karışık oyunlar


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

karışık oyunlar

Like Tree5Likes

Konu: karışık oyunlar

  • #1
    scrubs19 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    09.Mayıs.2009
    Mesajlar
    8
    @scrubs19



    karışık oyunlar





    31. KIRKAYAK OYUNU:çocuklar birbiri arkasına dizilerek öndeki arkadaşlarının bellerine sıkıca sarılırlar. En öndeki oyuncu kırkayağın başı en sondaki de kuyruğudur. Oyun başlayınca kırkayağın başı olan oyuncu kuyruk olan oyuncuyu yakalamaya çalışır. Kuyruk arkadaşlarından kopmadan sağa sola kaçarak yakalanmaktan kurtulur. Baş kuyruğa dokununca kırkayak kopmuş olur ve oyun yeniden başlar.
    32. TRENCİLİK OYUNU:çocuklar birbiri arkasına dizilerek öndeki arkadaşlarının bellerine sarılırlar. Biri istasyon şefi olarak arkadaşlarını 7-8 adım ilerisinde bekler. Çocuklar tren taklidi yaparak şefin önünden geçerler. İstasyon şefi geçişi beğenmezse treni yeniden hareket noktasına gönderir. Ancak geçisi beğenirse biletler kontrol diye bağırır.çocuklar avuçlarını açarak şefe uzatırlar. Şef çocuklardan birine seni istasyon şefi yaptım,haydi öteki istasyona der. Yeni şef başka yerde durur ve oyun tekrarlanır.
    33. SAKLAMBAÇ:bahçede veya sınıfta oynanabilir. Çocuklar arasından seçilen ebe yüzünü duvara döndürür ve gözlerini kapatır. Çocuklar saklanır. Ebe oldu mu diye seslenir. Çocuklar oldu deyince ebe çocukları aramaya başlar. kimi görürse adını söyleyerek gözünü kapadığı yere döner,sobe der. İlk görünen çocuk ebe olur.
    34. BENİMLE GELİR MİSİN OYUNU:çocuklar genişçe bir halka olurlar. Yüzleri halkanın içine dönüktür. Bir ebe halkanın dışında bekler. Oyun başladığın da ebe halkanın dışında dolaşmaya başlar. bir oyuncunun sırtına dokunur ve benimle gelir misin diyerek halkanın çevresin de koşmaya başlar. koşar şıçrar hayvan taklidi yapar ve seker. Onu kovalayan oyuncu da ebeni hareketlerini taklit eder. Onu yakalamaya çalışır. Ebeyi yakalayamaz ve yerini ebeye kaptırırsa kendisi ebe olur. Oyuna yeniden başlanır.
    35. KAÇ KURTUL OYUNU :çocuklar sıra olurlar. Biri ebe olur ve sıranın 4-5 adım önünde arkası çocuklara dönük olarak durur. Oyun başlayınca ebe kollarını aşağı yukarı indirip kaldırır. Çocuklarda vurulmadan ebenin yanından geçmeye çalışırlar. Ebenin kolunun değdiği çocuk ebe olur ve ebeyle yer değiştirir. Oyun yeniden başlar.
    36. KEDİ ATLAMA OYUNU :birbirine paralel iki çizgi çizilir. Çocuklara bunun dere olduğu söylenir. Sizlerde kedisiniz bu dereden atlayacaksınız denir. Çocuklar iki gruba ayrılır kara kediler beyaz kediler. Önce beyaz kediler birer birer dereyi geçip atlamaya çalışırlar. Atlarken iki çizgiye de basmamaları gerekir. Bir veya iki ayağı çizgiye değen kedi yanar. Sonra kara kedilerde aynı şekilde dereden atlamaya çalışırlar. Hangi kedi grubundan daha az kedi yanmışsa o grup oyunu kazanmış olur. Oyunu kaybedenler kazananları alkışlarlar. Dereden atlama önce ayaklar serbest olarak yaptırılır. Sonra iki ayak birleştirilerek atlatılır. Dere çizgisinin aralığı çocukların yaşları ve yetenekleri dikkate alınarak yapılmalıdır.
    37. ÖRÜMCEKLERLE BÖCEKLER OYUNU:oyun alanına iç içe üç halka çizilir. Halkaların genişliği ve aralığı çocuk sayısına göre ayarlanmalıdır. Çocuklar örümcek kümesi ve böcek kümesi olarak iki gruba ayrılır. Örümcekler küçük em içteki halkada dururlar. Böcekler ise en dıştaki halkada ortadaki halka ise bahçedir. Oyun başladığında böcekler bahçede dolaşmaya başlarlar. Örümcekler ağlarından çıkarak böcekleri yakalamaya çalışırlar. Yakalanan çocuğu kendi yuvalarına götürürler. Yakalanmayan böcek yuvasına geri döner. Belli bir süre sonra aktörler değişir.
    38. TRAFİK OYUNU: oyun alanına bir dört yol kavşağı çizilir. Ortasına da bir trafik polisi kürsüsü konur. Bir çocuk trafik polisi olur. Elinde düdük başın da trafik polisi şapkası olan çocuk kürsüde durur. Görevi trafiği yönetmektir. Çocuklar ikişer kişilik kümelere ayrılır. Her iki kişilik kümede bir çocuk yolcu bir çocukta sürücüdür. Sürücü önde yolcu arkadadır. Çocuklarda bu şekilde dört yola dağılırlar. Oyun başladığın da her sürücü yolcusuyla otomobil sürme teklifi yaparak yürümeye başlarlar. Karşı yola sağ ve soldaki yola doğru yürümeye başlarlar. Her sürücü sağa dönmek istediğin de sağ eliyle sağ tarafı gösterir. Sola dönmek isterse sol yönü gösterir. İleri gitmek istediğinde sağ elini öne doğru uzatarak yol ister. Trafik polisi de sürücülerin bu işaretlerini izleyerek onlara yol verir ya da durup beklemelerini ister. Sürücüler trafik polisinin işaretine uyarak geç işareti verdiğin de yürür. Dur işareti verdiğin de durur. Trafik polisi bu işaretlere uymayan sürücüleri oyundan çıkarır. Oyun roller değiştirilerek sürer.
    39. KÖŞE KAPMACA OYUNU: çocukların arasından biri ebe olur. Ebenin dışındaki çocuklar ağaç gövdeleri veya duvar köşelerin de dururlar. Ya da yere tebeşirle aynı sayıda daire çizilir. Oyun başlayınca çocuklar yerlerini ebeye kaptırmamaya çalışarak birbirleriyle değişirler. Değiştirme sırasında yerini ebeye kaptıran ebe olur. Oyun böylece devam eder.
    40. EŞİNİ BUL OYUNU:çocuklar ikişer ikişer eşleştirilir. Sonra eşlerinden ayrı olarak sağa sola yürünür koşulur. Eşini bul yanıma gel diye seslenince çocuklar eşlerini bulur,el ele tutuşarak öğretmenin yanına koşarlar. Birinci ikinci ve üçüncü gelen çiftler başarılı sayılır ve alkışlanır.
    41. KURNAZ TİLKİ NEREDE: Çocuklar büyükçe bir daire yaparlar. Daha sonra gözlerini kaparlar. Öğretmen birini gizlice tilki seçer. Seçilen tilkiyi kimse bilmez. Gözler açılır. Tilkinin kim olduğunu bulmak için kurnaz tilki neredesin diye bağırırlar. Bu arada yakalanmamak için birbirinden uzaklaşırlar. Birkaç kez sorulduktan sonra tilki seçilen çocuk kurnaz tilki benim diye bağırır ve bir arkadaşını yakalamak üzere koşmaya başlar. yakalanan çocuk oyundan çıkar.
    42. ARKADAŞINDAN MEMNUN MUSUN?:çocuklar bahçede halka olurlar. Her çocuğun bulunduğu yere küçük bir daire çizilir. Saymaca ile ebe seçilir. Ebe ortaya geçer ve çocuklardan birine arkadaşından memnun musun diye sorar. Çocuk evet derse ebe başka bir çocuğa sorar. Hayır diyen ocuk iki arkadaşının adını söyler. İsimleri ebe tekrarlar ve iki çocuk birbiri ile yer değiştirir. Bu sırada ebe birinin yerini kapmaya çalışır. Açıkta kalan çocuk ebe olur. İşlenilen üniteye göre çocuklara çiçek,meyve .taşıt isimleri verilebilir.
    43. KURBAĞACIK OYUNU:çocuklar el ele tutuşarak halka olurlar. Halkanın ortası göl olur. Öğretmen saymaca ile çocuklardan birini kurbağa seçer. Kurbağa ortada durur. Çocuklar kurbağacık ortada kurbağacık gölde bizi yakalarsan borcunu öde diyerek kurbağayı kızdırmaya çalışır. Ortadaki çocuk sıçrayarak çocuklardan birine dokunmaya çalışır. Çocuklar ellerini bırakmadan kurbağadan kaçmaya çalışırlar. Yakalanan olursa kurbağa ile yer değiştirir. Kurbağa oyunculara sıçrayarak ve çömelerek ulaşmalıdır. Ayağa kalkanın kurbağalığı devam eder.
    44. SANDALYE KAPMA OYUNU:bir sıra sandalye dizilir. Çocuklar sandalyenin çevresinde dururlar. Çocuk sayısı sandalye sayısından bir fazla olmalıdır. Çocuklar bir şarkı ve tekerleme söylemeye başlarlar. Şarkı biter bitmez çocuklar sandalyelere otururlar ve bir çocuk ayakta kalır. Ayakta kalan oyundan çıkar. Birer sandalye eksiltilerek oyun devam eder.son sandalyeye oturan çocuk oyunu kazanmış olur.
    45. TAKLA ATMA OYUNU:çocuklar iki takıma ayrılır. Arka arkaya sıraya girerler. Takımların önüne birer sünger yatak ya da yer minderi konur. Her takımdaki çocuk birer takla atarak kendi sırasının sonuna geçer. Böylece oyunu önce bitiren takım oyunu kazanmış olur ve alkışlanır.
    46. TİLKİ TİLKİ SAAT KAÇ:alanın bir köşesine iki çember çizilir. Biri tilki yuvası diğeri kümestir. Oyunculardan biri tavuk diğerleri civciv olur. Anne tavuk peşince civcivleriyle tilkinin yuvasına doğru ilerler. Tilki,tilki saat kaç diye sorar. Tilki eğer gece yarısının dışında bir saat söylerse anne tavuk civcivleri oynamaları için serbest bırakır. Daha sonra anne tavuk saatin kaç olduğunu sormak için yeniden tilkiye yaklaşır. Tilki gece yarısı dite cevap verince yakalanmamak için kümese doğru kaçarlar. En arkada kalanı tilki yakalar. Birkaç oyun sonra oyuncular yer değiştirirler.
    47. ÇİÇEK BAHÇESİ: çocuklardan biri kral biri kraliçe diğeri de bahçıvan olur. Diğer çocuklarda birer çiçek ismi alırlar. Çiçekler birbirlerine sen kral ve kraliçeye siz diye hitap ederler.bahçıvandan söz ederlerken de o derler. Oyuna bahçıvan başlar.-bu sabah bahçeme gittim karşıma gül çıktı der. Gül adındaki oyuncu hemen ayağa kalkarak cevap verir. –o yalan söylüyor. Der. Peki neredeydin der –lalenin yanındaydım der. Lale söze girer –yalan söylüyorsun. Gül – ya nerede idim? Lale – nerede olacak kralın yanında. Bu kez kral atılır. –yalan söylüyorsun. Ya neredeydim? Bahçıvanın yanında … oyun böyle karşılıklı konuşmalarla devam eder. Bu oyunda kimin kraliçe kimin kral kimin bahçıvan olduğuna dikkat edilmeli ve konuşmalar ona göre yapılmalıdır. Yanlış yapan bir kötü puan alır.
