Kütüphanelerimiz Kan Ağlıyor !


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Kütüphanelerimiz Kan Ağlıyor !

  • #1
    Arz
    Arz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Mart.2009
    Nereden
    harikalar diyarı...
    Mesajlar
    7,853
    @Arz



    Kütüphanelerimiz Kan Ağlıyor !





    Kütüphaneler Kan Ağlıyor

    Avrupa Birliği’ne üye olma sürecindeki Türkiye’nin 2 bin 24 halk kütüphanesine karşılık Almanya’da 10 bin 531, Fransa’da 3 bin 924, İngiltere’de 4 bin 620 ve İspanya’da 5 bin 209 halk kütüphanesi bulunuyor.

    Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi, ülkedeki halk kütüphanelerinin daha iyi yapılanmaları ve Avrupa’daki kütüphaneler düzeyinde hizmet sunabilmeleri için yapılması gerekenleri içeren bir bildirge yayımladı.

    Sorunlara teşhis konulan, karşılaştırmalı bilgilere yer verilen ve çözüm önerilerinin yer verildiği bildirge şöyle:

    Avrupa Birliği’ne üye olmak isteyen Türkiye, Birlik ülkelerinin her alandaki standartlarına ulaşmak için yoğun bir çaba içerisindedir. Sosyal, politik, ekonomik, bilimsel vb. alanlardaki bu çabaların demokratik bir toplumun oluşturulmasında en önemli kurumlardan biri olan halk kütüphanelerine henüz yansımadığı bir gerçektir. Avrupa’nın eriştiği uygarlık düzeyinin yakalanıp sürdürülebilmesi, okuyan, yazan, tartışan bir toplumun oluşturulması ile mümkündür. Bunun en önemli araçlarından biri; AB ülkelerindeki standartlarda hizmet verebilecek, yaygın ve örgün eğitimi destekleyebilecek, teknolojik altyapısı gelişmiş modern halk kütüphanelerinin ülke çapında yaygınlaştırılmasıdır.

    Yaş, ırk, cinsiyet, inanç, milliyet, dil ve düşünce farkı gözetmeksizin yediden yetmişe bütün halka hizmet götürmek gibi evrensel bir amaçla hizmet veren halk kütüphaneleri, her türden ve her formatta materyali toplamak, düzenlemek ve hizmete sunmak görevini aşağıda sıraladığımız sorunlar nedeniyle tam olarak yerine getirememektedir.

    Türkiye ile yakın nüfusa sahip AB üyesi ülkelerden en son elde edilen 2002 yılı verilerine göre Almanya’da 10 bin 531, Fransa’da 3 bin 924, İngiltere’de 4 bin 620 ve İspanya’da 5 bin 209 halk kütüphanesi var iken, Türkiye’de 2 bin 24 (2005 yılı itibarıyla bu rakam 1.432’dir) halk kütüphanesi bulunmaktadır.

    Bu durumda 100.000 kişiye düşen halk kütüphanesi sayısı Almanya’da 12.8, Fransa’da 6.6, İngiltere’de 7.8, İspanya’da 13.03 ve AB ortalaması 10.5 iken, Türkiye’de bu sayı 2.9’dur.

    Almanya’da halk kütüphanelerinde çalışan kütüphaneci sayısı 8.740, Fransa’da 7.050, İngiltere’de 6.148, İspanya’da 4.139 iken, Türkiye’de sadece 261’dir. 100.000 kişiye düşen kütüphaneci sayıları 2002 yılı itibariyle Almanya’da 10.6, Fransa’da 11.8, İngiltere’de 10.3, İspanya’da 10.3 ve AB ortalaması 12.3 iken, Türkiye’de 0.3’tür.

    2002 yılı itibariyle halk kütüphanelerinde bulunan toplam kitap ve ciltli dergi sayıları Almanya’da 101.393.029, Fransa’da 159.565.475, İngiltere’de 114.199.142 ve İspanya’da 44.852.081 iken Türkiye’de 12.768.932’dir.
    Halk kütüphanelerine üye olanların sayılarına baktığımızda Almanya’da 7.370.529, Fransa’da 12.159.026, İngiltere’de 33.664.000 ve İspanya’da 7.992.568 iken bu sayı Türkiye’de 334.225’dir.

    Ülkemizdeki halk kütüphanelerinin daha iyi yapılanmaları ve Avrupa’daki kütüphaneler düzeyinde hizmet sunabilmeleri için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

    1. Kendileri de demokratik kurumlar olan halk kütüphanelerinin Türkiye’de demokrasinin ve yurttaşlık bilincinin güçlenmesine katkıda bulunma işlev ve olanakları kabul edilmelidir. Halk kütüphanelerinin çok kültürlülüğün ve sivil toplumun gerçekleşmesine katkıda bulunmasının önündeki engeller kaldırılmalıdır.

