Vopak firması tarafından Yalova'nın Çiftlikköy ilçesine bağlı Taşköprü beldesinde kurulması planlanan kimyasal depolama tesisine, ilişkin plan notlarının askıya çıkarıldığı öğrenildi.

Merkezi Hollanda'da bulunan Vopak firması tarafından Yalova'nın Çiftlikköy ilçesine bağlı Taşköprü beldesinde kurulması planlanan kimyasal depolama tesisine, ilişkin plan notlarının askıya çıkarıldığı öğrenildi.

Dünya genelinde 79 terminaliyle 30 ülkede hizmet veren Vopak'ın Taşköprü'deki 26 hektarlık alanda kuracağı tesisle ilgili olarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan imar planı, Taşköprü Belediyesine gönderildi.

Bakanlığın, toplam 150 tankta 710 bin metreküp sıvı dökme kimyasal, bitkisel yağ depolama terminaliyle ilgili 9 Haziran tarihinde alınan kararına ilişkin plan hükmü, Taşköprü Belediyesinde askıya çıkarıldı ve 30 günlük itiraz süresi başladı.

Halen nihai ÇED süreci devam eden depolama terminali konusunda Yalova Belediye Meclisi 5 Ocak 2011'de, İl Genel Meclisi de 6 Ocak 2011'de "1/25000 ölçekli Yalova Çevre Düzeni planı ve buna bağlı alt ölçekli diğer imar planlarında planlamaya alınan alanlarda ve sanayi alanlarında ticari amaçla kimyasal maddelerin depolanacağı terminaller oluşturulamaz" kararı almıştı.

Vopak'ın yaklaşık 26 hektarlık alanda kuracağı tesiste 39 çeşit kimyasal depolanması planlanıyor. Depolanacak kimyasallar içinde akrilonitril, asetik asit, akrilik asit, etanol, sülfürik asit, mazot ve petrol ürünleri gibi kimyasallar da bulunuyor.

Öte yandan, Yalova İl Genel Meclis üyesi Bahar Doğan, yaptığı açıklamada, bakanlığın askıya çıkardığı planla ilgili yargıya itirazda bulunacağını belirterek, "Yalova halkı ve siyasiler seçimlerle uğraşırken, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Yalova'da yapılmak istenen kimyasal depolama tesislerinin imar planıyla uğraşmış. AKP'ye soruyorum. Bu değerli projenizi, seçimden önce niye değerli Yalova halkına açıklamadınız?" dedi.

Doğan, 22 Temmuz'a kadar Yalova ve civarında yaşayan herkesin itirazda bulunabileceğini sözlerine ekledi.

- YALOVA
Anadolu Ajansı [2826847] Haber Yayın Tarihi : 27.06.2011 18:13

************************************************** ***


Türkiye buna 'EVET' demiş olamaz!
Yiğit Bulut yazdı...
03 Ağustos 2011 Çarşamba, 19:48:39



ÜLKEMİZ çok ciddi bir tehlike altında! Birileri "nasıl" yapıyorlar bilmiyorum "YAPMIŞLAR" ve Yalova'ya "Dünyanın en büyük kimyasal atık deposunu" kurmak için belirli bir noktaya gelmişler...
Sevgili dostlar, durum ve gelinen nokta Türkiye adına ÇOK AMA ÇOK VAHİM! Türkiye bakıyor ve Hollanda kökenli Royal Vopak firması Yalova Taşköprü'de dünyanın en büyük tehlikeli kimyasal atık depolama tesisini kuruyor! Daha açık yazayım: YALOVA'yı "gelişmiş ülkelerin istemediği zehirli, patlayıcı kimyasal atıklarının deposu" haline getiriyor! Rakamlar korkunç; yaklaşık 30 dönüm üzerine 150'den fazla depolama tankı yapılacak ve bu tanklara denizden ulaşım için 1000 metreye yakın "iskele" kurulacak! Hollanda'dan, Fransa'dan, Kanada'dan ve daha birçok "değerli vatandaşı" olan ülkenin kendi sınırları içinde istemediği "PİSLİKLER" gemilere yüklenecek ve TÜRKİYE'deki ÇÖPLÜĞE gönderilecek!
Sorun sadece Yalova ile de sınırlı değil! Burada depolanacak ve bizim asla "kontrol etmeyeceğimiz" atıklar "altından geçen aktif fayın" kırılması veya başka bir sebeple "patlarsa" Marmara Bölgesi YOK OLACAK! Daha açık yazayım: Kendi elimizle İstanbul'un yani KÜRESEL GÜÇ BÜYÜK DEVLET TÜRKİYE'nin KALBİNİN dibine BOMBA inşa ettirmiş olacağız!

Sonuç: Bu tesisi yapanlar amaçlarına ulaşmak için her türlü yolu deniyorlar! Hem pisliklerini depolayacaksın, hem de Türkiye'nin KALBİNE bombayı yerleştireceksin!

Son söz: Türkiye buna İZİN vermiş olamaz! Bu işi takip edenler "bizi hükümet destekliyor, olur aldık" diyorlar ki; BEN BUNA ASLA AMA ASLA inanmak istemiyorum ve inanmıyorum! Bu hükümet küresel-emperyal güçlere karşı büyük bir savaş verdi ve IMF'yi Türkiye'den kovma başarısını gösterdi. Böyle bir gerçeklik içinde "Hollanda Kraliçesi'nin İsrail kökenli ortakları" ile Türk halkını zehirlemesine asla ama asla izin ve onay vermeyecektir! DURDURUN BU TESİSİ! Türkiye'yi sevenlere DUYURULUR!

Not: Başta Yalovalı kardeşlerim olmak üzere bölgede hatta İstanbul'da yaşayan herkese sesleniyorum: Çocuklarınızın sağlığını ve can güvenliğini düşünüyorsanız; VATANDAŞLIK haklarınızı kullanın ve mutlaka "BU BOMBAYA" engel olun!