    48. HAMUR AÇALIM OYUNU: çocuklar bir minderin çevresinde oturup halka olurlar. Öğretmen çocuklara : siz şimdi birer oklava olacaksınız. Bende oklava ile hamur açacağım der. Çocuklardan biri sırt üstü yatırılır. Öğretmen hamur açıyormuş gibi çocuğu yuvarlamaya başlar. çocuklarında yardımıyla minderin sonuna kadar yuvarlanır. Daha sonra her çocuk omuzlarının hareketi ile yuvarlanmaya başlar.
    49. ATLI KARINCA :kalınca bir ipin ucu düğümlenerek halka yapılır. Oyuncular bu ipi sağ ya da sol eliyle tutar. Düzgün adımlarla yürür veya koşarlar. Bu arada öğretmen el değiştir deyince çocuklar ters yönde koşmaya başlarlar. Yanlış yapan oyundan çıkar yedeğe alınır. Yani ipi değil ipi tutan arkadaşının elinden tutar. Belli bir süre sonunda yedeğe alınmamış oyuncular oyunu kazanmış olur.
    50. KORUMA KÖPEĞİ:oyuncular iki takıma ayrılır. Oyunculardan biri koruma köpeği olur ve ortadaki bir direk ya da ağaca bağlı ip halkasından tutar. Çevreye dağılan oyuncular koruma köpeğine dokunmadan direğe ya da ağaca dokunmaya çalışırlar. Dokunmaya başaran çocuk takımına bir puan kazandırır. Önceden belirlenen puan sayısına ulaşan takım oyunu kazanır.
    51. ZİNCİR KIRMA :oyuncular karşılıklı iki sıra halinde zincir oluştururlar. Her sıranın bir başkanı vardır. Oyuna başlayacak takım ad çekmeyle belirlenir. Takımından 10-15 metre uzaklıkta duran başkan bir oyuncusunu karşı tarafın zincirlerini kesmek için görevlendirir. Oyuncu karşı tarafın zincirini kesmeye bozmaya çalışır. Bu işi ancak beş kez deneme hakkı vardır. Başaramazsa karşı tarafın zincirine katılmak zorundadır. Zinciri keserse bozulan zincirin sağındaki oyuncuyu da kendi zincirine katmak üzere yerine döner. Oyun bir zincirin tüm oyuncuları diğer zincire katılıncaya kadar devam eder.
    52. HEYKEL OYUNU :oyuncular eşit sayıda 4 gruba ayrılır. Bir grup avcı grubudur. Kollarına renkli bir işaret takarlar. Diğer oyuncularla birlikte oyun alanına dağılırlar. Avcılar diğer oyuncuları kovalarlar. Kime dokunurlarsa o oyuncu vuruldum der ve heykel gibi olduğu yerde kalır. Bu durumdan kurtulabilmesi için ancak kendi takımından bir arkadaşının ona dokunması gerekir. Kendisine dokunulan kurtuldum der ve yeniden oyuna girer. Oyun belli bir süre oynandığından avcılar dokundukları oyuncuları iyi korumak zorundadır. Oyun sonunda heykeli çok olan takım oyunu kazanmış olacaktır. Oyun alanından dışarı çıkmak kendi grubundan olmayan birini kurtarmak ve vurulduğu halde kaçmak hatalı davranışlardır.
    53. İP ATLAYARAK YARIŞMA :oyuncular derin kolda sıra olurlar. 8-10 adım ilerilerine iki sandalye ya da sehpa konur. Öndeki oyuncular birer atlama ipi alırlar. Oyuna başlama işareti ile bir numaralı oyuncular ip atlayarak sandalyenin çevresinde dolaşır ve yerlerine gelirler. İpi ikinci arkadaşına vererek sıranın en sonuna geçerler. Tüm grup oyuncuları aynı şekilde ip atladıktan sonra yarışmayı en önce bitiren sıra birinci olur.
    54. ÜÇER TOP OYUNU :oyuncular üç eşit gruba ayrılırlar.her grup 2-3 metre aralıkla oyun çizgisinin arkasında derin kol durumunda sıralanır. Her iki çocuk arasında en az üç adım uzaklık olmalıdır. Her grubun önündeki çizginin üzerinde üçer top bulunur. Her sıranın önüne beşer metre aralıkla üç daire çizilir. Öğretmen düdüğüyle her sıranın önündeki ilk çocuklar topları kaparak karşılarındaki üç daireye ayrı ayrı koyar ve kendilerinden sonraki arkadaşlarının eline vururlar. Sıranın en sonuna gider. Eline vurulan çocuk koşarak arkadaşının koyduğu topları birer birer toplayarak oyun çizgisinin üzerine getirir ve bırakır. Kendinden sonra gelen arkadaşının eline vurduktan sonra grubun sonuna gider. Oyun bu şekilde devam eder. Hangi grup bu işi daha önce bitirirse o grup oyunu kazanmış olur.
    55. TÜNEL OYUNU : oyuncular eşit gruba ayrılır. Oyun çizgisinin gerisinde birbirlerine 2-3 metre aralıkla derin kol halinde yer alırlar. Grup oyuncuları çift kolla önden mesafe alırken sıçrayarak bacaklarını yana açar,tünel oluştururlar. Her grubun ilk oyuncularının elinde birer top vardır. Öğretmenin düdüğüyle her grup oyuncuları gövdelerini bir parça öne eğer ve topu bacak aralarından elleriyle iterek yuvarlamaya başlarlar. Bu şekilde grubun sonuna giden topu, son oyuncu alır ve koşarak grubun önüne gelir. Grup oyuncuları birer adım geri giderek gelen arkadaşlarına yol açarlar. Aynı şekilde topu yuvarlar. Oyun bu şekilde devam eder. En son oyuncu topu tutar tutmaz öğretmene götürür . bu grup oyunu kazanır.
    56. TOOPU YAKALA:oyunculardan biri ebe olur. Diğer oyuncular ebenin çevresin de geniş bir halka oluştururlar. Öğretmenin oyuna başlama düdüğüyle oyuncular topu birbirlerine atmaya başlarlar. Topu dışarı atan gidip almak zorundadır. Ebe topu ancak halkanın içindeyken yakalayabilir. Top en son kimin elindeyken yakalanmışsa o kişi ebenin yerine geçer.
    57. İPTEN ATLA VE DÖN:takımlar birer sıra olarak derin kolda dizilir. Çıkış çizgisinin 8-10 adım karşısında çizgiye paralel bir ip gerilir. Bu ipi oyuna katılmayan iki çocukta tutabilir. İpin yerden yüksekliği yarım metreyi geçmemelidir. Oyuna başlama işareti ile en öndeki oyuncular koşarak gerilen ipin üzerinden ipe değmeden atlar ve ipin altından geçerek yerlerine gelirler. İki numaralı arkadaşının eline vurur,sıranın en arkasına geçerler. Bütün oyuncular yarıştıktan sonra yarışı önce tamamlayan grup yarışı kazanır.
    58. YARIŞMALI TOP OYUNU :oyuncular gruplara ayrılır. Her gruba bir ad verilir. Her grup diğerinden 3-4 adım aralıklı olarak sıralanır. Sıraların başına ve sonuna ileri ve geri gitmemesi için birer işaret konur. Her gruptan birer kişi ebe olur ve kendi sırasının beş adım önünde elinde topla durur. Öğretmen oyuna başlama komutuyla ebeler topları sıra başındaki oyunculara atarlar. Topu alan oyuncu sıranın sonuna dolaşarak topu ebeye getirir. Ebe aldığı topu sıranın ikincisine atar. İkinci oyuncuda sıranın sonunu dolaşarak topu ebeye getirir. Sırası geçen oyuncu sıranın en sonuna geçecektir.oyunu önce tamamlayan takım oyunu galibi olacaktır.
    59. ÜÇ DAİREDE ÜÇ TOP :oyuncu sayısına göre üç büyük daire çizilir. Oyuncular bu dairenin içine girerler. Üç oyuncu da ellerin de topla dairenin dışında beklerler. Oyun başlayınca dışındakiler dairenin içindeki oyuncuları ayaklarından vurmaya çalışırlar. Oyuncularda avuçlarıyla topu engellemeye çalışacaklardır. Her oyun için bir süre belirlenir. Topu atan üç oyuncu değiştirilir. Oyun sonunda en çok oyuncu avlayan birinci seçilir.
    60. HIRSIZ POLİS OYUNU :oyun alanı belirlenir ve ortasından bir çizgiyle ikiye ayrılır. Hırsız ve polis olacak iki kişi kendi gruplarını belirler. Hırsızlar ve polisler belirlendikten sonra alanın bir bölümüne hırsızlar diğer bölümüne polisler geçer. Hırsızlar ve polisler orta çizginin birer metre gerisin de sıralanırlar. Öğretmen uygun bir yerde durarak ateş başlasın der demez polisler ellerinde silah tutuyormuş gibi yapar. Bu sırada hırsızlar geriye kaçmaya polisler kovalamaya başlarlar. Alanın dışına çıkmadan yakalanan hırsızlar tutuklanır. Tutuklular oyun alanının dışına çıkarılırlar. Belli bir süre sonra hırsızlar polis polisler hırsız olur. Hangi tarafın tutuklusu fazla ise oyunu o kazanır.
    61. AYAKTA GÖRDÜĞÜNÜ VUR:Çocuklar arasından bir ebe seçilir. Ebe eline küçük bir top alır. Diğer çocuklar oyun alanına dağılırlar. Ebe ayakta gördüğü çocuğa elindeki topla vurmaya çalışır. Vurulan çocuk ebeye yardımcı olur, onunla paslaşır ve diğer çocukları vururlar. Anacak top elde iken yürünmez sadece paslaşılır.
    62. ELLE TOP SÜRME: oyuncular eşit sayıda iki gruba ayrılır. Birer sıralı derin kolla dizilirler. Önden arkaya sayı sayarlar. Başlangıç çizgisinin 10-15 adım karşısına birer tabure veya sandalye konur. En öndeki oyunculara birer top verilir. Oyunun başlamasıyla ellerinde top olan öndeki oyuncular topu sürerek,zıplatarak taburenin arkasından dolaşır,yerlerine gelirler. Topu iki numaralı oyunculara verir ve sıranın en sonuna geçer. Sıradaki diğer oyuncular da aynı şekilde sürerek oyunu tamamlarlar. Yarışmayı önce bitiren takım oyunu kazanır.
    63. TOP KALEYE: Dikdörtgen biçiminde bir oyun alanı çizilir. Alanın tam orta yerine, iki direk arasına yüksekliği iki metre olan bir ip veya file getirilir. Filenin her iki yanına, birer metre uzaklığa paralel iki çizgi çizilir. Bunlar ölü alanlardır. Eşit sayıdaki iki takıma ayrılan oyuncular file ile ayrılan alanlarda yer alırlar.başlama komutuyla top karşı tarafa elle atılır. Karşı taraf oyuncusu topu yere düşürmeden yakalamak zorundadır. Kim yakalarsa karşı tarafın kalesine atacaktır. Oyun böylece sürer. Topun fileye veya ipe değmesi,oyun alanının dışına çıkması, top elde iken adım atılması durumlarında takıma kötü puan verilir. On kötü puan alan takım oyunu kaybetmiş olur.
    64. TOPLU ÇIKARMA:oyuncular bir ebe seçerler. Diğerleri ebenin çevresinde geniş bir halka oluşturur. Ebe elindeki topla halkanın ortasında durur. Oyuncular ise ayakları açık ve elleri dizlerinin üzerinde bekler. Oyuna başlandığında ebe elindeki topu bir oyuncunun bacaklarının arasından dışarı çıkartmak için atar. Oyuncu elleriyle bacaklarının arasını kapayarak topun geçmesini engellemeye çalışır ve topu ebeye geri gönderir. Topu engelleyebilen bir puan alır. Ebeye ise bir kötü puan verilir. Üç kötü puan alan ebe,bir başka arkadaşıyla yer değiştirir. Oyun sonunda en çok kötü puan alana ceza verilir.
