Sigara yasağının genişleyeceği 19 Temmuza az zaman kaldığı bugünlerde uzmanlar, yasağın sigarayı bırakmak için kaçırılmaması gereken bir fırsat doğurduğunu belirtiyor. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ruhuşen Kutlu, pazar günü yürürlüğe girecek sigara yasağının, son derece yerinde bir karar olduğunu söyledi.
''Nasıl otobüslerde sigara yasaklandı herkes buna uyduysa, kahvehane gibi mekanlarda da sigaranın yasaklanmasına bir direnç olacağını sanmıyorum'' diyen Kutlu, zaten sigara içenlerin çoğunun, insanı acılar içinde süründürdükten sonra öldüren sigarayı bırakmak istediğini, ancak bunu bir türlü başaramadığını belirtti.

-SİGARAYI BIRAKANLARIN ORANI YÜZDE 20-25'İ BULABİLİR-

Sigarayı bırakmakta zorlanan vatandaşlara ''sigarayı bırakma kliniğini'' tavsiye eden Kutlu, şunları kaydetti:
''Son yıllarda sigarayı bırakmak isteyenlerin kliniklere başvurma sayısında önemli oranda artış var. Bu alışkanlıktan kurtulmak için kliniğe kadar gelen kişi, zaten sigaraya karşı baştan bir zafer kazanmış demektir. 19 Temmuz Pazar gününden itibaren artık kahvehanelerde bile sigara içilemeyecek, bu durum, sigarayı bırakmak için, sağlıklı bir yaşama kavuşmak için kaçırılmaması gereken büyük bir fırsat. Bu aşamada pek çok kişi yeniden sigarayı bırakmayı deneyecek, bunu kalıcı hale getirmemiz gerekiyor. Ancak, klinikten profesyonel destek almadan sigara bırakılamıyor. Yasağın bu şekilde genişlemesi sigaraya bırakmak isteyenlerin sayısını artıracak, bizim tahmininiz bu oran, sigara içenlerin yüzde 20-25'ni bulabilir. Bu treni kaçırmak istemeyenler, mutlaka sigara yasağının başlayacağı bugünlerde hastanelerin sigarayı bırakma kliniklerine başvurmalı.''
Ayrıca sigara yasağının genişleme tarihinin tatil dönemine rastlamasının da ayrı bir şans olduğunu ifade eden Doç. Dr. Kutlu, doğa ya da denizle baş başa geçirilen bir tatilde, stresten uzak insanların sigara bırakma ve klinikten yardım almasının daha da kolaylaşabileceğini dile getirdi.

-TEDAVİ SÜRECİ GÖZÜNÜZÜ KORKUTMASIN-

Tıp fakülteleri ve devlet hastanelerinin bünyesindeki, ücretsiz hizmet sunan sigarayı bırakma klinikleriyle en az 3 ay, en fazla 1 yılda sigara bağımlılığından rahatlıkla kurtulunabileceğini anlatan Kutlu, şöyle devam etti:
''Pek çok tiryaki, bu uzun zaman dilimi içinde hemen her gün kliniğe gitmek zorunda olduğunu sanıyor. Oysa, sigara bıraktırma tedavisi uygulanırken bir yıl boyunca bir kişiden, çoğunlukla en fazla 4-5 kez kliniğe gelmesi isteniyor. Bu nedenle, ciklet ya da bant tedavisiyle sigara zahmetsizce ve kesin olarak bırakılabilir.''
Kutlu, sigarayı bırakma tedavisinin etkili olabilmesi için emeklilere kendilerine bir uğraş bulmalarını, diğer kişilere de spor yapma, fidan dikme ya da kitap okuma alışkanlığı kazanmalarını önerdiklerini sözlerine ekledi.