Kahve Değirmeni



Taze kahve içmek gerçekten de güzel bir keyif... Ama, Türk Kahvesi Tazeliğini Nasıl Korur? yazısında anlattığım üzere tazeyi kahve tutmak gerçekten de kolay değil.

Niçin mi? Çünkü kahve hem kavrulduktan sonra, hem de çekildikten yani öğütüldükten sonra çok çabuk bayatlayabilen bir ürün. Çekilmiş kahve yaklaşık 10 dakika içerisinde bayatlamaya başlar. Zira, öğütülmüş kahvenin havayla teması içindeki yağ asitlerini etkiler, bu da kahvenin bayatlaması yani acı bir tad vermesi sonucunu doğurur.

Bu durumda, taze kahve içmek için yapılacak en önemli hususlardan biri kahveyi içmeden hemen önce çekmek. Bunun için otomatik ya da el değirmenlerini kullanabilirsiniz.

Otomatik kahve değirmenleri, pahalı olmaları nedeniyle kolaylıkla evlerde kullanabileceğimiz ürünler değil. Ama, durun hemen endişe etmeyin! Çünkü el değirmenleri de kahve öğütme konusunda gerçekten de çok başarılılar!

Eskiden hemen her evde en az bir tane bulunan bu değirmenlere artık pek rastlanmıyor. Ancak, 20-30 TL gibi bir rakama satın alabileceğiniz bu değirmenlerle kendi kahvenizi çok pratik bir şekilde öğütebilirsiniz.

El kahve değirmenlerinin dışı genellikle pirinçten yapılır. İç aksamları ise dökme demirden ya da çelikten olur. Çelik olanlar daha uzun ömürlü olsa da demir olan bir değirmeni de uzun süre kullanabilirsiniz. Tabii değirmen ömründe belirleyici olan bir diğer faktörde ne sıklıkla kahve çektiğiniz...

Kahve öğütmek için yapmanız gereken tek şey, içeceğiniz kadar kahve çekirdeğiniz değirmenin üst kısmında atıp sonra kolu çevirmek. Sonrasında, alt haznede toplanan mis gibi kahve tozunu alıp istediğiniz kahveyi hazırlayabilirsiniz.

Kahve değirmenlerinin altında bir somun bulunur. Bu somunu ne kadar sıkarsanız, kahve çekirdeğini o kadar ince öğütürsünüz. Bu yüzden Türk kahvesi içmek istiyorsanız somunu mümkün mertebe (aman kırmadan, dikkat! :-) sıkmalısınız.

Biliyorum, kulağa zahmetli geliyor ama inanın düşündüğünüz kadar zor değil. Üstelik, mis gibi kokan taze kahve içmeye alıştığınızda inanın buna değdiğini göreceksiniz!


https://turkkahvem.blogcu.com/'dan alıntıdır.