    65. HABERCİ:oyun alanı ikiye ayrılır.alanın bir yanında iki gruba ayrılmış olan oyuncular yer alır. Karşılarında bir varış noktası belirlenir. Bir sandalye veya tabure konur. Aynı sayıdaki iki grup oyuncu arasından birer başkan görevlendirilir. Oyuna başlayacak takım sayışmayla veya ad çekerek belirlenir. Ad çeken takımın başkanı oyunculardan birini haberci olarak görevlendirir. Habercinin görevi varış noktasına kadar varıp geri dönmektir. Fakat döneceği sırada diğer grubun başkanı onu yakalaması için kendi grubundan bir oyuncuyu görevlendirir. Görevlendirilen çocuk haberciyi yakalarsa kendi kampına katar. Daha sonra diğer gruptan biri haberci olur. Bir grubun tüm oyuncuları yakalanana kadar oyun devam eder.
    66. KEDİ İLE FARE:aralıklı olarak küçük daireler çizilir. Çocukların yaş durumlarına göre dairelerin birebirine göre uzaklığı belirlenir. Oyunculardan biri kedi diğerleri fare olur. Fareler küçük dairelerdeki yerlerini alırlar. Öğretmenin işareti ile farelerde yer değiştirmeye başlarlar. Kedi farelere dokunmaya çalışır. Kedinin dokunduğu oyuncu oyundan çıkar. Yakalanan fare kediyle yer değiştirir.
    67. AVCIDAN KURTUL:bir çocuk av diğeri avcıdır. Diğer çocuklar arka arkaya konmuş sandalyelere otururlar. En arakadaki sandalye boş bırakılır. Oyun başlayınca avcı sandalyelerin çevresinde koşar avına dokunmaya çalışır. Avcı bunu başarırsa onunla yer değiştirir. Ancak av yakalanmak üzere olduğunu görürse boş sandalyeye. Oturarak kendini kurtarır ve sıranın başındakine değiştir diye bağırır. Bunu duyan en baştaki sandalye de oturan oyuncu koşmaya başlar. sırayı oluşturanlar birer sıra öne geçerek en arkadaki sandalyeyi yine boş bırakırlar. Oyun böylece devam eder.
    68. ORMAN KUŞLARI:oyun alanının bir yanına dikdörtgen biçiminde iki köşe çizilir. Bunlardan biri yuva, diğeri kafestir. Bir ana kuş yuvaya girer. İkinci kişi avcıdır. Kafesle yuva arasında durur. Diğer çocuklar oyun alanının dışına çizilen çizginin arkasına geçerler. Her oyuncuya bir kuş adı verilir. Aynı adı birkaç oyuncuda alabilir. Öğretmen bir kul adı söyler. Bu adı taşıyan kuş ya da kuşlar yuvaya doğru koşarlar. Avcı onları yakalamaya çalışır. Yakalanan kuşlar kafese konur.
    69. SİNCAP VE CEVİZ:çocuklar elleri arkada olmak üzere bir halka oluştururlar. Oyunculardan biri sincap olur. Halkanın çevresinde koşarken oyunculardan birinin eline bir ceviz bırakır. Eline ceviz bırakılan çocuk sincabı kovalar. Yakalarsa sincabın yerine geçer.
    70. TOPLA ESİR ALMA :dikdörtgen biçimindeki alan ikiye ayrılır. Dar kenarlarda birer ceza yeri oluşturulur. Oyuncular iki takıma ayrılır. İki takımın kaptanı orta çizginin iki yanında dururlar. Her takımdan üçer kişi ceza yerine gönderilir. Bu esirler oyun başladığında vurulan esirlerle yer değiştirirler. Esirlerin görevi arkadaşlarından gelecek pasları yakalayıp ortadaki rakiplerin topla vurmaktır. Çok esir alan takım oyunu kazanacaktır. Oyuna başlama komutu verilince iki kaptan, iki tenis topu büyüklüğündeki bir topu havaya atar, yakalanan tarafın oyuncuları yakaladığı topla rakibe vurmaya çalışır. Rakip oyuncu kendine atılan topu avuç içi ile karşılar. Top başka bit tarafına değerse vurulmuş sayılır ve esirlerin yanına geçer. Topu alan oyuncu ancak bir adım atar . ya rakibini vurmaya çalışır yada kendi arkadaşlarına pas verir. Rakip kaleye saldırmak rakipten topu almak top eldeyken koşmak hatalı hareketlerdir. Öğretmen bu hareketleri yapanlardan topu alır ve karşı tarafa verir.
    71. TOP TÜNELDE: oyuncular eşit sayıda iki gruba ayrılır. Her grup arasında üç dört adım uzaklık bulunur. Gruplar yüzleri oyun çizgisine dönük durumda eller ve dizler yerde dört ayak durumunda beklerler. Bacaklar gergin tutularak topun geçmesi sağlanacaktır. Toplar sıra başındaki çocuklara verilir. Oyun başlayınca birinci sıradaki oyuncular arkadaşlarının bacakları arasında boşluktan topu en sonuncuya doğru atarlar. En sondaki oyuncu topu alır, sıranın başına doğru gelir. Aynı şekilde topu atar,sıranın en sonuna geçer. Topun en sondan başa getirilmesi sırasında oyuncular yere yatarak dinlenmiş olurlar.
    72. TOPU POTADAN GEÇİRME : bu oyun basketbol sahasında oynanır. Oyuncular iki eşit gruba ayrılır. Her iki taraf basket potası önünde arka arkaya sıralanır. En arkadaki oyuncunun topukları orta çizgiye değmemelidir. Sıra başındaki oyuncular oyun başlayınca ellerindeki topu atarak veya elden geçirerek en arkadaki çocuğa ulaştırırlar. En arkadaki topu alır ve potaya atar. Potadan geçen topu alır ve sıranın önüne koşar ve aynı şeyleri tekrarlar. Oyun böylece sürer. Hangi takım önce bitirirse oyunu o kazanmış olur.
    73. SEÇ SEÇEBİLDİĞİNİ :oyuncular iki gruba ayrılır. On adım aralıkla sıralanıp karşı karşıya dururlar. Oyun sırası hangi gruptaysa o gruptan bir oyuncu, ebesinin izniyle tek ayak üzerinde sekerek karşı grubun ebesine gider. Ebe ben geldim der. O da hoş geldin sefa geldin söyle bakalım ne istiyorsun. Diye sorar. Annem hamamdan geldi yüreği yanmış,soğuk bir karpuz istiyor. Duyamıyorum öteki tarafıma geçte oraya söyle’ der. Oyuncu ebenin öbür tarafına geçerek isteğini yineler. Öyleyse seç seçebildiğini der ebe: oyuncu seke seke diğer oyuncuların yanına gider. Birini kolundan tutup almak ister. Eğer başarabilirse onu kendi alanına götürür. Başaramaz onu arkadaşlarının elinden alamazsa bu kopmuyor daha aham olmalı der. Ebe de o halde bir başkasını al der. Oyuncu başka bir oyuncuyu alır ve koparır götürür. Koparamaz, yorulur, diğer ayağını da basarsa yanar ve kendiside o grupta kalır. Hangi grubun oyuncusu azalır veya biterse onlar yenilmiş olur.
    74. KARŞILIKLI EL ÇEKMEK:çocuklar karşılıklı iki sıra olurlar. İki tarafın üç adım gerisine birer çizgi çizilir. Çocuklar sol ellerini kalçaya koyup, sağ ayaklarını öne basarak birbirlerinin ellerini tutarlar.öğretmen düdük çalınca çekişmeye başlarlar. Hangi taraf kendi tarafına daha çok çocuk çekmişse o grup kazanır.
    75. ARKADAN DOLAŞ:ortaya bir kare çizilir. Kale çizgisinin iki yanına,15’er adım ötesine, birer çizgi daha çizilir. Çocuklar bu çizgilerin üzerinde birbirlerine arkaları dönük durumda beklerler. Sıralardan biri kırmızı diğeri beyaz adını alır. Öğretmen önce hangi tarafın adını söylerse o taraf kaçar,diğer taraf kovalar. Öğretmen bu oyunu anlattıktan sonra kırmızı-beyaz veya beyaz-kırmızı diye bağırır. Çocuklar genelde şaşırır,kaçacak yerde birbirlerine sarılırlar. Öğretmen komutu yavaş ve hızlı vererek oyunu daha zevkli hale getirebilir.
    76. EL TUT SELAM VER KAÇ:çocuklar daire olurlar. Ebe olan çocuk dairenin dışında dolaşır ve bir arkadaşının omzuna hafifçe vurur,kaçar. Arkadaşı kendisini kovalayacak yerde ters yönde kaçar ve dairenin diğer tarafında karşılaşırlar. Sağ elleriyle toka edip yollarına devam ederler. Dairedeki açık yeri hangisi kaparsa diğeri ebe olur ve dolaşmaya başlar. oyun böylece devam eder.
    77. DOKUN TUT:10-12 çocuk yan yana dizilirler. Onların beş adım ilerisinde de ebe durur. Çocuklara arkası dönüktür. Ebe kollarını yana kaldırır. Önüne bakmaz. İleri bakar. Arkadakiler birer birer kollarının altından kaçarken dokunup tutmaya çalışır. Kime dokunabilirse o ebe olur. Oyun tekrar başlar. iki kişiye birden dokunulmaz. Herkes sırasıyla geçmek zorundadır.
    78. ŞIÇRA KURTUL: Ortada duran ebe, ucuna kum torbası bağlı ipi çevirir. Çevresinde halka olmuş çocuklar ayaklarının altından kum torbası geçtikçe sıçrarlar. Torba kimin ayağına değerse o ebe olur e sona kalan üç kişi oyunu kazanır.
    79. ELEKTRİK ÇARPMASI: oyuncular toplandıktan sonra çocuklardan biri ebe yapılır. Öğretmen oyunu ebeye açıklamaya başlar.-şimdi duvara bir yuvarlak çizeceğim. Sen bu yuvarlaktan beş adım geride gözlerin bağlı olarak duracaksın. Elini uzatıp yuvarlağın tam ortasına parmağını getirebilirsen sana bir ödül vereceğiz. Ebeye gözü açık olarak deneme yaptırılabilir. Oyun başladığında çocuklar sağa sola diyerek ebeyi yönlendirmeye çalışır. Bu sırada öğretmen yavaşça çocuklardan birini duvarın önüne getirir. Çocuk ağzını açar ve ebenin parmağını hafifçe ısırır. Bir şeyden haberi olmayan ebe korkudan başını açar ve çocuklar hep bir ağızdan elektrik çarptı… der. Gülüşürler.
    80. TOP YANDAN EL ELE :çocuklar dört adım aralıkla karşılıklı sıra olurlar. Öğretmen baştaki çocuklara birer futbol topu verir. Düdük çalınca her çocuk topu yanındakine atar. Top hangi takımda sıranın sonuna gelirse o takım oyunu kazanmış olur. Oyunu zorlaştırmak için topun tekrar en öndeki çocuğa getirilmesi istenebilir. Topu düşüren taraf topu nalarak oyunu sürdürür.
    81. TOPU BAŞTAN AŞIR: çocuklar yan yana iki sıra halinde dizilirler. Öğretmen sıraların arasını 4 adım açar. En öndekilere birer futbol topu verir.düdük sesiyle en öndekiler topu başları üstünden aşırıp arkadaki arkadaşına verir. Top en sondakine gelince sondaki çocuk koşarak başa gelir ve oyun böyle devam eder. Yer temizse bu oyun oturarak ta oynanabilir.
    82. TOP BAYRAK NÖBETÇİ: düz bir yerin ortasına küçük bir yüksekliğin üzerine bayrak dizilir. Onun yanına bir nöbetçi konur. Bütün çocuklar el ele verip nöbetçinin çevresinde büyük bir halka oluştururlar. Bir futbol topuna ayaklarıyla vurarak bayrağı devirmeye çalışırlar. Nöbetçi de bayrağın etrafında dolaşarak engel olmaya çalışır. Bayrağı kim devirirse o nöbetçi olur.
    83. TOP SAVAŞI:yirmi adım aralıkla bir kale çizilir. Her iki takım kalelerin içine girer. Portakal büyüklüğünde bir lastik topu karşıdan karşıya atarak birbirlerinin vurmaya çalışırlar. Vurulanlar oyun alanı dışına çıkar. Öğretmen oyun süresini belirler. O sürenin sonunda hangi taraftan daha çok oyuncu vurulmuşsa o takım oyunu kaybeder. Topu elle karşılayıp tutanlar vurulmuş sayılmaz.
    84. MUM DİREK:takım oluşturan çocuklar yüzleri duvara dönük olmak üzere beş adım açıkta dururlar. Ebe de yüzünü duvara döner, fakat duvardan bir iki adım uzakta durur.arkadaşlarından biri topu duvara atar ve top geri gelirken ebe topu tutar ve yüzünü hızla dönüp mum direk diye bağırır. Hepsi de oldukları yerde dururlar. Ebe onlardan birine topu atar,vurabilirse o kişi ebe olur. Vuramazsa topu alır ve oyun tekrar başlar.
    85. TAVŞAN YARIŞI:ortaya bir çizgi çizilir. Çizginin iki yanına,yirmişer metre uzağına iki sıra halinde takımlar dizilir. Öğretmenin düdük çalmasıyla çocuklar dört ayak, tavşan gibi sıçrayarak orta çizgiye kadar koşarlar. Hangi gruptan daha çok çocuk çizgiye ulaşırsa o taraf oyunu kazanır.
    86. TAVŞANLA TAZI : birbirine uzaklıkları 50-60 adım olan iki daire çizilir. Çocuklar iki gruba ayrılarak bu dairelere girerler. Bunlar tavşanlardır. Bir oyuncu tazı olur ve iki dairenin arasında durur. Oyunun başlamasıyla tavşanlar dairenin daireye koşmaya başlar. tazılar tavşanları yakalamaya çalışır. Kimi yakalarsa o tazı olur. Tazı sayısı arttıkça tavşanların yakalanması kolaylaşır. Tazılar tavşanları sadece daireden daireye koşarken yakalayabilirler. Dairenin içindeyken yakalayamazlar. Bütün tavşanlar yakalanıp bittikten sonra oyun yeniden başlar.
    87. TİLKİ KUYRUĞUN KOPUYOR:oyuncular oyun alanında dağınık düzende yerlerini alırlar.her oyuncunun elinde ucu düğümlenmiş bir mendil vardır. Düğümlü mendilleri pantolonlarının ya da kemerlerinin arasına kuyruk biçiminde sıkıştırırlar.oyunun başlama işareti ile birbirleriyle kuyruklarının koparmaya yani mendilleri kapmaya çalışırlar. Oyun sonunda en çok mendil toplayan oyun birincisi olur.
    88. ELMA TOPLAMA : oyuncular iki eşit gruba ayrılırlar. Her grup kendi arasında sıra sayısı sayar ve geniş kolda tek sıra olur. Sıralar yüz yüze dururlar ve iki sıra arasında 9-10 metre uzaklık bulunur. Ortaya bir daire çizilir ve dairenin içine çok sayıda top,taş, ip, sopa ,kalem… şeyler konur. Öğretmen her iki gruptan her hangi bir numarayı çağırır. Örneğin iki numaralı oyuncular dairenin içinde bulunanlardan alarak gruplarının yanına dönerler. Getirdikleri her eşya için bir puan kazanırlar. Eşyalar yeniden dairenin içine konur. Ve öğretmen bu kez başka bir sayı söyler. Oyun sonunda en çok puan alan grup oyunu kazanmış olur.
    89. EV ALMA: kızlar ve erkekler ayrı ayrı iki grup oluşturur. Bir oyuncuda hakem olur. Kümelerdeki oyuncular hakemle birlikte her bir oyuncu için yere küçük bir daire çizer. Bu dairelere ev denir. Her eve kızlar ve erkekler isimlerini koyarlar. Ancak kızlar erkeklerin erkeklerde kızların evlerinin adlarını bilmez hakem oyunu başlatır. Kural olarak önce kızlar başlar. erkekler kızların yanına gelir. Kızlar erkeklere evlerden birini göstererek, hangi kızın evi olduğunu sorarlar. Erkekler üç isim sayarlar. Eğer kızlardan birinin evi ise erkekler bir puan alırlar. Değilse kızlara bir puan verilir. Daha sonra kızlar erkeklerin yanına gider. Bu kez erkekler kızlara sorar. Oyun sonunda çok puan alan takım oyunu kazanır.
    90. TOPLARI FIRLAT: oyun alanı bir çizgi ile ikiye bölünür. Oyuncular iki alana eşit olarak dağılırlar. Herkesin elinde bir top vardır. Başlama işaretiyle bir takımın oyuncusu kendi elindeki topu karşı alana fırlatır. Belli bir süre sonunda oyun tamamlanır. Her iki alandaki toplar sayılır. Kendi alanında topu az olan grup oyunu kazanmıştır.
    91. PENGUEN YARIŞI: oyuncular eşit sayıda iki gruba ayrılır ve derin kolda dizilir. Her gruptaki ilk oyuncuya top verilir. Oyuncular topları dizleri arasına sıkıştırarak karşılarındaki hedefe doğru penguen yürüyüşü ile ilerler. Hedefe geldiklerinde topu oraya bırakıp koşarak sonraki arkadaşının eline vurur ve sıranın en arkasına geçer. İkinci oyuncu koşarak hedefe ulaşır ve topu alır, bacaklarının arasında yürüyerek sıradaki arkadaşına kadar gelir. Oyun böylece sürer,oyun önce bitiren grup oyunu kazanır.top yere düşürülürse tekrar alınır ve oyuna devam edilir.
    92. KURTULAN TOP : oyunculardan biri ebe olur. Diğer oyunculara üç adet top verilir. Oyunun başlamasıyla, oyuncular kendi aralarında paylaşırlar. Ebe ancak topsuz oyuncuyu eleyebilir. Topsuz yakalanan kişi ebe olur. En az yada hiç ebe olmayan oyuncu oyun birincisi olarak değerlendirilir.
    93. KARŞILIKLI ÇEKİŞME: iki çocuk karşılıklı durur,birbirlerinin ellerinden tutar ve çekişmeye başlarlar. Aynı uygulama üçlü veya dörtlü olarak ta yapılabilir.
    94. SIRT SIRTA DÖNÜK ÇEKİŞME: iki çocuk sırtlarını birbirine döner,el ele tutuşurlar. Birer ayaklarını öne basar ve kendi yönlerine doğru çekişmeye başlarlar.
    95. KOL KOLA ÇEKİŞME: eşler yan yana durur. Sağ (sol) kollarını birbirine geçirir ve çekişmeye başlarlar. Bu çekişmede değişiklik yapılmak istenirse,eşlerden birinin yüzü bir yöne,diğerinin ki aksi yöne –gövdeler ile beraber- döndürülür ve böylece kol kola girer, çekişme yaparlar.
    96. EL ELE TUTUŞARAK ÇEKİŞME:yan yana duran ve ters yöne bakan iki eş birbirlerinin ellerinden tutarak çekişmeye başlarlar. Bu çekişmede boşta kalan eller pasiftir.
    97. CANLI HALAT: üç çocuk birbirinin arkasına dizilir. Arkada duran kollarını ortada duranın koltuk altından geçirir ve parmaklarını kenetler. Önde duran ortadakinin ayak bileklerinden tutar, kaldırır ve yürümeye geçilir.
    98. KARŞILIKLI İTİŞME :karşılıklı duran eşler kollarını öne uzatır. Yalnız avuçları ile birbirlerini itmeye çalışırlar.
    99. SIRT SIRTA İTİŞME: sırt sırta dönen eşler,sırtlarını birbirine dayarlar ve yalnız sırtları ile birbirlerini itmeye çalışırlar.
    100. SIRTTAN ELLE İTME: eşlerden biri sırtını döner. Diğeri arkadaşının sırtından eliyle iterek ona yer değiştirmeye çalışır.
    101. HASTA TAŞIMA : üç çocuk birbirinin arkasına dizilir. Arkada duran kollarını ortada duranın koltuk altından geçirir ve parmaklarını kenetler.önde duran ortadakinin ayak bileklerinden tutar,kaldırır ve yürümeye geçilir.
    102. TESTİ TAŞIMA : taşınacak olan çömelir. Ellerini dizlerinin altından geçirir. Birbirine sıkıca kenetler. Yanlarda bekleyen diğer iki taşıyıcı, arkadaşının kollarına girer, kaldırır ve taşımaya geçerler. Bir oyuncunun önüne geldiklerinde size su verelim mi? Dedikten sonra taşıyıcılar dışta kalan elleriyle testi olanın ayak bileklerinden tutar ve yavaşça geriye doğru ilerler. Bu sırada testi olanın başı aşağıya doğru eğilmeye başlar. testi taşıyanlar lık,lık,lık sesini çıkartarak su akışını taklit ederler. Oyun bu şekilde sürdürülür.
    103. ÇEK ÇEK ARABASI: üç çocuk birbiri ardına dizilir. Ortada duran gövdesini öne büker ve önde duranın ellerinden tutar. Arkada bekleyen ve ortada eğilen arkadaşının sırtına atlar. Öndeki çekici,ortadaki taşıyıcı ve arkadaki de binici olur.
    104. EL ARABASI: eşlerden birisi yüzüstü yere yatar. Diğer iki çocuk arkadaşının ayakları yanında yer alır. Yere yatan kolları üzerinde doğrulurken diğer iki arkadaşı da birer ayak bileklerinden tutar ve kaldırırlar. El arabası olan iki elle yürümeye başlar.
    105. ÜÇLÜ ÇEKİŞME VE SÜRÜKLEME: iki çocuk yan yana durur ve birbirlerin kollarına girer. Arkada duran üçüncü arkadaşı bunların boşta kalan dıştaki ellerinden tutar. Önde duran iki çocuk arada duranı sürüklemek isterken o da sürüklenmemek için direnir
    106. KOLDAN ÇIKARMA: 6-7çocuğu geçmeyen oyuncular kol kola girer bir halka olurlar. Ellerini önden kenetlerler. Öğretmenin işareti ile yavaş yavaş geriye doğru açılırlar. Halka gerilmeye başlayınca bütün oyuncular kopmamaya çalışırlar. Ellerini gevşetip kopan oyuncu oyundan ayrılırlar. Oyun böylece sürdürülür. En son kalan üç oyuncu başarılı sayılır.
    107. ELLERİN EŞLERİN ÖNÜNDE TEK AYAKLA SIÇRAMASI:iki çocuk yan yana durur,içte kalan kollarını birbirlerinin omzuna koyar,dışta kalan elleriyle de kendi bacak bileklerinden tutarlar. Sıçramalarda ilerleme yapılır.
    108. KARŞILIKLI DURUŞTA TEL AYAKLA SIÇRAMA:karşılıklı duran eşler sağ ayaklarını paralel kaldırır. Sol elleriyle de eşinin kaldırdığı, sağ ayak bileğinden tutar,sıçramalarla yer değiştirir.
    109. DİZLER BÜKÜLÜ SIÇRAMA :eşler karşılıklı durur birbirlerinin ellerinden tutar,dizler bükülü duruma geçerler. Bir süre belli aralıklarla sıçrayarak yer değiştirirler.
    110. KARŞILIKLI PLANÖR: eşler karşılıklı birer kol boyu durur,el ele tutuşurlar.birer ayakları üzerinde planör durumunu almaya çalışırlar.
    111. YAN YANA PLANÖR: eşler yan yana durur, kolları yana kaldırır ve birbirlerinin ellerinden tutar. Planör durumu almaya çalışırlar.
    112. EL ELE TUTUŞARAK DÖNME:eşler karşılıklı durup el ele tutuşurlar. Ayak uçlarını birbirine yaklaştırır. Kendilerini geriye verirler. Böylece dengeye geçerler. Bnudan sonra da yerinde veya yer değiştirerek dönmeye geçerler.
