160. kilometre tarafından piyasaya sunulan Ölçü Kaçarken şiirin biçim tarihi üzerine ilk kitap.

Ölçü Kaçarken'de Erhan Altan şiirde biçimin geçirdiği evreler ve yaptığı sıçramalar ile modernleşme tarihimiz arasında ilginç ve kayıtsız kalınamayacak analojiler kuruyor.

Şiirde biçimin bir tarihi olabilir mi? Olabilirse bu tarihin, toplumsalın diğer tarihleriyle nasıl bir ilişkisi olurdu? Toplumsalın farklı alanları biçim üzerinden ilişkileniyorlarsa bu modernite açısından ne ifade ederdi?..

Şiirin biçim tarihi, bu tarihin diğer tarihlerle ilişkisi ve sonuç olarak bunların modernleşme tarihine tezahürü yönündeki sorulara yanıt arayan kitap, aynı zamanda biçim üzerinden bir şiir tarihi kurgusuna da yöneliyor. Her deneme, bu şiir tarihi kurgusunu çeşitli toplumsal alanların tarihleriyle bir araya getiriyor.

Başından beri şiirde alan çalışmalarının, arayışın ve deneyin arkasında duran Altan'dan ölçü'yü kaçıran denemeler...

"Kitapta yer alan dört metin ayrıca birer tarih değil, deneme metni olarak okunmalı. Daha ayrıntılı araştırmalarla savların altı doldurulabilir, belki de tarih metinleri haline getirilebilirdi. Ancak metinlerin böylesi bir ayrıntılılık içinde kaleme alınması bu girişimin kapsamını aşar, onu olanaksız kılardı. Bu yüzden bu metinler, düşüncenin daha özgür bir biçimi halinde, birer deneme olarak ortaya çıktılar. Savlar, diğer biçimsel öğeler ve diğer modernite perspektiflerinin de eklenmesiyle derinleştirilebilir, zenginleştirilebilir ve sağlamlaştırılabilir. Bir başkasının onları geliştirip derinleştireceği umuduyla..." diyor Altan.

Erhan Altan kimdir?

1963 İstanbul doğumlu, Viyana'da yaşıyor. İTÜ ve Viyana Teknik Üniversitesi elektronik bölümü mezunu. Çevirmen ve deneme yazarı.

Çevirileri: Kontrapunkt 1 (2003, Selda Saka ile), tutanak (2004, Selda Saka ile), Avusturya Deneysel Şiiri Seçkisi (2006, Viyana çeviri grubu ile), Gelenekle Deney (2008, Viyana çeviri grubu ile).

Turgut Uyar Üzerine Tomris Uyar ile söyleşi kitabı: ben koşarım aşağlara koşarım (2005).

Pan Yayınları "Avusturya Kitaplığı" dizi editörü.

Projeler: Gelenekle Deney (2007-2008), Türkiye Avusturya arasında yazar değiş-tokuşu (2010), Gramatik Meditasyonlar (2010). (Altan'ın Franz Josef
Czernin, Thomas Eder, Hans-Jost Frey, Ulf Stolterfoht ile birlikte katıldığı gramer ve şiir konusundaki sempozyum kitaplaşacaktır.)
hürriyet