Amerikan United Press International’ın haberine göre, Philadelphia’daki Pennsylvania Üniversitesi’nde yaklaşık 160 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada, cinsiyet, genç olmak ve bekar olmanın da uykuyu olumsuz etkilediği tespit edildi.

Özellikle 40 ve 65 yaşları arasındaki kadınların yüzde 22’sinin, erkeklerin de yüzde 16’sının uyku sorunu bulunduğunu gösteren araştırmada, 18-24 yaşlarındakilerin daha yaşlı olanlardan daha fazla uyku sorunu olduğu ortaya çıktı.

Araştırmada, yılda 10 bin doların altında kazananların yüzde 26’sının, buna karşın yılda 75 bin dolar veya daha fazla kazananların sadece yüzde 8’inin uyku sorunu bulunduğu belirlendi. Deneklerden üniversite mezunu olanların liseyi bitirmeyenlerden daha iyi uyudukları tespit edilirken, işi olanların, emekli, işsiz veya öğrencilere oranla daha az uyku sorununa sahip oldukları görüldü.

Araştırmacılar, düşük sosyoekonomik statünün, depresyon, anksiyete, doyumsuzluk, düşük yaşam kalitesi ve motivasyon azlığı gibi rahatsızlıklara neden olabileceğini, bunun da uyku bozukluğuna yol açabileceğini, çalışma saatlerinin yüksekliği, değişken vardiya saatleri, aile bireylerinin talepleri, sağlık hizmetine sınırlı ulaşım ve işsizlik gibi faktörlerin de uykuyu olumsuz etkileyebileceğine işaret etti.

Araştırmada elde edilen bulgular, Seattle kentindeki 23. Yıllık Uyku Konferansı’nda sunuldu.

Kaynak : Gazeteport