    113. SIRT SIRTA DURUŞTA OTURUP KALKMA:eşler sırt sırta verir,bacaklarını yana açarlar. Kollarını birbirine takar ve beraberce oturup kalkarlar.
    114. AYAKTA DENGE BOZMACA :eşler bir kol boyu karşılıklı durur, topuklarını birleştirirler,yalnız avuçlarından iterek birbirlerinin dengesini bozmaya çalışırlar. İtme sırasında vücutlarının hiçbir yönüne dokunmazlar. Bu arada iter gibi yaparak birbirlerini şaşırtırlar.
    115. HOROZ DÖVÜŞÜ:eşler karşılıklı çömelme durumunu alırlar. Kollarını öne uzatır,birbirlerinin avuçlarından iterek dengesini bozmaya çalışırlar.
    116. KÖPRÜDEN DÜZGÜN GEÇ:iki oyuncu karşılıklı durur,el ele tutar,kollarını kaldırırlar.böylece köprü olurlar.diğer çocuklar tek tek ve sıra ile bu köprüden geçer, aynı durumu alırlar.
    117. EŞİM KALKAR BEN OTURURUM:eşler karşılıklı durur,el ele tutuşurlar.ayak uçlarını birbirine yaklaştıktan sonra eşlerden biri; arkadaşının elinin bırakmadan dizler bükülü oturuşa geçer.bundan sonra denge bozulmadan,oturan ayağa kalkarken diğeri oturuşa geçer.
    118. ANNEM BANA SU ÇEKER:eşler karşılıklı el ele tutuşur. “annem bana su çeker,su çeker” sözlerini beraberce söylerken kollarını yana sallarlar. “halkada boynumdan geçer” sözleri ile birisi sola diğeri sağa dönerken, dışta kalan kollarını başları üzerinden geçirir. İçte kalan kollarını da aşağıdan çevirerek bir dönüş yaparlar. Eski duruma geçerler. (bu çalışma önce iki kişiye yaptırılır ve hareketler yavaş yavaş sürdürülür. Daha sonra bütün çiftler, kendi aralarında denemelerle oyuna başlarlar.
    119. CANLI TOP : eşlerden birisi çömelir,ellerini dizlerinin üzerine koyar. Ayakta duran bir eliyle arkadaşının başı üzerine değdirip kaldırırken,çömelen de ayak uçları üzerinde sıçramaya başlar.bu çalışma 3-4- yaş çocuklarına uygulanırken, eşin birisi çömelmeden ayakta sıçrar,diğeri de topla oynuyormuş gibi elini başının üzerine koyar.
    120. CANLI TOP ( 3 KİŞİ İLE ) : bir önceki oyun gibidir. Ancak topla oynanacak çocuk arkadaşları arasından iki top seçer ve iki top ile birlikte oynar.
    121. ÇÜRÜK YUMURTA : eşlerden birisi dizler bükük oturuş durumu alır. Ellerini dizlerinin üzerinde kenetler. Buna yumurta adı verilir. Çürük ya da sağlam olduğunu anlamak için karşıda bulunan eşi bunun omuzlarından hafifçe geriye iter. Eğer yumurta dengesini kaybetmeden geriye gidip tekrar eski durumunu alırsa bu taze yumurtadır. Dengesini kaybedip ellerini gevşetip doğrulamazsa çürük yumurtadır. Bu çalışmadan sonra öteki arkadaşı yumurta olur. Oyun böylece sürdürülür. Eşlerin çalışması sırasında dikkat edilecek noktalar ; eşlerden birisinin küçük bir dikkatsizliği ihmali yada aldırmazlığı kazalara neden olabilir. Öğretmen bu çalışmalara geçmeden önce kısa bir uyarma konuşmasıyla çocuklara bunu anlatır. Uyarılara aldırış etmeyen çocukları bu çalışmadan bir süre uzak tutmakta fayda vardır. Eşlemelerde çocukların güç,boy ve ağırlıkları göz önüne alınmalıdır. Bazı eşli oyunlara katılmayan çocuklar arkadaşlarına yardımcı durumda kalmak isterler. Oysa bu çalışmalardan amaç tüm çocukların eşit olarak yararlanmasıdır.
    122. AYAK UÇLARI İLE ÖNE ADIM ATMA : eşler yan yana gelir,içte kalan elleriyle,küçük parmaklarıyla tutarlar. Öne kısa bir adım alırlar,bir tempo atlayarak yerinde bekler,üçüncü tempoda diğer ayağı ile öne adım atarlar. Çalışma bu tempoda sürdürülür.
    123. aynı çalışma eşli olarak yanlara ve geriye adım alınarak yapılır.
    124. eşlerle kol kola girilerek aynı çalışma sürdürülür
    125. tempolar çabuklaştırılarak yerinde sekmeler yapılır.
    126. eşler vals temposu ile (1-2-3) diye yürümeye geçilir.
    127. çocuklar el ele tutuşur.halka şeklini alır : kısa adımlarla halkayı küçültürler. Aynı tempo ile geriye giderek eski yerlerini alırlar. Gerekirse halka küçültülürken kollara biçim verilir.arkadan geriye uzatılır. Halka büyürken kollar yukarı kaldırılır. Başlar geriye bükülür.
    128. İMDAT OYUNU: alana uzun ve düz bir çizgi çizilir. Çizginin 6-8 metre karşısına ve çizgiye eşit uzaklıkta birbirine bitişik iki kale yapılır. İki eşit kümeye ayrılan çocuklar içlerinden birer kaptan seçerler. Kaptanlar kümelerinin karşısındaki kalede dururlar. Kümelerdeki çocuklar çizgiye sağ ayaklarını basarak koşmaya hazır biçimde beklerler. Öğretmenin başla demesiyle oyun başlar ve her kaptan koşarak kendi kümesine gider. Sıranın başındaki çocuğun elinden tutar ve birlikte tekrar kaleye doğru koşarlar. Kaleye gelen çocuk bu kez kaptan olur ve kümesine koşar, yine sıranın başındaki diğer çocuğu alır,kaleye getirir. Oyun böylece kümelerdeki tüm çocukların kaleye getirilmesine kadar devam eder. Oyun devam ederken kümedeki çocuklar kaptanlarına imdat, imdat diye bağırırlar. Kaleye önce gelen küme oyunu kazanmış olur.
    129. ÇİMDİK OYUNU:çocuklar eşit sayıda gruba ayrılır,arka arkaya sıralanırlar. Bir ellerini bellerinin arkasına koyarlar.avuçları dışarı bakar. Öğretmen grupların en arkasında duran çocukların avuçlarını çimdikledikleri zaman onlar da öndeki çocukların avuçlarını çimdiklerler. Böylece en öndekilere sıra geldiğinde,o da öteki kolunu yukarı kaldırarak pat diye bağırır. Pat diye önce bağıran grup oyunu kazanmış olur.
    130. EVİNİ BULMA OYUNU: oyun alanına yan yana üç büyük daire çizilir. Dairelerin 8-10 adım karşısına çocuklar sıralanırlar. Çocuklardan üçünün gözleri bağlanır. Gözleri kapalı olarak evlerinin bulup oturmaları istenir.öğretmen işareti ile oyun başlar. çocuklar üçer üçer oyuna katılırlar. Evini bularak oturan oyuncular oyunu kazanır ve alkışlanır.
    131. ÇÖMLEĞİNDE NE VAR: çocuklar halka olur,çömelirler. Biri ebe olur. Ebe halkanın dışında dolaşır ve bir çocuğa sorar: -çömleğin de ne var …-yağ var bal var… - satar mısın?... –satmam… -tattırır mısın?... –tattırmam… . ebe çömelen oyuncunun eline hızla vurur ve: -al öyleyse sen o yoldan ben bu yoldan der ve halkanın çevresinden dolaşarak aynı yere gelmek için koşarlar. Eline vurulan çocuk ya yerinden kalkar,ebenin yönünün tersine koşmaya başlar. ebeden önce boşalan yere çömelir. Ebeden önce gelmezse o ebe olur.
    132. KÖPRÜ NÖBETÇİSİ OYUNU : oyun yerine bir dikdörtgen çizilir. Bu köprüdür.çocuklar aralarından dört nöbetçi seçerler. Nöbetçiler köprü denilen dikdörtgenin her bir köşesinde dururlar. Köprüden kimseyi geçirmemeye çalışacaklardır. Diğer çocuklar dikdörtgenin uzunu kenarının dışında dururlar. Karşıda karşıya geçmeye çalışırlar. Nöbetçiler kovalarlar. Dokunulan çocuk vurulmuş olur. Ve yanar. Vurulmadan geçen çocuk oyunu kazanır. Ve alkışlanır.
    133. ÇAPRAZ SIÇRAMA: çocuklar ikişer ikişer karşılıklı olarak yüz yüze durular. Sağ kolları ile birbirlerinin kollarına çapraz şekilde girerler ve kendi çevrelerinde sıçrayarak dönmeye başlarlar. Bu dönüşler müzik eşliğinde yapılırsa daha zevkli olur.
    134. AYAK AYAK YÜRÜME:çocuklar belli aralıklarla arka arkaya dizilirler. İkişerli veya üçerli sıra olabilirler. Bir ayağın burnunu öteki ayağın topuğuna değdirerek ayak-ayak yürümeye başlarlar. Bu arada kollarını da iki yana açabilirler.yürüme yönünden sapan dengesi bozulan çocuklar yanar. Daha sonra gözler kapatılarak ta bu oyun oynanabilir.
    135. HACI YATMAZ OYUNU:çocuklar üçer kişilik gruplara ayrılırlar. Gruptaki iki çocuk karşılıklı, yüz yüze dururlar. Üçüncü çocuk iki çocuk arasında dimdik ve hareketsiz durur. Bu çocuğa hacıyatmaz denir. İki çocuk hacıyatmazı omuzlarından birbirlerine doğru iterler. Onu düşürmemeye dikkat etmeleri gerekir. Oyunun tekrarında sırayla hacıyatmaz olurlar ve oyun böylece devam eder.
    136. KARDAN ADAM TAKLİDİ:çocuklardan biri güneş,diğerleri kardan adam olurlar. Kardan adam ellerini tutarak dimdik durur. Güneş kardan adamların arasında dolaşır,kardan adamlardan birine dokunur. Güneşim dokunduğu çocuk kardan adamın erimesini taklit ederek yavaşça gevşer ve yere yığılır.
    137. ASİYE AS: çocuklar el ele tutuşur ve halka olurlar.aşağıdaki şarkıyı söylerken sağa sola dönerek yürürler.yürüme ve şarkının temposu giderek artar,koşmaya başlarlar. Şarkının üçüncü söyleyişinin sonunda birbirlerinin ellerini bırakarak. Birden yere çömelirler çömelirken yere düşen çocuk yanar .(şarkının sözleri: asiye as ,altın tas, ayağıma basma , tahtaya bas, tahta çürük çivi tutmaz,asiye büyük kin tutmaz.
    138. BALIK TUTMA OYUNU:oyun alanına büyükçe bir dikdörtgen çizilir. Buna balık ağı denir. Bir ebe seçilir oda balıkçı olur. Balık ağının bir köşesinde durur. Diğer çocuklar balık olurlar ve ağın çevresinde dolaşırlar.arada bir balıkçıya yakalanmadan balık ağına girip çıkarlar. Balıkçı ağa giren çocukların çok olmasını bekler. Birden dur yakaladım diye bağırır. Balıkçı bağırınca bütün balıklar olduğu yerde dururlar böylece yakalanmış olurlar. Balıkçı balıkları sayar ve ebelikten kurtulur. Yeniden ebe seçilir ve oyun tekrarlanır. Oyun sonunda en çok balık tutan oyuncu oyunu kazanır.
    139. MISIR PATLATMA OYUNU: çocuklar yarım halka biçiminde dizilerek yere çömelirler. Ellerinde birer tava varmış gibi yaparlar. Öğretmen : “elinizdeki tavalarda mısır var.mısırları patlatıyormuş gibi tavayı sallayacaksınız. Ben pat dediğim zaman hep birden yerinizden sıçrayarak,sonra tekrar yere çömeleceksiniz” der. Çocukları şaşırtmak için arada bir öğretmen pat demeden yerinden sıçrar.şaşıranlar oyundan çıkar. Oyun böylece devam eder.
    140. BOYNUZLAR HAVAYA OYUNU: oyuna başlamadan önce öğretmen hangi hayvanların boynuzları olduğunu, hangilerinin olmadığını anlatır. Sonra oyuna başlar. öğretmen :”boynuzlar havaya geyiğin boynuzu” dediği zaman eller havaya kaldırılır. “boynuzlar havaya kedinin boynuzu” dediği zaman eller kaldırılmaz. Öğretmen çocukları şaşırtmak için boynuzsuz hayvan söyleyip ellerini kaldırabilir. Şaşıran çocuk oyundan çıkar.
    141. KURTLA KUZU OYUNU: çocuklardan biri kurt biri çoban olur. Diğerleri de kuzu olurlar. Oyun alanına bir daire çizilir,burası ağıl olur. Kuzular ağılın uzağında dururlar. Çoban kuzuları ağıla götürmeye çalışacaktır. Ancak kurt kuzuları kapmaya, çoban da kuzuları kaptırmamaya çalışır. Çoban kuzuları korur. Yakalanan kuzular oyundan çıkar.,yakalanmadan ağıla giren kuzular kurtulur.
    142. KURBAĞA İLE LEYLEK OYUNU: oyun alanına iç içe iki büyük çember çizilir. Büyük çemberin dışındaki çocuklar leylek gibi lak lak diye dolaşır. Kurbağalar da iki çember arasında kuvak vak vak diye diyerek gezinirler. Küçük çemberin içine leylekler giremez. Öğretmen “leylek geliyor” diye bağırır. Kurbağalar küçük çembere doğru koşarlar. Kaçarken leyleklere yakalanan kurbağalar çemberin dışına çıkarılır. Daha sonra oyuncular rol değiştirirler.
    143. KÜMES OYUNU:çocuk sayısı kadar yuvarlak çizilir. Unlar kümes olur.her çocuğa bir kümes hayvanı adı verilir. Her hayvan kendi kümesinde durur. Oyun başlayınca öğretmen horozlar diye seslenir. Horoz olan çocuklar kümesten çıkar ve gezinirler. Öğretmen kurt geliyor kaçın diye bağırınca kaçışır kümeslerine girmeye çalışırlar. En yakın kümese girerler. Ancak bir kümese iki çocuk giremez. Kaçışma sırasında öğretmende kümeslerden birine girince çocuklardan biri açıkta kalır. Bu kez öğretmen yerine geçerek oyunu başlatır.oyun böylece sürer.
    144. KARTAL VE GÜVERCİN: çocuklardan biri kartal olur. Diğer çocuklar iki kümeye ayrılır. Bunlar da güvercinlerdir. Oyun alanına iki yuvarlak çizilir,bunlar güvercin yuvasıdır. Kümeslerden biri bir yuvada diğeri öbür yuva da durur. Kartal iki yuvanın arasında bekler. Öğretmenin işaretiyle oyun başlar. güvercinler yuvadan yuvaya geçmeye çalışırlar. Kartal da onları yakalamaya çalışır. Elini dokunduğu çocuk yakalanmış olur ve oyundan çıkar. Oyuna kartal değiştirilerek devam edilir.
    145. KISKANÇ TAVUK OYUNU: çocuklar ikişer kişi olarak iki kümeye ayrılırlar. Birbirlerinin bellerinden sıkıca tutarlar. Önde bulunan tavuk arkadaki civcivdir. Öndeki tavuklar arkadaki civcivlerini kaptırmadan karşı kümenin civcivini kapmaya çalışır.
    146. HOROZ DÖVÜŞÜ:çocuklar iki gruba ayrılır. Karşılıklı sıraya geçerler. Ayak burunları üzerine çömelirler. Avuçlarını karşısındaki arkadaşının yüzü hizasında açarlar. Oyun başlayınca her çocuk karşısındaki çocuğun avuçlarına avuçlarıyla vurmaya çalışırlar. Onun dengesini bozarak yere oturmaya zorlarlar. Oyun sırasında omuza, göğse, başa,dizlere,başa vurulmadan ,sadece ayağa kalkmadan sağa sola sıçranabilir. Yere oturan ellerini yere değdiren oyunu kaybetmiş sayılır. Oyunun sonunda hangi grupta yanan çocuk çok olursa o grup yenilmiş olur.
    147. GÜÇLÜ KİM: alanın ortasına düz bir çizgi çizilir. Her çocuk kendisine bir eş bulur. Eşlerden biri çizginin bir yanında durur. Karşılıklı duran çocuklar sağ ayaklarını çizgiye koyarlar. Ayak burunları birbiriyle karşılıklı durmuş olur,sol ayaklar geridedir. Çocuklar karşılıklı olarak ellerini tutar,birbirlerini kendi taraflarına çekmeye çalışırlar. Çizgiyi geçen çocuk oyunu kaybetmiş sayılır. Yarışma diğer eşlerle devam eder.
    148. EBE EBE GEL BİZE: çocuklar halka olurlar ve bir kişi ortada ebe olur. Oyunun şarkısı söylenir ve el çırpılır. Ebe olan çocuk halkadaki çocukların ellerine vurmaya çalışırken çocuklar elerini kaçırırlar. Ebe kimin eline vurursa o çocuk ebe olur. Bundan sonra oyunun şarkısı tekrar söylenir. (ebe ebe gel bize, uzaktan vur elimize, eğer vuramazsan, ebesin ebe) oyunun şarkısı bitince el çırpılır, oyun devam eder.
    149. RENK BULMA OYUNU: çocuklar halka olurlar. Her çocuğun arkasına renkli bir kağıt iliştirilir. Ebe olan çocuk halkanın dışında durur. Diğer çocukların yüzü ebeye dönüktür. Ebe çocukların arkasındaki renkli kağıtları görmez halkanın çevresinde dönmeye başlarken çocuklar sırtlarındaki renkleri göstermemeye çalışırlar. Sağa sola dönerler. Ebe olan çocuk kimin sırtındaki rengi görür söylerse ebelikten kurtulur,diğeri ebe olur.
    150. ÇÖMEL KURTUL OYUNU: bir ebe seçilir,diğer çocuklar oyun alanına serbestçe dağılırlar. Ebe çocuklardan birini yakalamaya çalışır. Yakalanmak üzere olan çocuk ebe yanına yaklaşınca çömelirse yakalanmaktan kurtulur,çömelmeden yakalanırsa ebe olur. Oyun böylece devam eder.
    151. EBEYİ İZLEME OYUNU: çocuklar tek sıra olarak dizilirler. Ebe en önde durur ve yürümeye başlarlar. Ebe nasıl yürürse ve ne yaparsa arkadaki çocuklarda aynı hareketi tekrarlarlar. Geç kalan yanlış hareket yapan oyundan çıkar.
    152. AS PASKARA: çocuklar el ele tutuşarak halka olurlar. Bir çocuk ortada bırakılır. Halkadaki çocuklar şu şarkıyı söylerler. As paskara gelecek haftaya,bekliyorum deniz kenarında, kiminle,kiminle,kiminle berabersin?... diye ortadaki çocuğa sorarlar. Çocuk bir arkadaşının ismini söyleyerek çağırır ve sağ elini arkadaşının sol koluna takarak, ayak hareketleri ile dans ederler. “Ayşe ile, Ayşe ile beraber” der. Ayşe gelir halkanın içinde kalır. Diğer kişi halkaya geçer şarkı aynı şekilde devam ederek oyun yeniden başlatılır.
    153. KUTU KUTU PENSE: çocuklar el ele tutuşarak halka olurlar. Hep birlikte oyunun şarkısı söylenir. Kutu kutu pense elmamı yese, arkadaşım . . . arkasını dönse … adı söylenen çocuk arkasını döner ve oyun böylece devam eder.
    154. YÜRÜYÜŞ TAKLİDİ : asker yürüyüşü: başlar dik ayaklar sert adımlarla kollart yanda sallanarak yürünür. Bayrak tutan çocuk: baş dik bayrak elde sert adımlarla yürünür.
    155. TİLKİ TİLKİ SAAT KAÇ: çocuklardan bir kişi seçilerek tilki yani ebe olur. Diğer çocuklar tilkinin karşısında tek sıra dizilerek her çocuk ayrı ayrı tilki tilki saat kaç diye sorar. Ebe saat 2 diye cevap verir.soruyu soran çocuk o kadar adım atarak ebeye yaklaşmaya çalışır. Ebede onu hareket halindeyken yakalamaya çalışır. Yakalarsa o ebe olur.
    156. ELİM DOKUNDUĞU YERDE: oyuncular arasından biri ebe seçilir. Diğerleri oyun alanına dağılırlar. Ebe arkadaşlarını kovalayarak ebe yapmaya çalışır ve kime vurursa o ebe olur. Vurulan çocuk ebenin vurduğu yere elini koyarak diğerlerini kovalamaya başlarlar. Oyun böylece devam eder.
    157. BAYRAK VERME OYUNU: üniteye uygun bir bayrak hazırlanır. Bayrağın üzerine hayvan,bitki,yiyecek… resimler çizilir ya da renklendirilir. Bir ebe seçilir. Bir çocuk bayrağı alır kaçar. Ebe bayrağı kaçıran çocuğu kovalamaya başlar. ona dokunmaya çalışır. Bayrağı taşıyan çocuk ebeye yakalanmadan bayrağı arkadaşına verir. Ebe bayraklı çocuğa dokunursa o çocuk ebe olur.
    158. EŞ TUT OYUNU: oyuna katılan çocuklar halka olur. Çocuklardan biri ebe seçilir ve halkanın ortasında durur. Halkadaki çocukların sayısı çift olmalıdır. Ebenin işareti ile halkadakiler sağa dönerler ve daire çevresinde koşar adım yürümeye başlarlar. Bir müddet sonra ebe eş tut komutu verir. Herkes kendisine bir eş bulurken ebede onlardan birini eş tutmaya çalışır. Açıkta kalan ebe olur oyun böylece devam eder.
    159. SEKE SEKE YÜRÜME : öğretmen çocuklardan işaretlenmiş bir yere kadar tek ayak üzerinde seke seke bir veya iki kez gidip gelmelerini ister. Çocuklar çabuk yorulacaklarından belirli bir süre ayak değiştirebilecekleri söylenir. Tek ayakla sekerken. Diğer ayağını yere basan yada yanlış ayak değiştiren çocuk yanmış olur. Yanan çocuk oyundan çıkar. Bu oyun yarışmalı olarak ta oynanır. Yarışma sonunda 1.2.3. gelenler alkışlanır.
    160. SIÇRAMA OYUNU: oyun alanında duvara paralel bir çizgi çizilir. Çocuklar duvarın dibinde yan yana sıralanırlar. Öğretmen başlama komutu verince çocuklar topukları üzerinde sıçraya sıçraya giderler. Çizgiye kim önce gelirse yarışı o kazanmış olur.
    161. ZIPÇIKTI ÇİÇEK AÇTI : çocuklar halka halinde çömelirler. Öğretmen oturan çocuklara zıpçıktı çiçek açtı deyince hızla ayağa kalkar, kollarını yana açar ve yine çömelirler.öğretmen bunun tersini de söyler. Zıpçıktı çiçek açmadı der çocuklar durumlarını bozmazlar. Yanlış yapan çocuk oyundan çıkar.
    162. ARKAMA GEÇ OYUNU: çocuklar tek sıra olurlar. Birbirlerinin bellerinden tutarlar. En öndeki bekçi olur. Bir kişide bekçinin karşısına geçer, tilki olur. Grubun sonundaki çocuk tavuktur. Tilki tavuğu yakalamaya çalışır. Çocuklar bekçiye yardımcı olur. Birbirlerinin bellerini bırakmadan yakalanmamaya çalışırlar. Tilki tavuğu yakalarsa tavuk tilki,tilki de bekçi olur
    163. MEYVE SEPETİ : çocuklar arasında bir ebe seçilir. Diğer çocuklar halka olurlar her çocuk bir meyve adını alır. Ayaklarının çevresinde birer yuvarlak çizilir. Ebe halkanın ortasında durur. Oyun başlayınca ebe iki meyve adı söyler. Adları söylenen çocuklar yerlerinin ebeye kaptırmadan birbirleriyle yer değiştirirler. Ebe tüm çocukların yerlerini değiştirmelerini isterse meyve sepeti diye bağırır. O zaman bütün çocuklar yer değiştirmeye çalışırlar. Bu sırada ebe yeri boşalan bir meyvenin yerini kapmaya çalışır. Yer kaparsa ebelikten kurtulur, yerini kaptıran ebe olur, böylece oyun devam eder.
    164. BÜLBÜL KAFESTE: çocuklar el ele tutuşarak halka olurlar. Halkanın ortasında 3-4 çocuk bülbül olur.oyuncularda bülbül kafeste diyerek onları yakalamaya çalışırlar. Bülbüller arkadaşlarının kolları arasından kaçmak isterler. Kaçan kafesten kaçmış olur. Halkada kalanlara bülbül kafeste diyerek oyuna devam edilir.
    165. BENİ BUL: beni bul, beni bul… lay lay lay lay lay … beni bul beni bul … seni buldum koştum geldim… oynayalım coşalım… lay lay lay lay… beni bul beni bul… çocuklar ikşer ikişer karşılıklı geçip el ele tutuşurlar. Birbirlerinin arkasına saklanıyormuş gibi yapar. Ve şarkıyı söylerler. Aynı hareketi tekrara ederken beni bul beni bul derler. Sağ kolunu arkadaşının sol koluna takıp dans ederek ve sıçrayarak :seni buldum koştum geldimoynayalım coşalım der yine karşılıklı geçip el ele tutarlar,birbirinin arkasına saklanıyormuş gibi yaparlar. Ve oyuna devam edilir.
    166. ASLAN AVI : çocuklar yan yana otururlar. Öğretmen haydi çocuklar aslan avına çıkalım der. Çocuklar öğretmenin sözünü ve hareketini tekrarlar. Öğretmen birden aman çukur der… eller dizlere hafifçe konur ve yapışmış gibi güçlükle kaldırılır. Ağızla da şap şup deriz. Çukur geçilince normal yürüyüşe geçilir. Öğretmen otluğa geldik der iki elle otları yarıyormuş gibi yapılır. Ağızla da haşır huşur ses çıkarılır.sonra normal yürüyüşe geçilir. Öğretmen dur ve aaa ırmağa geldik der. Elini alnına götürerek uzaklara bakar. Köprü de yok bari ırmağın üzerinden atlayalım der. Eller aynı anda hızla dize vurulur ve balıklama atlıyormuş gibi öne uzatılır. Yürüyüşe devam edilir. Öğretmen ormana geldik işte aslan burada yavaşça ileri gidelim der.eller yavaşça dizlere vurulur. Öğretmen aslan gibi kükreyerek aslan geldi hemen kaçalım der. Çocuklar tüfek tutuyormuş gibi yaparlar. Vurdum… boom derler. Dizlerine hızlı hızlı vurarak kaçma hareketi yaparlar. Öğretmen derin bir soluk alarak oh hepimiz kurtulduk der.
    167. SENİNLE OYNUYORUM (TAKLİD OYUNU):
    Bakıyorum (eller alnın üzerinde bakma işareti yapılır.)
    Görüyorum (gözlerle ellerle görme işareti yapılır. )
    Seninle oynuyorum(arkadaşını işaret eder.)
    İstiyorsan gel beraber tren yapalım
    Lay lay lay lay………………………..
    Çuf çuf çuf çuf…..
    168. AH BENİM TURNAM : ah benim turnam … yeşil başlı turnam … otur dersem oturur… kalk dersem kalkar… büzülünce büzülür… süzül dersem süzülür… ellerimle şap şap şap… ayaklarımla rap rap rap … bir sağa bir sola dans edelim kol kola… . çocuklar el ele tutuşarak halka olurlar ve şarkıya başlarlar. Ah benim turnam yeşil başlı turnam diyerek halkada dönerler daha sonra şarkıda söylenen hareketlerin öykünmeleri yapılır.
    169. ÇALGILAR : -kim sevmez düdükle çalıp oynamayı… düt dürü düt… kim sevmez keman çalmayı onunla oynamayı… gıy gıyı gıy … kim sevmez gitar çalmayı onunla oynamayı… dım dımı dım … kim sevmez davul çalmayı… dum dumu dum… Oyunda çocuklar karşılıklı dizilirler, birbirlerine doğru ellerini açarak karşılıklı sorarlar… kim sevmez diye şarkıya başlarlar. Sonra dans eder gibi bir sağa bir sola döner ve dans ederler.
    170. YAĞ SATARIM BAL SATARIM: çocuklar daire olup otururlar. İçlerinden biri ebe olur. Ebe elimde mendil alarak çocukların etrafında dolaşırken yağ satarım bal satarım ustam öldü ben satarım şarkısını söylerler. Ebe mendili çocuklardan birinin arkasına bırakır. Arkasına mendil bırakılan çocuk dairenin etrafında bir kere dönüp yerine gelirse dayak yemekten kurtulur.aksi halde ebe çocuğu kovalar ve mendille döver. Oyun böylece devam eder.
    171. DEĞİRMENCİ BABA ( ŞARKILI OYUN):
    Yorgun uyumuş yaslanmış bir duvara (bir çocuk ortada uyuyormuş gibi dizlerini bükerek eller yanakta durur. Diğer çocuklar halka halinde olur. )
    Artık uyuma değirmenci baba ( halkadaki çocuklar başlarını arkaya doğru eğerek, elleriyle hayır işareti yaparlar. )
    Tiki tak tiki değirmenim (halkadaki çocuklar ayaklarını çapraz vaziyete çeker.)
    Çabucak dönüyor uyuma(hızlıca soldan sağa dönülür ikinci tekrarda dönüş sağdan sola olur.)
    Unlar savruldu (çocuklar öne doğru eğilir. )
    Her yer bembeyaz oldu ( eller yana açılır)
    Artık uyuma değirmenci baba ( ortadaki çocuk kaldırılmaya çalışılır)
    Tiki tak tiki taak değirmenin ( çocuklar ayaklarını çapraz vaziyete çeker)
    Çabucak dönüyor uyuma (ortadaki çocuk kaldırılır)
    Bir o yana bir bu yana ( iki yana sallanır.)
    Tıp … ( herkes kımıldamadan durur)
    Gülen oyundan çıkarılır kalan alkışlanır.
    172. FIRÇA OYUNU :çocuklar halka olurlar, biri ebe olur. Halkadaki çocukların elleri arkalarındadır. Bir elbise fırçası arkada elden ele dolaşır. Ebe arasına döndüğü zaman, fırça kimde ise o el çabukluğu ile ebeyi fırçalar. Yakalanırsa ebe olur.
    173. FOLLUKTAN SIÇAN KAÇIYOR: ebe ortada oturur. Halka halinde çömelmiş çocukların ayakları arasından düğüm yapılmış bir mendil kaçırılır. Ebe yakalamaya çalışır,kimde bulursa o ebe olur.
    174. BAĞDA YABANCI VAR: oyun alanına dört yuvarlak çizilir. Her yuvarlağa eşit sayıda oyuncu toplanır. Öğretmenin işareti ile oyun başlar. çocuklar ellerini arkalarına kavuştururlar. Birbirlerini omuzlarından iterek yuvarlağın dışına çıkarmaya çalışırlar. Yuvarlak içinde sona kalan çocuk oyunu kazanır. Son dört yuvarlak içindede sona kalanlarla oyun devam eder.
    175. KİLİTLEME OYUNU: oyunun oynanacağı bir alan belirlenir. Çocukların arasından bir ebe seçilir. Ebe çocukları kovalamaya başladığında çocuklar kaçışırlar. Ancak kaçışırken ebe yaklaştığında çömelmesi ve iki elini başının üzerinde parmaklarını iç içe geçirerek kilitlemesi, ağzını sıkıca kapatması gerekir. Bu hareketleri ebe kendisine dokunmadan yapan çocuk kurtulur. Yapamayan yanar ve ebe olur. Oyun böylece devam eder.
    176. ÇÜRÜK YUMURTA : çocuklar halka olup çömelirler. Ellerinin dizlerinin önünde kenetlerler. Bir ebe seçilir. Ebe halkanın ortasında durur. Oyun başlayınca çocukların arasında dolaşmaya başlar. bu yumurta sağlam mı yoksa çürük mü diyerek çocuklardan birine hafifçe dokunur. Dokunulan çocuk dengesini kaybedip düşer veya kenetlenmiş eli çözülürse yanar. Sona kalan birkaç çocuk oyunu kazanmış olur.
    177. KEDİ VE KUŞLAR: oyun alanına büyük bir daire çizilir. Ortaya ebe geçer. Diğer çocuklar dairenin çevresine dizilirler. Oyun başlama işaretinden sonra çocuklar dairenin çevresinde zıplar koşarlar. Kedi olan çocuk bu sırada dairenin içinde dolaşır. Diğer çocuklardan hiçbiri dairenin içine girmeye cesaret edemezler. O zaman kedi yatar ve uyuyormuş gibi yapar. Oyuncular bu sırada dairenin içine girerler ve kedinin etrafında dolaşırlar. O sırada kedi uyanır ve kuşları kovalamaya başlarlar. Yakalanan kuş kedi olur.
    178. TİLKİ DIŞARIYA ÇIK: dikdörtgen şeklindeki oyun alanının bir köşesine bir metre çapında daire çizilir. Onun karşı köşesine büyükçe bir daire çizilir. Küçük daireye tilki büyük daireye civcivler girer. Oyuna başlama işaretinden sonra bütün civcivler oyun alanına dağılır. Öğretmen tilki dışarı çık komutu verdiğinde bütün civcivler büyük daireye doğru koşarlar. Yakalananlar tilki tarafından küçük daireye götürülür.
    179. SAĞ SOL OYUNU: çocuklar karşılıklı iki sıra olurlar. Öğretmen ortada durur. Sağa dön komutu verir. Çocukların sağa dönmeleri gerekir. Yönünü şaşıran çocuk takıma bir kötü puan getirir. En az puan alan takım oyunu kazanır.
    180. KEDİ FARE OYUNU: çocuklar el ele tutuşarak büyük bir daire oluştururlar. Dairenin iki tarafı kapı olarak açık bırakılır. Fare olan oyuncu dairenin içinde durur. Dışarıda kedi olan oyuncunun fareyi yakalanası gerekir. Kedi dairede içten dışa ya da dıştan içe geçmek için bu kapıları kullanmak zorundadır. Fare ise oyuncuların tutulmuş ellerinin altından geçebilir. Kedinin fareyi yakalaması durumunda kediyle fare yer değiştirirler. Diğer çocuklarda sırayla kedi ve fare olurlar.
    181. KEDİ GELİYOR: kare veya dikdörtgen oyun alanı çizilir. Bir tarafına kedi diğer tarafına da fareler geçer. Sonra fareler koşarak zıplayarak oyun alanına girerler. Öğretmen kedi geliyor dediğinde fareler oyuna başladıkları çizginin arkasına koşarlar. Kaçarken kediye yakalanmamaya çalışırlar. Yakalanan fare kedi olur. Oyun yeniden başlar.
    182. EVSİZ TAVŞAN : çocuklar daire şeklinde dizilirler ve ebe seçilen çocuk dairenin ortasında durur. Her oyuncunun yeri tavşanın etrafına ,ebe hariç, bir metre çapında birer daire çizilir. Oyuncular başlama işaretinden sonra evlerini değiştirmeye başlarlar. Ebe de dairenin içinde dolaşarak boş ev bulmaya çalışır. Ebenin yerleştiği evin sahibi tavşan ebe olur ve oyun böylece sürer.
    183. TEK AYAKLA OMUZ OMUZA: çocuklar tek ayakları üzerinde sekerek omuzlarıyla birbirlerini vurmaya çalışırlar. Arkasının darbesiyle iki ayağını yere basan çocuk oyundan çıkar. En sona kalan çocuk oyunu kazanmış olur.
    Konu Arz tarafından (10.Mayıs.2009 Saat 18:31 ) değiştirilmiştir. Sebep: harf yanlışlığı.

