TÜRKİYE'NİN ON BAŞARILI GENCİ


Junior Chamber International (JCI) Türkiye Genç Liderler ve Girişimciler Derneği’nin bu sene 15’incisini düzenlediği Ten Outstanding Young Persons (TOYP) Yarışması’na 160 kişi başvurdu. İş dünyası, siyaset, bilimsel önderlik, kültürel başarı, çevre korumacılığı ve ahlaki önderlik, insan haklarına, çocuklara ve dünya barışına katkı, insanlığa ve gönüllü kuruluşlara hizmet, fen ve teknik gelişme, kişisel başarı, tıbbi yenilik ve buluşlar alanlarında ödüller sahiplerine verildi.

JCI Türkiye Genç Liderler ve Girişimciler Derneği tarafından 15’incisi düzenlenen Türkiye’nin On Başarılı Genci Yarışması ödül töreni 2 Ekim Cuma günü İş Sanat Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Türkiye, bu yarışmayla şimdiye kadar katıldığı dünya finallerinde toplam altı kez birincilik elde etti. Yarışmanın kazananları ve onların ağzından projeleri:

Yomi Kastro (İş Dünyası Ekonomi ve/veya Girişimcilik Ödülü)

Mülakat.tv, insan kaynakları süreçlerine yönelik bir video işe alma servisi. Burada yapılan şey, adayların CV tarama aşaması tamamladıktan sonra ofise davet ederek zaman kaybını önlemek. Adayın internet browseri üzerinden kendisine yöneltilen soruları gerçek bir görüşme gibi cevaplaması gerekiyor. Video depolandıktan sonra İK yöneticileri bu adayı değerlendirip daha sonra görüşmeye davet edebiliyorlar. Bugüne kadar videosunu kaydetmiş 100 bin civarı şahıs ve birebir denemiş 450 şirket var. Amerikan şirketleri de buna dahil.

Başak Kale (Siyaset, Hukuk ve Kamu Yönetimi)

AB Konseyi’ne Türkiye, göç ve irtica konularında danışmanlık yaptım. Ayrıca Oxford’un göç merkezinde de çalıştım. Türkiye ve göç konusunda çalışmalarım devam ediyor. Projem Türkiye’den Avrupa’ya eğitimli insan gücü göçünü engellemeyi ve Türkiye’yi bölgesinde akademik bilgi merkezi haline getirmeyi amaçlıyor. Avrupa Komisyonu tarafından tüm aday ülkeler arasında sosyal bilimler alanında finansmana layık görülen tek proje oldu.

F.Elif Genceli Güner (Bilimsel Önderlik)

Doktora için Hollanda Delft Teknik Üniversitesi’ne gitmiştim. Orada düşük sıcaklıkta kristallendirme yapıyorduk. Ben magnezyum sülfatla ilgileniyordum. Literatürde 1837 yılında Alman bir bilim adamı magnezyum sülfatın 12 su molekülü içerdiğini söylemiş, yazmış ve o yıldan beri herkes öyle kabul etmiş. Ama ben bunun yapısını araştırdığımda 11 su molekülü içerdiğini buldum. Bunun mineral olması için dünyanın herhangi bir yerinde saf olarak bulunması gerekiyor. Japonya’da Hokkaido Üniversitesi’nden Antartika buzullarıyla ilgilenen bir grupla ortak çalışma yaptık. Magnezyum sülfat 11 su molekülü içeren yapıyı Antartika buzulunda ve Hokkaido Adası-Saroma Gölü’nde buldum. Mineral olma özelliği taşıyordu ve ona Meridianiite ismi verdik.

Stare Yıldırım (Kültürel Başarı)

Cannes Film Festivali’nde bir Türk gecesi düzenlendi ve Anadolu’nun Kayıp Şarkıları adlı bir filmin türkülerinden oluşan bir konser verildi. Anadolu’daki türkülerin batı enstrümanlarıyla yorumlanmış versiyonlarını, belgeselden görüntülerinle barkovizyonda vererek Cannes’da dünyanın önde gelen sinemacılarına izlettik. Sinemanın içine Türkiye’nin güzelliklerini, özelliklerini katıp tanıtabilirsek işimiz çok daha kolay olur diye düşünüyorum. Konseri organize ettim ve bir süreliğine yürütücü idari yapımcılığını üstlendim.