    2. Halk kütüphanelerinin kaliteli hizmetler sunabilmeleri için vazgeçilmez unsur olan insan gücü içinde en önemli kesimi oluşturan meslek eğitimi görmüş kütüphanecilerin bu kütüphanelere çekilmesi gerekmektedir. Halen bu kütüphanelerde çalışanların motivasyonlarının arttırılması için ise özlük hakları iyileştirilmeli; mesleki konularda söz sahibi olmaları ve karar verme mekanizmaları içinde yer almaları sağlanmalıdır.

    3. Halk kütüphanelerinin Avrupa ile bağdaşık, başarılı ve bilgi temelli bir ekonomiye katkıda bulunan, sayısal teknolojileri kullanan, yenilikçi ve kaliteli hizmetler sunabilmeleri için; bu kütüphanelerin dermelerinin oluşturulmasında toplumun değişen istekleri göz önünde bulundurulmalı ve özellikle yeni yayınların izlenebilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Süreli yayınların alımı için izlenen satın alma politikaları ve prosedürleri günümüz şartlarına uygun hale getirilmelidir. Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, halk kütüphaneleriyle ilgili derme sağlama politikasında kitap dışı materyal alımı yaklaşımını güçlendirmeli, bu materyal türü de mutlaka halk kütüphanesi dermelerinde yer almalıdır.

    4. Halk kütüphanelerinin istatistiklerinden, bu kütüphanelerin kullanıcı ve üye sayılarının yıllar itibariyle düştüğü anlaşılmaktadır. Bunun başlıca nedenlerinden biri, halk kütüphanelerinin değişen dünyada toplumun isteklerini karşılamaktan uzaklaşması; ikincisi ise bu kütüphanelerin yeni teknolojilerden faydalanamamasıdır. Halk kütüphanelerinde yeni teknolojik gelişmeler, Bütünleşik Kütüphane Sistemleri üzerinde yaygınlaştırılmalıdır ve kütüphanelerin İnternet hat ücretlerinden indirimli olarak yararlanmaları sağlanmalıdır.

    5. Halk kütüphaneleri gezici kütüphane ağları ile desteklenmelidir. Bazı büyük şehirlerde hizmet veren gezici kütüphanelerin sayısının arttırılması gerektiği halde, var olanlar bile personel ve ödenek yetersizlikleri nedeniyle zaman içinde yok olmuşlardır.

    6. Halk kütüphaneleri, mevcut kullanıcı potansiyelinin yanında, dışlanmış gruplar ve engellilere hizmet sunabilen birer eğitim-kültür merkezi haline getirilmelidir.

    7. Halen kullanılmakta olan halk kütüphaneleri yapılarının iyileştirilmesi ve çalışılabilir fiziksel yeterliliğe eriştirilmesi gerekmektedir. Yeni yapılacak kütüphane binaları için gelişmiş ülkelerin standartları temel alınmalıdır. Halk kütüphanelerinin iş yaşamına ve ekonomiye destek verebilmeleri için, onların uygun ve yeterli teknolojik donanım-yazılıma ve teknik nitelikli personele sahip olmaları, üniversiteler, KOBİ’ler, Ticaret Odaları vb. kuruluşlarla işbirliğine gitmeleri sağlanmalıdır.

    8. Kütüphaneler için bir ulusal politika ve gerçekçi bir gelişme planı hazırlanmalı, daha da önemlisi bölgesel ve yerel düzeyde halk kütüphanelerinin oluşumu ve işleyişini ilgilendiren ve görevlerini tanımlayan bir “Kütüphaneler Yasası” mutlaka ve geciktirilmeksizin çıkarılmalıdır.

    9. Halk kütüphanelerinin Türkiye’de yaşam boyu öğrenime katkıda bulunma işlevi güçlendirilmelidir. Bu bağlamda, kaliteli eğitim programları ve bu eğitim programları için sayısal ortamda içerik sunulmalı; bu tür bir eğitimin bitiminde, her yerde geçerli olacak uygun bir sertifika vermek üzere de yasal zemin hazırlanmalıdır.

    10. Halk kütüphaneleri, arşivler ve müzelerin etkinlikleri ulusal, bölgesel ve yerel düzeylerde koordine edilmeli, bu konuda kapsamlı bir bilgi envanteri oluşturulmalıdır.

    11. Halk kütüphaneleri için bir telif hakları politikası geliştirilmelidir. Halk kütüphaneleri kamusal yarar ile fikri mülkiyet arasında denge kurma anlayışı temelinde hizmet vermelidirler. Bu bağlamda, telif haklarından doğan giderler halk kütüphanesi kullanıcısına yansıtılmamalıdır.

