Kursun adı: Gilliam Otistik Bozukluk Değerlendirme Ölçeği-2 Kursu

Kursu düzenleyenler kimler?
Doç. Dr. İbrahim H. Diken, Anadolu Üniversitesi, Özel Eğitim Bölümü
Uzman Psikolog Öğr. Grv. Avşar Ardıç, Pamukkale Üniversitesi, Özel Eğitim Bölümü
Dil ve Konuşma Terapisti, Öğr. Grv. Dr. Özlem Diken, Anadolu Üniversitesi, Özel Eğitim Bölümü

Kursun amacı nedir?
Gilliam Otistik Bozukluk Değerlendirme Ölçeği-2-Türkçe Versiyonu’na ilişkin katılımcıları sertifikalandırmaktır.

Kursun içeriği nedir? Hangi amaçlar için kullanılabilir?
Gilliam Otistik Bozukluk Derecelendirme Ölçeği-2 (GOBDÖ-2), otistik bozukluğu karakterize eden davranışlar sergileyen 3-23 yaşlar arasındaki bireylerin değerlendirilmesini amaçlayan bir derecelendirme ölçeğidir. GOBDÖ-2’nin psikometrik özellikleri oldukça güçlü iken Türkçe Versiyonu da sağlam psikometrik özellikler yansıtmaktadır. GOBDÖ-2-TV aşağıdaki amaçlar için güvenli bir şekilde kullanılabilir:
1.Otistik bozukluk gösteren bireyleri tarama/tanılama. Taramanın amacı bireyi başlangıçta hızlı bir şekilde değerlendirerek, gerektiğinde daha ayrıntılı değerlendirme için tanılamaya yönlendirmek; tanılamanın amacı ise bireyin spesifik olarak bir bozukluğa sahip olup olmadığını ortaya koymaktır. GOBDÖ-2-TV her iki amaca da hizmet eden geçerli ve güvenilir bir araçtır. Ancak tanılama süreci ve sonunda alınacak kararların bireyin ve ailesinin yaşamındaki önemi göz önüne alındığında, tanılama sürecinin çoklu araç, çoklu kaynak, çoklu ortam ve çoklu değerlendirmeyi yansıtması gerektiği söylenebilir. Bu nedenle GOBDÖ-2-TV böyle bir süreçte kullanılabilecek araçlardan biri olarak görülmelidir.
2.Ağır düzeyde davranış problemlerini değerlendirme. Tanıdan bağımsız bir şekilde, ağır düzeydeki problem davranışların değerlendirilmesinde ve hangi problem davranışların hedef davranışlar olarak alınacağına karar vermede GOBDÖ-2-TV kullanılabilir.
3.Davranışsal ilerlemeyi belirleme/değerlendirme. Bireyin davranışsal problemlerinin müdahale/eğitim öncesi düzeyinin, müdahale/eğitim süresince değişiminin ve müdahale/eğitim sonrası ilerlemenin değerlendirilmesi amacı ile GOBDÖ-2-TV kullanılabilir.
4.Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı (BEP) için amaçları belirleme. GOBDÖ-2-TV’de yer alan üç alt ölçek ve toplam 42 madde (davranış) temelinde, birey için BEP amaçları belirlenebilir. Eğitimciler ve diğer uzmanlar, GOBDÖ-2-TV ile, Stereotip Davranışlar, İletişim ve Sosyal Etkileşim alanlarında bireyin davranışlarını değerlendirerek birey için uygun amaçlar belirleyebilirler.
5.Bilimsel araştırmalar için veri toplama. Bilimsel araştırmalarda veri toplama süreci geçerli ve güvenilir ölçme araçlarını gerektirir. GOBDÖ-2-TV, otistik bozukluğun derecesi hakkında geçerli ve güvenilir bilgiler sunar. GOBDÖ-2-TV, sahip olduğu güçlü psikometrik özellikleri ile araştırmacılar için katılımcıların otistik bozukluk gösterip göstermediğini ve gösteriyor ise otistik bozukluğun derecesini ortaya koymada yararlı bilgiler sunmaktadır.

Kursa kimler katılabilir?
Özel gereksinimli bireylere (Özellikle otistik bozukluğu (otizm) olan bireyler) hizmet veren/verecek psikolog, psikiyatrist, nörolog, PDR uzmanı, özel eğitim öğretmeni, okulöncesi öğretmeni, çocuk gelişimci, sosyal hizmet uzmanı, fizyoterapist, dil ve konuşma terapisti ve diğer özel eğitim alanında çalışan profesyoneller kursa katılabilir.

Kursun uygulama süreci ve çıktıları nelerdir?
Kursta Otistik Bozukluğa (Otizm) ilişkin güncel bilgiler verilecek, Otistik bozukluğun değerlendirilme süreci ve GOBDÖ-2-TV’nin kullanım ve puanlama süreci uygulamalı anlatılacaktır. Kursun sonunda kursa katılacaklara GOBDÖ-2-TV KİT’i (GOBDÖ-2-TV kullanım kılavuzu, 100 adet puanlama formu ve Bireysel Kullanım Belgesi) verilecektir.

Kurs ne zaman?
01 EKİM 2011, 09.30-13:30

Kurs nerede?
TODEV (Ressam Salih Ermez Cad. Molla sok. No:6 Göztepe/İstanbul)

www.todev.org 0216 565 45 35-36

Kursun ücreti nedir?
Bireysel kullanım belgesi için ücret 300 TL’dir.
(Ücrete bilimsel toplantı, GOBDÖ-2-TV kullanım kılavuzu ve 100 adet GOBDÖ-2-TV puanlama formu , adınıza düzenlenmiş GOBDÖ-2-TV kullanım belgesi dahildir.)
Katılım ücretini yatırırken ad ve soyadınızı belirtiniz. Katılım ücretini yatırdıktan sonra
0216 565 45 35-36 arayarak kayıt yaptırın.
Detaylı bilgi için web sitesi www.gobdo2tv.com

IBAN BİLGİLERİ
HESAP ADI: TODEV REHABİLİTASYON VE TERAPİ MERKEZİ İKTİSADİ İŞLETME
IBAN NO: TR660001500158007294468109

HESAP NUMARALARI 0001500158007294468109
HESAP ADI: TODEV REHABİLİTASYON VE TERAPİ MERKEZİ İKTİSADİ İŞLETME
ŞUBE KODU: 012