dair görüşlerini içeren ve güçlü tezleri olan bir çalışmadır.

Metts, Robert L. (2001) The Fatal Flaw in Disability Adjusted Life Year. Disability & Society, 16(3): 449-52. Dünya Bankası hastalıkların ve özürlülüğün verdiği zararı ölçmek için “Özürlülüğe göre Uyarlanmış Yaşam Yılı” (DALY) geliştirmiştir. Ancak, bu anlamsız ve kullanışsızdır. Çünkü bunu geliştiren insanlar kişisel ve çevresel faktörlerden bağımsız olarak özürlülüğün derecesinin aynı olduğunu varsaymaktadır.

Miles, M. (2001) Including disabled children in Indian schools, 1790s-1890s. Paedagogica Historica, 37(2): 291-315.

Miles, M. (2001) Martin Luther and Childhood Disability in 16th Century Germany: What did he write? What did he say? Journal of Religion, Disability & Health, 5(4): 5-36.

Moore, C.L. (2001) Disparities in closure success rates for African Americans with mental retardation: An ex-post-facto research design. Journal of Applied Rehabilitation Counseling, 32(2): 31-36.

Morris, J. (2001) Impairment and Disability: Constructing an Ethics of Care That Promotes Human Rights. Hypatia, 16(4): 1-16.

Moss, Kathryn; Burris, Scott; Ullman, Michael; Johnson, Matthew; Swanson, Jeffrey. (2001) Unfunded Mandate: An Empirical Study of the Implementation of the Americans with Disabilities Act by the Equal Employment Opportunity Commission. The University of Kansas Law Review, 50(1): 1-110. Ulusal Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu (EEOC) ve Devlet Adil İstihdam Uygulamaları Ajansları (FEPAs) ‘nın detaylı analizi ve ADA Amerikan Özürlüler Yasası’nın birinci başlığı konusunda ortaya çıkan şikayetlerin nasıl ele alındığı yer almaktadır. Yazarlar bu önemli sorumluluğun Komisyon tarafından EEOC’ye verildiğini, ancak bu görevin yerine getirilmesi için gerekli olan fonu sağlayamadıklarını belirtmişlerdir. Yazarlar insanların istedikleri takdirde doğrudan mahkemeye gidebileceklerini ve EEOC’nin yoğun bürokratik sürecinden kurtulabileceklerini belirtmektedir. Bu son öneri EEOC’nin başvurularını azaltacak, parasal anlamda bir tasarruf sağlayacak ve çözüm bekleyen insanların daha kısa sürede işlemlerini tamamlamalarını sağlayacaktır. Bu çalışma EEOC sürecini ortaya koyma ve bu alanda veri oluşturma açısından önemlidir.

Mulholland, S.J.; Wyss, U.P. (2001) Activities of daily living in non-Western cultures: range of motion requirements for hip and knee joint implants. International Journal of Rehabilitation Research, 24(3): 191-98.

Neugeboren, Jay. (2001) Transforming Madness: New Lives for People Living with Mental Illness. Berkeley: University of California Press.

Neve, M. (2001) Public Views of Neurasthenia: Britain, 1880 1930. Clio Medica, 63: 141-60.

Newacheck, P.W.; Hung, Y.Y.; Marchi, K.S.; Hughes, D.C.; Pitter, C.; Stoddard, J.J. (2001) The Impact of Managed Care on Children’s Access, Satisfaction, Use, and Quality of Care. Health Services Research, 36(2): 315-334.

Nicki, A. (2001) The Abused Mind: Feminist Theory, Psychiatric Disability, and Trauma. Hypatia, 16(4): 80-104.

Nosek, M.A.; Foley, C.C.; Hughes, R.B.; Howland, C.A. (2001) Vulnerabilities for Abuse Among Women with Disabilities. Sexuality and Disability, 19(3): 177-90.

O’Brien, Ruth. (2001) Crippled Justice: The History of Modern Disability Policy in the Workplace. Chicago: University of Chicago Press. Bu çalışma Amerika Birleşik Devletlerindeki özürlülerin istihdamına ilişkin ayrımcılık karşıtı yasaların ve Amerikan Özürlüler Yasasının etkili bir şekilde uygulanmasını önleyen tutumların tarihçesini içermektedir.

Orr, A.L.; Rogers, P. (2001) Development of Vision Rehabilitation Services for Older People who are Visually Impaired: A Historical Perspective. Journal of Visual Impairment and Blindness, 95(11): 669-89.

