Tek yıllarda yapılan A grubu sonuçları neden B grubu atamalarda kullanılamıyor



--------------------------------------------------------------------------------

18/03/2002 tarih ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde; “KPSS’nin usul ve esasları, içeriği, yapılacağı yer ve zamanı, sınavın duyurulması, KPSS’de yer alacak konular ile testler ve bunların ağırlıkları, puan türleri ve hesaplama yöntemi, başvuru yapacakların öğrenim düzeyi, adayların başvurusu,sınavdan elde edilecek puan türlerinin yerleştirmede ve giriş sınavına çağrıda kullanılmasına ve KPSS sonuçlarının adaylara ve kurumlara bildirilmesine ilişkin esaslar, DPB ve ÖSYM tarafından müştereken belirlenir.
Bu usul ve esaslara uygun olarak ÖSYM’ce bir KPSS Kılavuzu ve Başvuru Belgesi hazırlanır.” hükmü yer almaktadır.
Bu hükme dayanılarak yayımlanan 2009 KPSS A Grubu ve Öğretmenlik Kılavuzunun “Genel Bilgiler, Temel İlke ve Kurallar” başlıklı bölümünün 1.6. maddesinde “2009-KPSS sonuçları B Grubu Kadrolar için ÖSYM Başkanlığınca yapılacak merkezi yerleştirme işlemlerinde ya da merkezi yerleştirme kapsamında olmamakla birlikte yapacakları ilk defa açıktan personel alımlarında KPSS sonuçlarını kullanma durumunda olan ve kamu personeli istihdam eden (Belediye İtfaiye Eri ve Zabıta Memuru, Milli Savunma Bakanlığı sivil memur alımları ve bazı üst kurullar gibi.) tüm kurumların yapacakları personel alımlarında kullanılamayacaktır. A Grubu Kadrolar ile Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Kadrolarına başvurmayacak adayların 2009-KPSS'ye girmelerine gerek yoktur.” açıklamasına yer verilmiştir.


--------------------------------------------------------------------------------

2-*istifa eden memurun KPSS ile atanması
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 20 nci maddesinde, “Devlet memurları, bu kanunda belirtilen esaslara göre memurluktan çekilebilirler.” hükmü, çekilen veya çekilmiş sayılanların yeniden atanmalarını düzenleyen 97 nci maddesinde ise; “Memurlardan mali ve cezai sorumlulukları saklı kalmak üzere;
A) 94 üncü maddenin 2 nci ve 3 üncü fıkrasına uygun olarak memuriyetten çekilenler altı ay geçmeden,
B) Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94 üncü maddesinin 2 nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden,
C) 95 inci maddede yazılı zorunluluklara uymayanlar 3 yıl geçmeden,
D) 96 ncı maddeye aykırı hareket edenler hiçbir surette,
Devlet memurluğuna alınamazlar.” hükmü yer almakta olup, çalıştığı kurumdan istifa etmek suretiyle görevlerinden ayrılanların, yeniden Devlet memurluğu görevine atanabilmeleri mezkûr hükümlerde yer alan bekleme süreleri geçtikten sonra yapılabilmektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 50’nci maddesinin birinci fıkrasında, Devlet kamu hizmeti ve görevlerine Devlet memuru olarak atanacakların açılacak Devlet memurluğu sınavlarına girmeleri ve sınavı kazanmalarının şart olduğu; “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik”te ise kamu kurum ve kuruluşlarında Devlet memuru olarak çalışmak isteyenlerin Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) (B) grubu kadrolar için yapılacak oturumlara katılmak zorunda oldukları hükme bağlanmıştır.
Mezkûr Yönetmelik gereği memur alımlarında kayırmacılığın önüne geçilebilmesi ve objektif bir yerleştirme yapılabilmesi amacıyla uygulanan bu sistemde, Devlet memuru olmak isteyen adayların işe yerleştirilmeleri; adayların Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girmelerini müteakip, ÖSYM Başkanlığınca KPSS Tercih Kılavuzu ile ilan edilecek kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadro ve pozisyonlara başvurmaları halinde, KPSS puanları, kurum ve unvan tercihleri ile KPSS Tercih Kılavuzu’nda belirtilen nitelikler dikkate alınarak bilgisayar ortamında yapılmaktadır.
Yukarıdaki hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, memur olarak görev yapmakta iken istifa etmek suretiyle görevlerinden ayrılanların bekleme sürelerini müteakip, en son öğrenim düzeyinden Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) girmeleri ve müteakiben ÖSYM Başkanlığınca gerçekleştirilebilecek yerleştirme işlemlerine başvurarak puanları ve tercihleri çerçevesinde yerleştirilmeleri halinde atanmalarının mümkündür.