    12. Halk kütüphanelerinin Türkiye’de sayısal (dijital) kültür mirası yaratma çabalarına destek olunmalıdır.

    13. Halk kütüphaneleri e-devlet, e-Türkiye uygulamaları içinde görülmeli ve bu uygulamaların temelinde yer almalıdır.

    Alıntıdır.
    En güzel şeylerden biri unutmak . Unuttum gitti lafı vardır. Unutulan şey gider hakikaten. Solar, üzerine su serpilmemiş sebzeler gibi porsur. Çocuk gibi kalırsın. Bugünü bilirsin. Bazı şeyleri hatırlayamıyorum, en azından duygusunu. Temize çekmişim defterleri. Temizim. Herkes unutsa, hep yeniden başlansa. Çünkü her şey değişiyor zaten. Unutmamak demode oluyor bir şekilde . . .

  • #2
    Emine TURAN TUNÇ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.Mart.2009
    Nereden
    İSTANBUL
    Mesajlar
    28,261
    @Emine TURAN TUNÇ







    canım kütüphane benim için bir yaradır..
    halk kütüphanelerinde yeni kitap bulmak neredeyse imkansız... mevcut olarak yok..
    allah'tan üniv. kütüphaneleri daha doğrusu bilgi ünv.i ve istanbul ünv. muhteşem..
    bilgilendirme için teşekkürler canım

  • #3
    Rabia PEKKAN (rpekkan) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    Antalya
    Mesajlar
    15,760
    @Rabia PEKKAN (rpekkan)







    Kesinlikle önem verilmesi gereken bir konu ama ne yalan söyleyeyim ben de yıllardır gitmiyorum kütüphaneye..Alıştık sanırım hazırcılığa..Ne kötü

  • #4
    Arz
    Arz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Mart.2009
    Nereden
    harikalar diyarı...
    Mesajlar
    7,853
    @Arz







    Alıntı emineturantunc Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    canım kütüphane benim için bir yaradır..
    halk kütüphanelerinde yeni kitap bulmak neredeyse imkansız... mevcut olarak yok..
    allah'tan üniv. kütüphaneleri daha doğrusu bilgi ünv.i ve istanbul ünv. muhteşem..
    bilgilendirme için teşekkürler canım

    Hocam diğer illerdeki il halk kütüphanelerini bilmiyorum ama Eskişeih ril halk kütüphanesinde yeni kitaplar oluyor hep.bağışlarla çok kitap geliyor.eski kitaplar çoğunlukta değil yani..bu konuda şanslıyım sanırım..
    evet üniversite kütüphaneleri daha geniş imkanlara sahip..
    ben anadolu nun kütüphanesini seviyorum
    rica ederim


    Alıntı rpekkan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Kesinlikle önem verilmesi gereken bir konu ama ne yalan söyleyeyim ben de yıllardır gitmiyorum kütüphaneye..Alıştık sanırım hazırcılığa..Ne kötü

    evet canım önemle üstünde durulması lazım.
    geç kalmış sayılmazsın ama


    Ben kütüphaneye 6-7 sene önce gittim.o günden beri hep giderim.ara verdiğimde oldu gerçi...
    lisede il halk kütüphanesinden branşımızla ilgili çok şey araştırdım..
    o zamanlar elle tutuyorlardı kayıtları,koca koca defterlerdeşimdi bilgisayar çıktı bardkod okuyucu çıktı

    kütüphanelerin havası çok bambaşka..
    sessizzz,sakin..kitapların içindesin,bambaşka bir dünya..o kitapların dili olsa da neler anlatırlar kimbilir
    üniversitenin kütüphanesine giderim,otururum iki satır okuyayım derim saatler geçer
    ben her iki kütüphaneye de gidiyorum...
    bu alışkanlığımı da seviyorum ama keşke çocukken gitseymişim diyorum..
    En güzel şeylerden biri unutmak . Unuttum gitti lafı vardır. Unutulan şey gider hakikaten. Solar, üzerine su serpilmemiş sebzeler gibi porsur. Çocuk gibi kalırsın. Bugünü bilirsin. Bazı şeyleri hatırlayamıyorum, en azından duygusunu. Temize çekmişim defterleri. Temizim. Herkes unutsa, hep yeniden başlansa. Çünkü her şey değişiyor zaten. Unutmamak demode oluyor bir şekilde . . .

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Sınıfım 3-4 yaş ve hepsi okula gelmemek için ağlıyor
      Konu Sahibi ryhn.35 Forum ÖĞRENCİLERLE İLGİLİ SORUNLARINIZ
      Cevap: 34
      Son Mesaj : 06.Ekim.2015, 22:55
    2. artık sürekli ağlıyor
      Konu Sahibi BURCU-BAŞKAL Forum ÖĞRENCİLERLE İLGİLİ SORUNLARINIZ
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 25.Ağustos.2011, 17:29
    3. istanbul ağlıyor..
      Konu Sahibi Gülşah MUTLU Forum TÜRKÜLERİMİZ
      Cevap: 8
      Son Mesaj : 21.Kasım.2009, 10:50
    4. 15 yaşındaki genç kan ağlıyor..
      Konu Sahibi Gülşah MUTLU Forum GÜNCEL HABERLER
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 03.Eylül.2009, 12:38

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş