MESLEKİ GELİŞİM PROGRAMLARI

10-11 ARALIK 2011

C.A.T ve LOUISA DÜSS EĞİTİMİ - İZMİR

Eğitimci: Psk. Dr. Selen Ayas

Projektif Testler
Projektif testler, çocuk ve gencin “iç dünyası” hakkında ipuçları toplamak üzere uygulanır. Bu testler, çocuk ve gencin kendini nasıl algıladığı, duyguları, ailesi ve çevresi hakkındaki görüşleri ile ilgili bilgi verir. Bu bilgileri toplamak amacıyla değişik türde testler uygulanır. Bu testlerde çocuktan yapması istenen şeyler, belli bir konuda resim çizmesi, bazı yarım bırakılmış öyküleri tamamlaması, belli resimlere uygun öyküler anlatması ya da, verilen belli figürlerle çeşitli şeyler oluşturması, yaratmasıdır. Bu testlerde, “doğru-yanlış” yoktur, çocuğun yaptığı her şey geçerlidir. Bu değerlendirmelerin ana çıkış noktası, çocuğa yapılandırılmış sorular sorulmadığı için çocuk zihnindeki oluşumlarla ve duygularının onu yönlendirdiği şekilde hareket etmek durumundadır; yani içindekileri çalışmasına yansıtır. Uzman da bu çalışmalara yansıyan bilgileri, çeşitli ölçütlere göre değerlendirir. Problem durumlarında kimlerden destek aldığı, problemi çözmek için ne gibi yöntemler düşündüğü, çevresini ne kadar güvenli ya da tehlikeli bir yer olarak gördüğü, bu çalışmalar sonucunda elde edilen bilgiler arasındadır. Uzman bu çalışmalar sonucunda, çocuğun kendisini ve çevresini nasıl algıladığına dair bir resim oluşturur. Bu resimde, çocuk açısından aksayan noktalar varsa, bu konuda ailesi ve/veya okulu yönlendirilir.



Dr. SELEN AYAS (Uzman Psikolog)

1999 yılında İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümü lisans eğitimini tamamladıktan sonra 2004 yılında İstanbul Üniversitesi Klinik Psikoloji Master programını,2010 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde de Doktora programını tamamlamıştır. Master programı sürecinde “Suç işlemiş ve Şizofreni Tanısı Almış Kişilerin Suç Tipleri, Suç İşleyiş Biçimleri, Kişiklik Özellikleri” konulu, doktora programı sürecinde ise “Boşanma Sürecindeki Çiftlerin Evlilik İçi Çatışma Nedenleri ve Bu Çatışmaların Bireyler Üzerindeki Ruhsal Etkileri” üzerine tez çalışmalarını yapmıştır. Bakırköy Ruh Sinir Hastalıkları Klinik ve Poliklinik tecrübesi bulunmaktadır. ‘Çocuk Ruh Sağlığı Eğitimi, Çocuk Testleri Eğitimi, Yetişkinlere Uygulanan Objektif Testler’ eğitimlerini almıştır. 2001 yılında rehabilitasyon merkezinde uzman eğitimci psikolog olarak görev almıştır. TAT – Rorschach Eğitimive Uygulaması – Yorumlaması,CAT ve Louissa Düss Testleri ve Klinik Yorumlaması, Çocuklar Uygulanan Objektif Testler(Bender Gestalt, Benton, Frostig, Goodenough,TKT ,Metropolitan, Pebody,AGTE,Denver,Gessell, Porteus, Cattel 2A-3A) ve KBT Eğitimi almıştır. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adroloji ABD Cinsel Fonksiyon Bozukluğu Polikliniğinde Psikoterapist olarak çalışmış daha sonra Psikolojik Danışmanlık merkezinde görev almıştır. 2005 yılından itibaren Bakırköy Adliyesinde Bilirkişi olarak görev yapmakta, kendine ait danışmanlık merkezinde ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde çalışmalarına devam etmektedir. 2010 yılı itiberiyle Arel Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak psikoloji bölümünde psikolojik testler dersi vermektedir. Çalışma alanları; Cinsel Fonksiyon Bozuklukları, Bilişsel Davranışçı Terapi Teknikleri, Gelişim Psikolojisi, Aile Terapisi, Sosyal Psikoloji ve Adli Psikiyatri, Oyun Terapisidir.





EĞİTİM SÜRESİ : 2 gün
EĞİTİM TARİHİ : 10 ARALIK 2011 Cumartesi saat: 10.30-18.30
11 ARALIK 2011 Pazar saat: 10.30-18.30
EĞİTİMCİ: Uzm. Psikolog Dr.Selen AYAS
Psikoloji Eğitimleri ve Terapileri Derneği Başkanı


KİMLER KATILABİLİR: Psikolojik Danışman, Psikolog, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanları ile Üniversitelerin bu bölümlerinde öğrenimlerine devam eden son sınıf öğrencileri.
KATILIMCI SAYISI: Katılımcı sayısı 12 kişi ile sınırlıdır. ( örnek uygulamalar ve vak’a tartışmaları yapılacağı için kişi sayısı sınırlı tutulmuştur. Bu sebeple kayıtta arama önceliği dikkate alınacaktır.)

Katılımcılara Psikoloji Eğitimleri ve Terapileri Derneği tarafından uygulayıcı sertifikası verilmektedir.

EĞİTİM İÇERİĞİ:

ÇOCUKLAR İÇİN ALGI TESTİ (C.A.T.)

GENEL BİLGİ

Asıl Formu: İngilizce (Children’s Apperception Test)
Geliştiren (ler): L.Bellak ve S.Souya
Kaynak: Children’s Apperception Test. New York: C.P.S. Co., 1949.
Türkçe Formu: Çocuklar İçin Algı Testi.

TESTİN KISA TANITIMI

Ölçtüğü Davranış/Nitelik: Kişilik
Ölçek Türü: Sözel test. Bireysel olarak uygulanır.

Kimlere Uygulanabildiği: 3-10 yaş çocuklarına
Uygulama Süresi: Zaman sınırlaması yoktur.
Kapsamı: Projektif yaklaşımlı olan test, hayvanlarla ilgili düzenlenmiş 10 resimden oluşur.
Materyali: 10 resim kartı.

TESTİN YAPISI VE AMACI

C.A.T. testi, değişik pozisyonlarda çizilmiş hayvanları içeren 10 karttan oluşmuştur. Kız, erkek 4-12 yaş arası tüm çocuklara uygulanabilir.
C.A.T bir çocuk için çok önemli olan figürleri ve dürtüleri anlamamızı kolaylaştırmak amacıyla yaratılmıştır. Resimler özellikle beslenme problemleri ve genel olarak da oral problemler konusunda bilgi vermek; kardeş kıskançlığından kaynaklanan problemleri araştırmak; anne-baba figürlerine karşı tutumu ve bu figürlerin nasıl algılandığını ortaya çıkarmak ve bir çift (karı-koca) olarak anne-baba ile çocuğun ilişkilerini görmek üzere düzenlenmiştir.
Yine bunlarla ilişkili olarak, çocuğun agresyonu, yetişkinler dünyasındaki yeri, muhtemel bir mastürbasyonla ilişkin olarak da gece yalnız kalmaktan duyduğu korku, tuvalet eğitimi ve ailenin buna tepkisi hakkındaki fantezilerini görmek amaçlanmıştır. Ayrıca yine çocuğun yapısı ve büyümeyle ortaya çıkan problemlere çocuğun reaksiyonunun dinamik işleyişini de öğrenmeyi amaçlamakta.

Bu test 11 ülkede uygulanmıştır ve özellikle küçük çocuklarda tercih edilen bir tematik testtir. Yapılan çalışmalar, testin kişilik belirlenmesini kolaylaştırmada; ebeveyn kaybı, dilde telaffuz zorlukları, çocukların fantezi hikayelerinde güdü ve fantezilerin uzamsal değişiminin kıyaslanması ve antisosyal karakter özelliklerine sahip erkek çocukların fantezi tepkilerindeki agresyon ve cezalandırmayı içeren özel araştırma değişkenlerinin çalışmasındaki değerini göstermiştir.

LOUİSA DUSS PSİKANALİTİK ÖYKÜLER TESTİ

GENEL BİLGİ

TESTİN KISA TANITIMI

Ölçtüğü Davranış/Nitelik: Kişilik kompleksleri
Ölçek Türü: Sözel test. Bireysel olarak uygulanır.
Kimlere Uygulanabildiği: 4-12 yaş arası çocuklara
Uygulama Süresi: Zaman sınırlaması yoktur.
Kapsamı: Test, yarım bırakılmış ve çocuk tarafından tamamlanması istenen 10
hikayeden oluşur.
Materyali: Üzerinde bir hikaye yazılı olan 10 kart.


LOUİSA DÜSS TAMAMLANMASI GEREKEN HİKAYELER TESTİ HAKKINDA
ÖN BİLGİ:

Louisa Düss psikanalitik hikayeler testi 1940 lı yıllarda oluşturulmuştur ve bir seri kısa hikayelerden oluşturulmuştur.(10 tane) ve kişi bunları tamamlayacaktır.Her öykünün bir içeriği vardır.Psikanalitik teoriye uygun olarak,her gelişim dönemine uyan olası problemi ortaya koymaktadır.
Louisa Düss testi,çocukların sorunlarını çözümlemek ve anlayabilmek için hazırlanmış tekniklerin gelişmişlerinden biridir.Bu testte yaralanılan hikayeler,çocukların anlayabilecekleri ve ilgi duyabilecekleri biçimde yapılandırılmıştır.


EĞİTİM PROGRAMI

C.A.T testi ile ilgili genel bilgi,
Tarihçe,
Testin yapısı ve amacı,
Uygulama, anket (soruşturma),
Resimlere verilen tipik cevaplar,
Vaka örnekleri,
C.A.T’nin psikanalitik yorumu ve analizi,
Louisa Duss testi hakkında genel bilgi,
Tarihçe,
Test yönergesi ve testin uygulanma şekli,
On hikayenin incelenmesi,
Hikayelere verilen normal yanıtlar,
Hikayelere verilen patoloik yanıtlar,
Vaka örnekleri,
C.A.T ve Louisa Duss testlerinin kursiyerler tarafından çocuklara uygulanması,
Kursiyerlerin yaptığı uygulamaların değerlendirilmesi ve her iki test bulgularını birleştirerek rapor düzenlenmesi.


KAYIT İÇİN: Merkezimizin aşağıda belirtilen telefonlarına 25 KASIM CUMA gününe kadar telefonla ön kayıt yaptırılması ve ücretin elden verilmesi veya banka hesap numaralarımıza yatırılması gerekmektedir.

ÜCRET: 575 TL ( + KDV ) 500 sayfalık kaynak kitap ve test kartlarının ücreti 70 TL olup ,edinmek isteyenlere merkezimizde dağıtımı yapılacaktır.



Empatizmir PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK MERKEZİ

6345 sk. No:22 K:1 D:2 Bostanlı Karşıyaka İZMİR

TEL: (232) 336 36 84
GSM: (0533) 362 38 92