Geçtiğimiz hafta içinde Rusya ile yüzyılın imzalarını atan Türkiye dev projelerle 40-50 bin kişiye iş imkanı sağlayacak.

Rusya ile asrın imzalarını atan Türkiye dev projelerle şantiyeye dönecek. Boru hatlarının kurulması ile açılacak yeni iş imkanları 40- 50 bin kişiye istihdam açacak.

Yatırımların toplam tutarı 50 milyar euroluk büyüklüğe ulaşacak. Bunun yanında doğalgazı daha ucuza kullanma imkanları ortaya çıkacak.

HAREKETLİLİK BAŞLIYOR

Dünya enerji denkleminin yeniden kurulmasını sağlayacak projeler, daha önce imzalanan Nabucco ile birlikte Türkiye'yi enerjide çok önemli bir konuma getirirken, ekonomik canlanmayı da sağlayacak. Başta Samsun- Ceyhan Petrol Boru Hattı olmak üzere, projelerdeki hatların geçeceği güzergahlarda ekonomik hareketlilik başlayacak.

HER MESLEK ARANACAK

Bu bölgelerde geçici montaj tesisleri kurulurken, projelerde mühendisinden kaynakçısına, vasıfsız işçiden teknisyenine kadar binlerce Türk vatandaşı iş imkanına kavuşacak. İstihdamın artmasının yanında projelerin ihtiyaç duyduğu tüm malzemeler yerli tedarikçilerden sağlanacak. Bu da inşaat ve demir- çelik sektörlerinde hareketliliğe yol açacak; fabrikaların kapasiteleri artacak. Türkiye enerjide transit ülke olmanın yanı sıra gerek gaz, gerekse petrolü taşımayla birlikte, kullanma haklarını da ele geçirmiş olacak. Bu durum da şimdiye kadar çok pahalıya aldığımız gaz ve petrolün ucuzlaması anlamına gelecek.

Devletin ucuza aldığı gaz ve petrol vatandaşa hesaplı enerji olarak yansıyacak. Kabarık faturalar düşecek. İnşaası yapılacak boru hatlarının devreye girmesiyle birlikte, istihdamın yanında kamu da ek gelirlere kavuşacak. Bu hatların geçişinden devlet 'vergi komisyonu' ve 'geçiş hakkı' adları gibi gelirler elde edecek.

ÜCRETLER 9 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Başta Nabucco olmak üzere dev projelerde görev yapacak yüksek mühendis ve mimarlar aylık brüt 5 bin ila 9 bin lira ücret alacak. Bu rakamlar deneyime ve uzmanlığa göre değişecek.

UZMAN MAAŞI

Kaynakçıların ise 2 bin 500 ila 3 bin 500 lira arasında net ücret alması tahmin ediliyor. NDT (tahribatsız muayene) belgeliler için ise rakamlar brüt 3 bin ila 5 bin lira arasında değişecek.

* * *

Türkiye'nin taraf olduğu projelerin büyüklüğü 50 milyar euroluk bir yatırım büyüklüğüne ulaşıyor. İşte o projeler ve özellikleri:

Nabucco

Maliyeti: 7.9 milyar euro

Uzunluk: 3 bin 300 km

Kapasite: Yıllık 31 milyar m3

Samsun-Ceyhan

Maliyeti: 1.5 milyar dolar

Uzunluk: 550 km

Kapasite: Yıllık 50 milyar m3

Mavi Akım II

Maliyeti: 2.7 milyar dolar

Deniz geçişi: 380 km

Derinlik: 1600 metre

Güney Akım

Maliyeti: 19-24 milyar euro

Deniz Geçişi: 600 km

Kapasitesi: Yıllık 63 milyar m3

Nükleer Santral

Kurulu Gücü: 4 bin 800 MW

Biteceği tarih: 2017

Maliyeti: 15 milyar dolar

Takvim