  • #2
    eceb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    05.Mayıs.2009
    Mesajlar
    19
    @eceb







    çok güzel oyunlar paylaşımın için teşekkürler

  • #3
    busemm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22.Mart.2009
    Nereden
    Kocaeli
    Mesajlar
    10,755
    @busemm







    teşekkürler..

  • #4
    :)kevser:) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mayıs.2009
    Nereden
    sakarya
    Mesajlar
    2
    @:)kevser:)







    tüm oyunların için tşkrler

  • #5
    mavilim.mavilim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Nisan.2009
    Nereden
    MERSİN
    Mesajlar
    5,615
    @mavilim.mavilim







    emeğinize sağlık,teşekkürler.

  • #6
    nese pekgöz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    11.Nisan.2009
    Nereden
    izmir
    Mesajlar
    1
    @nese pekgöz







    oyunlar çok güzel teşekkürler!..

  • #7
    Emine TURAN TUNÇ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21.Mart.2009
    Nereden
    İSTANBUL
    Mesajlar
    28,261
    @Emine TURAN TUNÇ







    teşekkürler

  • #8
    Rabia PEKKAN (rpekkan) - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    Antalya
    Mesajlar
    15,760
    @Rabia PEKKAN (rpekkan)







    Çok teşekkürler paylaşım için cnm..

  • #9
    qül_sevqi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    24.Mart.2010
    Mesajlar
    50
    @qül_sevqi







    emeqnize saqlık=)

  • #10
    ALPERENİM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    11.Eylül.2009
    Mesajlar
    198
    @ALPERENİM







    TEŞEKKÜR EDERİM

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. OYUNLAR
      Konu Sahibi bukufa Forum OYUN HAREKET ETKİNLİKLERİ
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 20.Ekim.2011, 21:52
    2. OYUNLAR
      Konu Sahibi HALE GAMZE Forum ÇOCUK ŞARKILARI (MP3)
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 05.Mart.2011, 19:30
    3. oyunlar
      Konu Sahibi ceren_b Forum DİNLENDİRİCİ OYUNLAR
      Cevap: 5
      Son Mesaj : 24.Mart.2010, 13:55
    4. oyunlar
      Konu Sahibi ugur böcegi Forum ETKİNLİK İSTEKLERİNİZ
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 25.Kasım.2009, 19:46
    5. oyunlar
      Konu Sahibi ugur böcegi Forum ETKİNLİK İSTEKLERİNİZ
      Cevap: 2
      Son Mesaj : 12.Mayıs.2009, 22:40

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş