Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu konusundaki çalışma, kitap ve araştırmaları ile Türkiye’de hastalığın tanı ve tedavisine büyük katkıları olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Eyüp Sabri Ercan’ın son kitabı "Mutlu Çocuk Mutsuz Çocuk" eklemeler ve düzenlemelerle kitapevlerinde...

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Eyüp Sabri Ercan ve Toronto Üniversitesi Profesörü ve Toronto Üniversitesi Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Kliniği Başkanı Prof. Dr. Atilla Turgay’ın, çocuk ve ergenlerde ruh sağlığını konu alan ‘Mutlu Çocuk Mutsuz Çocuk adlı kitapları Doğan Kitap tarafından yayımlandı. Doç. Dr. Eyüp Sabri Ercan ve Prof. Dr. Atilla Turgay’ın çocuk ve ergen ruh sağlığı konusunda kaynak niteliğindeki kitabı Türkiye’deki kitapevlerinden temin edilebiliyor.

Prof. Dr. Tugay ve Doç. Dr. Ercan, mutlu bir çocuk yetiştirmenin sırlarını, çocukluk ve ergenlik döneminde depresyonun özelliklerini ve mutlu bir çocuk yetiştirmenin gereklerini Mutlu Çocuk Mutsuz Çocuk’ta anlatıyor. Kitapta ayrıca, intihar, manik-depresif bozukluk, anksiyete, obsesif-kompulsif bozukluk, ebeveyn ayrılmalarında görülebilen kaygı bozuklukları, davranım ve öğrenme bozuklukları ile Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu da derinlemesine inceleniyor. Anne-babalara çocuklarına göstermeleri gereken doğru davranış kalıplarından, çocukta görülebilecek sorunların tespitine ve bu hastalıkların tedavisi ile kazanılan başarılara dair ayrıntılı bilgiler veren Mutlu Çocuk Mutsuz Çocuk, çocuk yetiştirirken ailenin yanında bir danışman görevi üstleniyor.

Ülkemizde DEHB konusundaki çalışmalarıyla çok sayıda bilimsel ödül (2000 yılı Türk Psikiyatri Derneği İzmir Şubesi En İyi Araştırma, 2002 yılında Türkiye Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Dergisi, 2003 yılında Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Derneği En İyi Araştırma, 2005 yılı Fahrettin Kerim Gökay ve 2007 yılı Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Derneği en iyi araştırma projesi ödüllerini) almış olan Doç. Dr. Eyüp Sabri Ercan 3. Asya Aile Sağlığı Araştırmaları Ödülüne aday gösterilmiştir. Dünya Psikiyatri Birliği Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu komisyonu üyesi olan Doç. Dr. Eyüp Sabri Ercan, Türkiye DEHB Kılavuzu’nun da birinci yazarıdır.

DEHB, toplumda yüksek oranda görülen, tedavi edildiğinde çok yüz güldürücü sonuçlar alınabilen, tedavi edilmediği takdirde sadece okul değil, tüm hayat başarısını olumsuz etkileyebilen ve yetişkinlikte de süren bir hastalıktır. “Tedavi Edilmeyen Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun topluma etkisi” hakkındaki yeni toplum tarama araştırmalarında Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun yaşadığımız toplumda eskiye oranla tahmin edildiğinden daha fazla bulunduğunu belirten Doç. Dr. Eyüp Sabri Ercan, DEHB’nin görülme sıklığının erişkin genel toplumunda çocuklarda yüzde 8, ergenlerde yüzde 6, erişkinlerde yüzde 4 olduğuna dikkat çekiyor.

Tedavide en önemli adım: ”Doğru bilgi”
Doğru tedavi yöntemleriyle hastalığın belirtilerinin büyük ölçüde ortadan kaldırılabildiğini vurgulayan Doç. Dr. Eyüp Sabri Ercan, tedavide en önemli unsurun “bilgi edinmek” olduğunu söylüyor. DEHB’de “bütünleyici” tedavinin önemine değinen Doç. Dr. Eyüp Sabri Ercan, hasta ve ailenin doğru bilgilendirilmesinin tedaviye büyük katkısı olduğuna dikkat çekiyor ve öğretmen-okul ile yakın işbirliğinin de çok önemli olduğunu belirtiyor.

DEHB tedavisinde sürekliliğin önemine de değinen Doç. Dr. Eyüp Sabri Ercan, tatillerde ilaç kullanımına ara verilmemesi konusunda aileleri uyararak tedaviye ara verilmesi söz konusu olduğunda bunun okul döneminde uygulanmasını öneriyor.

Doç. Dr. Eyüp Sabri Ercan, toplumda %5 oranında görülen DEHB vakalarının tanı ve tedavisinin ancak toplumun bilinçlendirilmesi ile artabileceğini belirterek, “DEHB halen yeterli oranda tedavi edilememektedir. Gerek hekimlerin gerekse aileler ve eğitimcilerin hastalık hakkında bilinçlendirilmesi yoluyla toplumda DEHB tanı ve tedavisinin artırılması hedeflenmektedir” diyerek çalışma ve kitaplarının hazırlanma amacını belirtiyor.

DEHB, alkol ve madde bağımlılığını artırıyor
Doç. Dr. Eyüp Sabri Ercan, “DEHB toplumda yaramaz, afacan çocuk büyüyünce durulur gibi geleneksel ve yok sayıcı tutumlarla göz ardı edilebiliyor. Ancak DEHB tedavi edilmediğinde çocuğun okul başarısından ileride hayattaki başarısına kadar tüm yaşamını olumsuz etkiliyor” diyor. Doç. Dr. Eyüp Sabri Ercan, erken yaşta tanı ve tedavi ile çocukları, alkol ve madde bağımlılığı, okuldan atılma, erken hamilelik veya sık boşanma gibi DEHB’ye bağlı olabilecek birçok sosyal olumsuzluktan korumanın mümkün olduğunu vurguluyor.

Sosyal ve akademik başarı tedavi ile beraber geliyor
Doç Dr. Eyüp Sabri Ercan, DEHB’nin doğru tedavisi ile çocuğun sosyal ve akademik yaşamında kısa sürede gelişmeler yaşandığına dikkat çekerek, “Doğru tedavi ile başarısız ve dağınık bir çocuğun sosyal ve akademik açıdan çevresinde aranan bir birey oluşunu seyrediyorsunuz. Bu tüm çabalarımıza değdiğini gösteriyor” dedi.