Obengül Ejder (Çevre Korumacılığı ve Ahlaki Önderlik)

Ben aile ve evlilik terapistiyim. Projelerimden biri madde bağımlılığını önlemeyle ilgili. Öğretmenlerin, velilerin, öğrencilerin eğitilmesiyle ilgili. İkincisi aile içi ilişkiler, iletişim, evlilik, cinsellik gibi konularda eğitimler, ebeveynlerin çocuklarla ilişkilerini düzenleme üzerine bir çalışmaydı. Bine yakın aileye eğitim verildi. Tiyatrocularla psikodrama eğitimi yaptık. Baskıcı ve mükemmelliyetçi aileler, ilgisiz, tutarsız aşırı ilgili aileler ve demokratik aileler hakkında senaryolar yazdım ve tiyatrocular da bunu oynadı. Birçok veliye ulaştık. İnteraktif bir eğitim oldu. Türkiye’de hálá töre cinayetleri işleniyor. Cinselliğe insanların ilgisiz olması dolayısıyla din görevlilerinin, imamların ardından ailelerin bu konularda bilgilendirilmesi üzerine çalışıyoruz.

Rodin Alper Bingöl (İnsan Haklarına, Çocuklara ve Dünya Barışına Katkı)

Engelleri kaldır, benim tez projem olarak başladı. Tezi yazarken kampanyaların faydalarını farkedince hayata geçirmeye karar verdim. Toplumun sahiplendiği bir oluşum haline geldi. Türkiye’de engellilerin karşılaştığı problemlere çözüm bulmaya ve bu çözümleri hayata geçirmeye çalışıyoruz. "Renovatio İstanbul" da bu projelerden biri. Ataşehir Mimoza 4 sitesinin içini her bireyin eşit kullanım haklarının olduğu, eşit erişilebilirliğin olduğu bir alan olarak düzenledik. Rampaları, merdivenleri, hidrolik asansörleri herkesin kullanabileceği bir hale getirdik.

Gülçin Kaya (İnsanlığa ve Gönüllü Kuruluşlara Hizmet)

Projem "Engelsiz Sanat". Kültürlerarası gençlik çalışmalarında zihinsel engellilere sanat eğitimi vermeyi ve gençlere sosyal sorumluluk bilincini aşılamayı amaçladık. 5 Avrupa ülkesinden gelen gençlerle İstanbul Özürlüler Merkezi’ndeki engellileri bir araya getirdik. Sanat atölyelerinde bir hafta boyunca engellilere sanat eğitimi verildi. Gençlerden de psikolog, sosyolog, sanatçı arkadaşlar gelip engellilere hem eğitim verdiler, hem de ortak bir ürün çıkarmaya çalıştılar. 7 gün sonunda da projeler sergilendi. Bu projeyi şimdi de güzel sanatlar fakültelerinde okuyan öğrencilerle yapacağız. Toplamda 40 öğrenci eğitim verdi, Türkiye’den 10 öğrenci vardı. 120 engelli öğrenciyle çalıştık.

Tolga Kaya (Fen ve Teknik Gelişme)

Titreşimleri kullanarak enerji üretme üzerine yapmaya başladığım çalışma büyük ilgi görmekte. Deprem sonrası hasar tespiti, huzurevleri ve hastanelerde acil algılama sistemi, sınır güvenlik sistemleri gibi birçok uygulaması olacak. Milimetre boyutlarındaki, pil kullanmayan, tamamen kendinden enerji üretimini sağlayan bu mekanik yapının teorik çalışmaları ve tasarımını yaptım. İkinci proje, çeşitli bakterilerin insan vücudunda enfeksiyona yol açmasının nedenlerini daha iyi anlayabilmek üzerine. Amacım özellikle yaşlı hastaların uzun süreli sonda kullanımı sırasında oluşabilen enfeksiyonunu engellemek.

