KPSS EĞİTİM BİLİMLERİ


1- KPSS-Eğitim Bilimleri Sınavına Kimler Başvurabilir?


Eğitim fakültelerinden mezun olabilecek durumda bulunanlar son sınıf ya da beklemeli öğrenciler,

Fen Edebiyat mezunu olup öğretmenlik formasyonu alanlar veya tezsiz yüksek lisans yapmış olanlar,

İngilizce alanına, yabancı dille öğretim yapan yüksek öğretim kurumlarının Talim ve Terbiye Kurulunun 119 sayılı Kararı kapsamında yer verilen lisans düzeyinde İngilizce öğretim yapan bölümlerinden mezun olanlar ile herhangi bir alan öğretmenliğine kaynak olarak gösterilen programlardan mezun olup “Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS)”’nda (B) ve daha yukarı düzeyde puan alanlar başvurabileceklerdir.

Ayrıca Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon eğitimi olmayanlar KPSSP10 ‘dan 75 ve daha yukarı puan aldıkları takdirde pedagojik yönden eksikliklerini daha sonra tamamlamak üzere başvuracağı alanın minimum taban puanı da esas alınarak alan öğretmenliklerine başvurular kabul edilecektir.

2- KPSS Öğretmen Adayları İçin Her Yıl Yapılır mı?

Öğretmen adayları için KPSS her yıl yapılır.

3- Gelecek Yıl Mezun Olacaklar da Bu Yıl Sınava Girmeli mi?

Sınava girebilmek için mezun olup olmama şartı aranmamaktadır. Mezuniyet şartı kadrolara başvuru esnasında gerektiği için aday sınava girebilir. Ancak öğretmen adayları için kılavuzlarda 3. sınıfta okurken girilen sınav sonuçlarının geçerli olmadığı ifade edilmektedir. Öğretmen adaylarının bu hususa dikkat etmeleri gerekir.


4- Öğretmenlik Kadrolarına Başvuruda Adaylar Hangi Puan Türünü Kullanır?


Öğretmenlik kadrolarına başvuruda adayların kullanacağı puan türü KPSSP10 puanınıdır.

5- KPSS-Eğitim Bilimleri Sınavına Başvurular ve Sınav Ne Zaman Yapılacaktır?

Sınava başvuru tarihi; Nisan ayının son haftası ve Mayıs ayının ilk haftasıdır.


6- Sınav Sonuçları Kaç Yıl Geçerlidir?

Sınav sonuçları iki yıl geçerlidir.

İlk atama
Kurum içi ilk atama,
Kurumlar arası ilk atama,
Açıktan atama,
Kurum içi yeniden atama,
Kurumlar arası yeniden atama,
Açıktan ilk atama.

A) İlk atama nedir?

Kamu Personel Seçme Sınavına katılan ve bu sınavlarda Bakanlıkça belirlenen taban puan ve üzerinde puan alanlar arasından gerekli diğer şartları da taşımaları kaydıyla öğretmenliğe atanırlar.

1) İlk atama statüsüne kimler girer?

Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarındaki öğretmen kadrolarına ilk defa aday öğretmen olarak atanacaklar Kamu Personeli Seçme Sınavına katılma şartıyla öğretmenliğe atanırlar.
Özel öğretim okullarında görev yapanlardan, Bakanlığa bağlı resmî eğitim kuramlarına asil veya aday öğretmen olarak ilk defa atanacaklar, Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılma şartıyla öğretmenliğe atanırlar.
Vakıf veya özel üniversitelerde görev yapanlardan Bakanlığa bağlı resmî eğitim kurumlarına aday öğretmen olarak ilk defa atanacaklar Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılma şartıyla öğretmenliğe atanırlar.
Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında aday devlet memuru olarak çalışmakta iken görevden ayrılanlar ile öğretmen olarak görevli iken adaylık döneminde başarısız olmaları nedeniyle görevine son verilenlerden aday öğretmen olarak atanacaklar Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılma şartıyla öğretmenliğe atanırlar.
Kamu kurum ve kuruluşlarında kanun veya kanun hükmünde kararnameler kapsamında sözleşmeli memur statüsünde çalışanlardan aday öğretmen olarak ilk defa atanacaklar Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılma şartıyla öğretmenliğe atanırlar.

B) Kurum içi ilk atama nedir?

Bakanlık merkez ve taşra teşkilâtında eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki hizmet sınıflarında görev yapanlardan sınıf değişikliği yoluyla aday öğretmen olarak atanacaklar Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılmaksızın öğretmenliğe atanırlar.

C) Kurumlar arası ilk atama nedir?

Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında Devlet memuru olarak çalışanlardan sınıf değişikliği yoluyla aday öğretmen olarak atanacaklar Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılmaksızın öğretmenliğe atanırlar.

D) Açıktan atama nedir?