3- 4/b li çalışan 2 kez yerleşememe kuralına tabi midir?

Kamu kurum ve kuruluşları ve adaylarca Başkanlığımıza intikal ettirilen bahse konu şikâyetler dikkate alınarak, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin Ek-2 nci maddesinde 09/01/2008 tarihli ve 26751 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan değişiklikle “Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılan merkezi yerleştirme sonucu B grubuna ait herhangi bir kadro veya pozisyona yerleştirilen adaylar, daha sonraki personel alımları için yerleştirmelerine esas alınan puanla başvuruda bulunamazlar.” hükmü getirilmiş ve bu hükmün değişiklik tarihinden sonra yapılacak sınavlara katılan adaylar hakkında uygulanacağı belirtilmiştir.
Diğer taraftan, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik çerçevesinde gerçekleştirilen merkezi yerleştirmenin kapsamı; kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Kanun’un 4/A maddesi çerçevesinde Devlet memuru olarak istihdam edilecek kadrolar ile 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında istihdam edilecek kişilere ait pozisyonlara yapılacak yerleştirmeleri kapsamaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarında yer alan mezkûr Kanun’un 4/B maddesi çerçevesindeki istihdamlar, adı geçen Yönetmelik ve merkezi yerleştirme kapsamında değildir. Bu meyanda, kamu kurum ve kuruluşlarının 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi çerçevesinde istihdam edecekleri sözleşmeli pozisyonlara atanan adayların aynı KPSS sonuçlarını ÖSYM Başkanlığınca yapılacak merkezi yerleştirme işlemlerinde kullanabilmeleri mümkün bulunmaktadır.

4- *hem A hem B grubu için yapılan KPSS’lere katılmak mümkün mü?

ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme yoluyla atama yapılmak için ilana çıkılan tüm kadrolar KPSS-B'dir. Buna göre KPSS'nın genel kültür ve genel yetenekten oluşan bölümüne giren her aday bu KPSS-B kadroları tercih işlemine katılabilecektir. Ancak, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadrolarına başvurabilmek için ÖSYM'nin yapacağı KPSS sınavı sonrasında sınavı açan kamu kurumlarınca yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınavdan da başarılı olmak gerekmektedir. Bu, müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadroları için açılan ilanda, hangi bölüm mezunlarının yazılı ve/veya sözlü sınava katılabileceği belirtilir. Bu ilanda mühendislik bölümüne de yer verilmiş ise aday ilana çıkılan müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadrosuna başvurabilir. Burada şu hususu belirtmek gerekmektedir. Müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı kadrosuna başvurabilmek için Genel Kültür ve Genel yetenek sınavlarına ek olarak Pazar günü yapılan alan bilgisi sınavlarına (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) katılmak gerekmektedir. Bu sınava sadece lisans mezunları girebilmektedir.
5- askerde iken yerleştirmesi yapılanların durumu

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun atamalarda görev yerine hareket ve işe başlama süresinin düzenlendiği 62 nci maddesinde, ilk defa veya yeniden veyahut yer değiştirme suretiyle; aynı yerdeki görevlere atananlar atama emirlerinin kendilerine tebliğ gününü, başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini izleyen iş günü içinde işe başlamak zorunda oldukları, işe başlamama halinde yapılacak işleme ilişkin 63 üncü maddesinde ise, bir göreve ilk defa veya yeniden atananlardan belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın 62 nci maddedeki süre içinde işe başlamayanların atanmalarının iptal edileceği ve bunların 1 yıl süreyle Devlet memuru olarak istihdam edilemeyecekleri, bunların belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler nedeniyle göreve başlamama hali iki ayı aştığı takdirde atama işlemlerinin atamaya yetkili makamlarca iptal edileceği belirtilmiştir.
Mezkûr Kanunun Devlet memurluğuna alınacaklarda aranacak genel ve özel şartların düzenlendiği 48 inci maddesinin A) Genel Şartlar bölümünün 6 ncı fıkrasında; “6. Askerlik Durumu İtibariyle;
a)Askerlikle ilgisi bulunmamak,
b)Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,
c)Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut erteletmiş veya yedek sınıfına geçirilmiş olmak,” hükmü yer almaktadır. Bu hükme göre kamu kurum ve kuruluşlarında ataması yapılacak memur adaylarının askerlik durumu itibariyle söz konusu hükümde yer alan üç şarttan birini taşımaları gerekmektedir.
Son zamanlarda askerlikleri esnasında merkezi yerleştirme işlemlerine başvuran ve yerleştirilmesi yapılan, ancak yerleştirildikleri kurumlarca mezkûr Kanunun 62, 63 ve 48 inci madde hükümleri gerekçe gösterilerek ataması yapılmayan adaylar tarafından açılan davalarda yargı mercileri, askerlik hizmetinin bir kamu hizmeti olduğu ve adayların sınava girerken ne zaman atanacaklarını bilmediklerinden bahisle adaylar lehine karar vermektedirler.
Bu sebeple, merkezi yerleştirme işlemi neticesinde herhangi bir kamu kurumuna yerleştirilen ancak bu tarihte askerde olması sebebiyle ataması yapılamayan adayların askerliğini bitirmesini müteakip atanmak üzere yerleştirildiği kurumlara başvurması halinde atamaları yapılabilecektir.

6- 40 yaşındayım 2004 KPSS'ye girdim Yaşımın bu KPSS'ye girmesi engel mi?

Kamu kurum ve kuruluşlarının kanunlarda ya da kanunların bu konuya dair düzenleme yetkisi öngördüğü tüzük ve yönetmeliklerde yer alan özel hükümler haricinde, merkezî yerleştirme yapılmasını talep edecekleri kadro ve pozisyonlar için üst yaş sınırı tespit edemeyeceklerine ilişkin hüküm 13/02/2006 tarihli ve 2006/10036 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğe eklenmiş olup, 18 yaşını tamamlayan tüm adaylar KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı)’ye girebilmekte ve bu Sınav sonucuna göre gerçekleştirilen yerleştirme işlemlerine başvurabilmektedirler. Dolayısıyla ÖSYM Başkanlığınca B Grubu kadrolara doğrudan yerleştirilmesi yapılan adaylar için herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır.

hangi kadroları tercih etmeliyim?

Öncelikle tercih yapacak kişinin puanı iyi ise ve yerleşme imkanı yüksekse;
- maaş olarak daha iyi olan kurumları yazmalıdır, (sgk, maliye vb.)
-çalışmak istediği yerde uygun kadro yoksa nakil imkânının rahat olduğu kurumları seçmelidir. (kitler, üniversitelerde nakil imkânı çok kısıtlıdır.)
-kendi hizmet sınıfını tercih etmelidir. (sağlık,teknik vb.. bunlar düz memur kadrolarını tercih ederse sonra kendi görevlerine atanabilmek için eğer o kurumda ilgili kadro varsa unvan değişikliği sınavına girmelidir)

7- sınava hangi düzeyde katılacağım.

Lisans mezunuyum
2010 KPSS’ye son başvuru tarihi olan 21/05/2010 tarihi itibarıyla lisans mezunu olan adaylar lisans mezunları için yapılan KPSS ye katılmak zorundadırlar. Bu adaylar lise ya da önlisans olarak müracaat edemezler. Alt öğrenimden sınava katılıp yerleştirilseler bile atamaları iptal edilir.

Önlisans/ortaöğretim mezunuyum
Bu adaylarda mezun oldukları en üst öğrenim neyse o seviyeden sınava katılmaları gerekir
Önlisans/ ortaöğretim mezunuyum. Lisans Son sınıftayım. Henüz mezun durumda değilim.
Adayların hem lisans hem de ortaöğretim/önlisans sınavına girmeleri mümkün değildir. Bu yüzden bu durumda olan adaylar hangi düzeyden sınava katılacaklarına kendileri karar vermelidir. Lisans sınavına başvuran aday daha sonra mezun olamasa bile artık önlisans ya da ortaöğretim seviyesinden sınava katılması mümkün olmayacaktır. Bu adaylardan ortaöğretim/önlisans sınavına katılmaya karar verenlerinde yine lisans KPSS ye son başvuru tarihi itibarıyla mezun durumda olmamaları gerekir.
ortaöğretim mezunuyum. Önlisans Son sınıftayım. Henüz mezun durumda değilim.
Bu durumda olan adaylarında ortaöğretim yada önlisans tan hangisine başvuracaklarsa kendileri karar vermelidir. Bu adayların yine 2010 KPSS ortaöğretime başvurmalarının koşulu 2010 KPSSS ortaöğretim/önlisans sınavının son başvuru tarihi olan 02/07/2010 tarihi itibarıyla önlisans seviyesinden mezun durumda olmamaları gerekir.
Bu tarihlerdeki “mezuniyet”ten kasıt diploma alındığı tarih değil, diploma alındığı zaman üzerinde yazılacak mezuniyet tarihidir