Oswald, D.P.; Coutinho, M.J.; Best, A.M.; Nguyen, N. (2001) Impact of Sociodemographic Characteristics on the Identification Rates of Minority Students as Having Mental Retardation. Mental Retardation, 39(5): 351-67. Azınlık öğrencilerinde zihinsel geriliğin tanılanmasını etkiyen belirli nitelikleri ortaya koymaktadır.

Perske, R. (2001) The Troubling Interrogation of Travis Lee Wright. Mental Retardation, 39(3): 233-36.

Peterson, G.; Nelson, R. (2001) Predictors of competitive employment outcomes in public vocational rehabilitation. Journal of Rehabilitation Administration, 25(1): 51-56.

Pfeiffer, David. (2001) `Disabled Lives’: A Commentary. Ragged Edge, 5, 53-54. A negative critique of an article by Martha Nussbaum in the New York Review of Books on people with disabilities and the burden of care.

Pickering, Michael. (2001) Stereotyping: The Politics of Representation. New York: Palgrave. A critical analysis of the concept of stereotyping. May or may not include disability.

Polich, L. (2001) Education of the Deaf in Nicaragua. Journal of Deaf Studies and Deaf Education, 6(4): 315-26.

Polletta, F. (2001) This is What Democracy Looks Like: Direct Action Network (DAN). Social Policy, 31(4): 25-30.

Porter, R. (2001) Nervousness, Eighteenth and Nineteenth Century Style: From Luxury to Labour. Clio Medica, 63: 31-50.

Priestley, Mark (editor). (2001) Disability and the Life Course: Global Perspectives. Cambridge: Cambridge University Press. Bu çalışmada, yaşam döngüsü yaklaşımı doğrultusunda özürlülük deneyimi araştırılmaktadır. Yazarlar 13 farklı ülkeden topladıkları materyallerle yaşamın farklı dönemlerinde özürlülüğün farklı etkilerini ortaya koymuşlardır.

Purcell, M. (2001) `A Lunatick of Unsound Mind’: Edward, Lord Leigh (1742-86), and the Refounding of Oriel College Library. Bodleian Library Record, 17(3/4): 246-260.

Quartararo, Anne T. (2001) Treating Illness in the Nineteenth Century: The Work of Doctors Itard and Blanchet and the Medicalization of the French Deaf Population. Proceedings of the Western Society for French History, 27: 241-50.

Radkau, J. (2001) The Neurasthenic Experience in Imperial Germany: Expeditions into Patient Records and Side-looks upon General History. Clio Medica, 63: 199-218.

Riddell, Sheila; Baron, Stephen; Wilson, Alastair. (2001) The Learning Society and People with Learning Difficulties. Bristol: The Policy Press.

Rivera-Garza, Cristina. (2001) Dangerous Minds: Changing Psychiatric Views of the Mentally Ill in Porfirian Mexico, 1870-1911. Journal of the History of Medicine and Allied Sciences, 56(1): 36-67.

Robertson, J.; Emerson, E.; Gregory, N.; Hatton, C.; Kessissoglou, S.; Hallam, A.; Linehan, C. (2001) Social Networks of People With Mental Retardation in Residential Settings. Mental Retardation, 39(3): 201-14.

Roelcke, V. (2001) Electrified Nerves, Degenerated Bodies: Medical Discourses on Neurasthenia in Germany, circa 1880 1914. Clio Medica, 63: 177-98.

Rousso, Harilyn; Wehmeyer, Michael L. (editors). (2001) Double Jeopardy: Addressing Gender Equity in Special Education. Albany, NY: State University of New York Press. Bu çalışma kızların ve genç kadınların özürlülüğe ve cinsiyete dayalı ayrımcılığa nasıl maruz kaldıklarını tartışmaktadır.

Russell, Marta. (2001) The New Reserve Army of Labor? Review of Radical Political Economics, 33(2): 224-34.

Russell, Marta. (2001) Disablement, Oppression, and the Political Economy. Journal of Disability Policy Studies, 12(2):
87-95.

Russell, Marta. (2001) The Political Economy of Disablement. Real World Micro, ninth edition, edited by Marc Breslow, Ellen Frank, Cynthia Peters, and the Dollars & Sense Collective; Cambridge: Economic Affairs Bureau, Inc., 94-97. Ekonomik ders kitabından bir bölüm.

Safran, S.P. (2001) Movie Images of Disability and War: Framing History and Political Ideology. Remedial and Special Education, 22(4): 223-32.

Schilder, A.J.; Kennedy, C.; Goldstone, I.L.; Ogden, R.D.; Hogg, R.S.; O’Shaughnessy, M.V. (2001) `Being dealt with as a whole person.’ Care seeking and adherence: the benefits of culturally competent care. Social Science and Medicine, 52(11): 1643-59.

Schmiedebach, H.P. (2001) The Public’s View of Neurasthenia in Germany: Looking for a New Rhythm of Life. Clio Medica, 63: 219-38.

Schopp, Robert F. (2001) Competence, Condemnation, and Commitment: An Integrated Theory of Mental Health Law. Chicago: American Psychological Association. Bu çalışmada birçok konu ele alınmakla birlikte en önemlisi tedavi sürecine zorunlu katılım ve tedaviyi reddetme hakkı arasındaki çatışmadır.

Schriempf, A. (2001) (Re)fusing the Amputated Body: An Interactionist Bridge for Feminism and Disability. Hypatia, 16(4): 53-79.

Schriner, K.; Ochs, L. (2001) Creating the disabled citizen: How Massachusetts disenfranchised people under guardianship. Ohio State Law Journal, 62(1): 481-533.

Scotch, Richard. (2001) From Good Will to Civil Rights: Transforming Federal Disability Policy. Second edition; Philadelphia: Temple University Press. Son söz bölümü dışında ilk baskının aynısıdır.

Sengoopta, C. (2001) `A Mob of Incoherent Symptoms’? Neurasthenia in British Medical Discourse, 1860 1920. Clio Medica, 63: 97-116.

Shamdasani, S. (2001) Claire, Lise, Jean, Nadia, and Gisele: Preliminary Notes towards a Characterisation of Pierre Janet’s Psychasthenia. Clio Medica, 63: 363-86.

Siebers, Tobin. (2001) Disability in Theory: From Social Constructionism to the New Realism of the Body. American Literary History, 13(4): 737-54.

Skar, Lisa; Tam, Maare. (2001) My Assistant and I: disabled children’s and adolescents’ roles and relationships to their assistants. Disability and Society, 16(7): 917-32. Hareket engelli çocukların yardımcılarıyla nasıl ilşki kurduğunu inceleyen bir çalışmadır.

Slijkhuis, J. (2001) Neurasthenia as Pandora’s Box? `Zenuwachtigheid’ and Dutch Psychiatry around 1900. Clio Medica, 63: 257-78.

Smith, J.D.; Mitchell, A.L. (2001) Disney’s Tarzan, Edgar Rice Burroughs’ Eugenics, and Visions of Utopian Perfection. Mental Retardation, 39(3): 221-225.

Smith, J.D.; Mitchell, A.L. (2001) Sacrifices for the Miracle: The Polio Vaccine Research and Children with Mental Retardation. Mental Retardation, 39(5): 405-409.

Smith, J.D.E.; Calandrillo, S.P. (2001) Forward to Fundamental Alteration: Addressing ADA Title II Integration Lawsuits after Olmstead v. L.C. Harvard Journal of Law and Public Policy, 24(3): 695-770.

Smout, S.; Koudstaal, .P.J; Ribbers, G.M.; Janssen, W.G.M.; Passchier, J. (2001) Struck by stroke: A pilot study exploring quality of life and coping patterns in younger patients and spouses. International Journal of Rehabilitation Research, 24(4): 261-68.

Sorlie, T.; Sexton, H.C.; Busund, R.; Sorlie, D. (2001) A Global Measure of Physical Functioning: Psychometric Properties. Health Services Research, 36(6): 1109-1124.

Spector, Rachel. (2001) Is there racial bias in clinicians’ perceptions of the dangerousness of psychiatric patients? A review of the literature. Journal of Mental Health, 10(1): 5-15.

Stainton, Tim. (2001) Reason and Value: The Thought of Plato and Aristotle and the Construction of Intellectual Disability. Mental Retardation, 39(6): 452-60.

Stark, S. (2001) Creating Disability in the Home: the role of environmental barriers in the United States. Disability and Society, 16(1): 37-50. Bu çalışma evlerde özürlülüğe sebep olan ya da var olan özürün ağırlaşmasına neden olan 24’ten fazla engel tipini tanımlamaktadır.

Stefan, Susan. (2001) Unequal Rights: Discrimination Against People with Mental Disabilities and the Americans with Disabilities Act. Washington, D.C.: American Psychological Association.

Stefan, Susan. (2001) Hollow Promises: Employment Discrimination Against People with Mental Disabilities. Chicago: American Psychological Association. Bu çalışma Amerikan Özürlüler Yasasının, zihinsel özürlü bireylerin istihdamı sürecinde ayrımcılıkla mücadelede neden yetersiz kaldığını analiz etmektedir

Tang, Kwok Cho; Cammell, Paul; Tobin, Margaret; Choucair, Sam; Quan, Ted; Chen, Lucy. (2001) Factors affecting quality of mental health care to people speaking a language other than English in Sydney. Journal of Mental Health, 10(1): 87-97.

Thomas, Gary; Loxley, Andrew. (2001) Deconstructing Special Education and Constructing Inclusion. Buckingham: Open University Press. Özel eğitimin teorik dayanağının zayıflığı ve bu durumun uygulamaya yansımaları incelenmektedir

Thomson, M. (2001) Neurasthenia in Britain: An Overview. Clio Medica, 63: 77-96.

Trotter, R. T. II, Ustun, B., Chatterji, S., Rehm, J., Room, R., & Bickenbach, J. (2001) Cross cultural applicability research on disablement: Models and Methods for revision of an international classification. Human Organization, 60(1): 13-27.

U.S. General Accounting Office. (2001) SSA Disability: Other Programs May Provide Lessons for Improving Return-to-Work Efforts GAO-01-153, January 12. Washington, D.C.: Author. Sosyal Güvenlik İdaresi’nin uygulanabilir bir işe yeniden dönüş statejisi yürürlüğe koyabilmesi için felsefesinde temel değişiklikler yapması gerekmektedir.

U.S. Government Accounting Office. (2001) Student Discipline: Individuals with Disabilities Education Act GAO-01-210, January 25. Washington, D.C. IDEA ve buna bağlı uygulamalar hakkındaki şikayetlere rağmen, bu uygulamaların özürlü öğrencilerin disipline edilmelerini nasıl zorlaştırdığı gibi sorunların yerel poltikalardan kaynaklandığı GAO’nun yaptığı bu araştımayla saptanmıştır.

Ustun, T.B.; Chatterji, S.; Bickenbach, J.E.; Trotter II, R.T.; Room, R.; Rehm, J.; Saxena, S. (editors). (2001) Disability and Culture: Universalism and Diversity. Seattle: Hogrefe & Huber.

Vijselaar, J. (2001) Neurasthenia in the Netherlands. Clio Medica, 63: 239-56.

Waller, J.C. (2001) Ideas of Heredity, Reproduction, and Eugenics in Britain, 1800 1875. Studies in the History and Philosophy of Science Part C: Biological and Biomedical Sciences. 32(3): 457-89.

Walmsley, Jan. (2001) Normalization, Emancipatory Research and Inclusive Research in Learning Disability. Disability and Society, 16(2): 187-205.

Walter, L.J.; Nosek, M.A.; Langdon, K. (2001) Understanding of Sexuality and Reproductive Health Among Women With and Without Physical Disabilities. Sexuality and Disability, 19(3): 167-76.

Waters, K.M.; Johanson, J.C. (2001) Awareness and perceived impact of the Americans with Disabilities Act among human resources professionals in three Minnesota cities. Journal of Disability Policy Studies, 12(1): 47-54.

Wendell, S. (2001) Unhealthy Disabled: Treating Chronic Illnesses as Disabilities. Hypatia, 16(4): 17-33.

Westwood, L. (2001) A Quiet Revolution in Brighton: Dr. Helen Boyle’s Pioneering Approach to Mental Health Care, 1899 1939. Social History of Medicine, 14(3): 439-57.

Wickham, P. (2001) Images of Idiocy in Puritan New England. Mental Retardation, 39(2): 147-151.

Wickham, P. (2001) Idiocy and the Law in Colonial New England. Mental Retardation, 39(2): 104-113.

Wilcox, Phyllis Perrin. (2001) Metaphor in American Sign Language. Washington, D.C.: Gallaudet University Press. Amerikan İşaret Dilindeki metafor ve semboller arasındaki farklılıklar tartışılmaktadır.

Y Lopez-Guazo, L.S. (2001) The Mexican Eugenics Society: Racial Selection and Improvement. Boston Studies in the Philosophy of Science, 221: 143-152.

* Özürlülük Çalışmaları Merkezi, Hawaii Üniversitesi.
** Uzman Psikolog, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Özürlüler Uzmanı.
*** Sosyolog, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Özürlüler Uzmanı.
**** Sosyolog, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Özürlüler Uzmanı.


Kaynak:T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi - Özürlülük Araştırmaları ve İstatistik Dairesi Başkanlığı