Bakanlık ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının eğitim öğretim hizmetleri sınıfı öğretmen kadrolarında adaylığı kaldırıldıktan sonra ayrılanlardan tekrar atanmak isteyenler ile yüksek öğretim kurumlarında en az iki yıl süreyle öğretim üyesi, öğretim görevlisi, okutman, uzman ve araştırma görevlisi olarak çalışmış olanlardan asil öğretmen olarak atanacaklar Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılmaksızın öğretmenliğe atanırlar.


E) Kurum içi yeniden atama nedir?


Bakanlığın eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı öğretmen kadrolarında adaylığı kaldırıldıktan sonra bu sınıf dışındaki kadrolarda görevli olanlar ile ilköğretim müfettişi ve ilköğretim müfettiş yardımcılarından yeniden öğretmenliğe atanacaklar Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılmaksızın öğretmenliğe atanırlar.

F) Kurumlar arası yeniden atama nedir?

Kamu kurum ve kuruluşlarının eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı öğretmen kadrolarında adaylığı kaldırılmış olanlardan halen kamu kurum ve kuruluşlarının eğitim öğretim hizmetleri sınıfı veya diğer hizmet sınıflarında görevli olanlar Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılmaksızın öğretmenliğe atanırlar.

G) Açıktan ilk atama nedir?

Kamu kurum ve kuruluşlarında Devlet memuru olarak çalışmakta iken adaylıklarının kaldırılmasından sonra görevlerinden ayrılanlar Kamu Personeli Seçme Sınavı’na katılmaksızın öğretmenliğe atanırlar.

7- Öğretmenlik kadrolarına atama dönemleri nelerdir?

Öğretmenlik kadrolarına Şubat-Eylül döneminde atama yapılır. Ancak, Bakanlıkça gerekli görüldüğü hallerde kadro imkânları ve ihtiyaç çerçevesinde bu dönem dışında da atama yapılabilir.

8- Öğretmen atamalarında öncelik nasıldır?

1.Öğretmenliğe ataması uygun görülmeyenler ile herhangi bir şekilde görevine son verilen veya meslekten çıkarılanlardan bu işlemin durdurulmasına ya da iptaline ilişkin olarak haklarında yargı kararı verilenler.

2.Sağlık nedeniyle öğretmenlik dışında başka bir göreve atananlardan gerekli sağlık şartlarını yeniden kazananlar. Bunların atanmaları kadro imkânları ve ihtiyaç durumuna göre Bakanlıkça planlanır.

3.Öğretmenlik görevine ilk defa atanmak isteyenler. (Bunların atanmaları kadro imkânları ve ihtiyaç durumuna göre Bakanlıkça planlanır.)

9- Öğretmen Olarak Atanacaklarda Aranacak Özel Koşullar

Adaylarda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48’inci maddesinde yer alan koşulları taşımakla birlikte (*):

1) Talim ve Terbiye Kurulunun 12/07/2004 tarih ve 119 sayılı Kararında belirlenen ve alanlar itibarıyla hizalarında gösterilen yüksek öğretim programlarından mezun olmak,

2) Sağlık durumunun Türkiye’nin her bölge ve iklim şartlarında öğretmenlik görevini yapmasına engel olmadığını tam teşekküllü hastanelerden son altı aylık süre içinde alınacak “Öğretmen olur.” kayıtlı sağlık kurulu raporuyla belgelendirmek,

3) Öğretmenlik için yapılacak başvuruların ilk günü itibarıyla 40 yaşından gün almamış olmak,

4) Öğretmenlik mesleğinden çıkarılmayı gerektiren tür ve derecede ceza almamış olmak,

5) Adaylık dönemi içinde sağlık durumu hariç, görevine son verilenlerden öğretmenlik için son başvuru tarihine göre üç yılını doldurmuş olmak,

6) Yurt dışı yükseköğretim kurumlarından lisans düzeyinde mezun olanlar açısından Talim ve Terbiye Kurulunun 119 sayılı Kararı’nda belirtilen yükseköğretim kurumlarının aynı alana denkliği Yükseköğretim Kurulunca belirlenmiş olmak,

7) Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans”, Millî Eğitim Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu işbirliği ile açılan 21 kredilik “Pedagojik Formasyon”, 33 kredilik “İlköğretim Sınıf Öğretmenliği” ve İngilizce Öğretmenliği için 31 kredilik “İngilizce Öğretmenliği Sertifikası” Programlarından herhangi birini başarı ile tamamlamış olmak (Eğitim Fakültesi mezunlarında aranmaz),

8) Öğretmenlik başvurusu yaptığı alanla ilgili bir yüksek öğretim programından mezun ya da başvuru tarihi itibarıyla mezun olabilecek durumda olmak (Lisans öğreniminin ara sınıflarında girilen sınav sonuçları geçersizdir),

9) ÖSYM’ce yapılacak KPSSP10’da atanacağı alan için Bakanlıkça belirlenen taban puan ve üstünde puan almış olmak,

10) Askerlik yükümlüsü olup bakaya kalmış olanlardan “Kovuşturmaya yer yoktur.” ibareli mahkeme kararı ya da savcılık belgesine sahip olmak şartları aranır.

* Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı aranmaz.