Ali R. Babaoğlan (Kişisel Başarı)

Projem Marro.ws. İnternette herkes birşeyler görüyor, okuyor, beğeniyor ve daha sonra tekrar ulaşmak için o şeyin olduğu adresi bir yerlere kopyalıyor, favorilerine ekliyor. Bu yöntemlerin hiçbirisi bu içeriklere tekrar ulaşılmasını garantilemiyor. O siteye ulaşamayabilirsiniz, dökümanları başka birileri silmiş olabilir... Bir proje geliştirdik. Mesela bir makale okudunuz, istediğiniz kısmı seçiyor ve alana atıyorsunuz. Marro.ws/adınız olarak kaydedip dünyanın her yerinden ulaşabiliyorsunuz. Siz birşeyleri saklıyorsanız, ilgi alanlarınızı anlamaya çalışıyoruz. Mesela sporla ilgili şeyler saklıyorsunuz. Sizin seçtiklerinize göre özelliklerinize uygun başka insanları tanıştırabiliyoruz. İnsanların sakladıkları bilgilerden sosyal ağ kurmasını sağlayan bir proje bu kısaca. Henüz 3 aylık bir proje ve 7.000 aktif üyesi var. Şimdilik İngilizce hizmet veriyor. Türkçe, Arapça, Almanca, Çince, İspanyolca ve İtalyanca da eklenecek.

Ertuğrul Kılıç (Tıbbi Yenilik ve Buluşlar)

Beyin felci ölüm sebepleri arasında 3’üncü sırada geliyor. Sakatlık nedenleri arasında da ilk sırada. Diğer taraftan sakatların ihtiyaçlarına dikkat ettiğinizde rehabilitasyon, doktor bakımı, hemşire masrafları var. Bütün bu harcamaları eklediğinizde en fazla ölüm sebebi olan kalp hastalığından daha fazla masraf çıkarıyor. Çok ağır bir hastalık olduğu için de çevresindeki insanlara da baskı yapıyor. 12 yılı geçkin bir süredir de bu hastalığın nasıl olduğunu anlamaya çalışıyorum. Bu çerçevede 60’a yakın makale yazdım. ABC taşıyıcılar dediğimiz ilaç direnci taşıyıcılar var. Epilepsi ilaçla tedavi edilebilen bir hastalık ama belli bir aşamaya geldikten sonra cerrahiye giriyor. Bunun sebebi ilaç taşıyıcılarıdır, vücudun kendisinde olan taşıyıcılardır. 3-4 yıldır bu taşıyıcıları nasıl manipüle ederek insanları kurtarırız, diye araştırmalar yapıyoruz.

Fatih Demir (Çevre Korumacılığı ve Ahlaki Önderlik JCI Özel Ödülü)

Sağlıklı Tişört" ile Jüri Özel ödülünü aldım. Siparişler hazırlanırken kanserojen madde içermeyen, sağlıklı boyalar kullanılıyor. Ayrıca "Nefes Alabilen Baskı" teknolojisi sayesinde rahatça giyebilecek sağlıklı ürünler ortaya çıkıyor. Bunun yanı sıra engelli gençlerin meslek edinmesi ve kimsesiz çocuklar yararına Tish-o’nun yaptığı çalışmalar da var.

Tuğçe Kılıç (İnsan Haklarına, Çocuklara ve Dünya Barışına Katkı JCI Türkiye Senato Ödülü)

4 sene önce lisede arkadaşlarımla Mayın Tarlalarına Barış Getirdik projesine başladım. 34 ülkeden 600 öğrencinin katıldığı bir yarışmada dünya birinciliği ödülünü aldım. 3 sene sonra mayın konusu gündeme geldi. Sürekli çevre projelerinde gönüllü olarak çalışıyorum. Suriye ile Türkiye sınırındaki mayın tarlalarının temizlenerek organik tarıma açılması konulu bu proje sayesinde JCI Türkiye Senato ödülünü de aldım.



Yazan : Zeynep Mengi