Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, okul sağlığının halk sağlığının önemli bir alanı olduğunu belirterek, sağlıklı öğrencinin başarı için şart olduğunu hatırlatarak, okullarda öğrenciler için sağlık dosyası tutulması gerektiğini söyledi.

Çocuğun aileden sonra girdiği ilk sosyal kurum olan okulda özel sağlık sorunları ortaya çıkabileceğini ifade eden Dr. Dinççağ, "Çıkabilecek sağlık sorunları salgınlar yaparak pek çok çocuğun hayatını etkileyebilir. Ayrıca okul sıralarında tespit edilebilecek sağlık problemleri giderilemezse çocuğun okul başarısı düşer. Görme problemi olan, az işiten bir çocuğun okulda başarılı olma şansı zayıftır. Okul sıralarında öğrendikleri gelecekte çocukların ve ülkelerin sağlıklı olabilmesi için gereklidir. Sağlıklı

olabilmek için ilk görgü ve tutum davranışları okul sıralarında edinilir. Okul sağlığında, öğrencilerin sağlık dosyaları tutulmalı ve dosyalar çok sağlıklı bir şekilde doldurulmalıdır. Dosyalarda çocukların bir sağlık sorunu olup olmadığı, geçirdiği hastalıklar, ailesinde geçici bulaşıcı bir hastalık olup olmadığı sorgulanmalıdır. İnsülin kullanan şeker hastası olup, hastalığını ve insülin kullandığını gizleyen öğrencinin, ara öğün alması gerektiği bunun öğretmeni tarafından bilinmemesi durumunda

sıkıntılara yol açacağı düşünülmelidir. Öğrenciler mutlaka okul doktoru tarafından muayene edilmeli ve dosyasına işlenmelidir. Öğrencilere, snellen eşeli kullanarak görme muayenesi yapılmalı. İşitme durumu öğretmeni tarafından tespit edilmelidir. Bağırsak parazitleri bu çağda çok sık görüldüğü için gaita tahlili yapılmalı. Okul çocuklarının en önemli sorunu olan kansızlığı (anemi) tespit etmek için hemoglobin ölçülmelidir" dedi.

Okul sıralarında el yıkama alışkanlığının öğrenciye aşılanması gerektiğine dikkat çeken Dr. M. Emin Dinççağ, "Bunun için okul tuvaletlerinde yeterli miktarda su, sabun ve tuvalet kağıdı bulundurulmalıdır. Okul çocuklarının diş fırçalama ve ağız temizliği için bu çağda eğitim verilmelidir. Sınıflarda betahemolitik streptokok salgınlarının önlenmesi için boğaz kültürü yapılarak streptok çıkanlar tedavi edilmelidir" diye konuştu.

İhlas Haber Ajansı