Türkiye'nin ilk çocuk hakları belgesi


             

Ä°letiÅŸim


 05xx xxx xx xx


vbnetron


[email protected]

×

Türkiye'nin ilk çocuk hakları belgesi

  • #1
    Cemile ÖZTÜRK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    32,893
    @Cemile ÖZTÜRK



    Türkiye'nin ilk çocuk hakları belgesi





    Türkiye'nin ilk çocuk hakları belgesi

    Türkiye'nin ilk kez hazırladığı Çocuk Hakları Strateji Belgesi Taslak Metninde, kanunla ihtilafa düşen veya suça itilen çocuklar için ''Çocuk Hukuku'' yaklaşımının getirilmesi hedefleniyor.

    Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), İstanbul Üniversitesi, Çocuk Vakfı işbirliğinde ve TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) danışmanlığında gerçekleştirilen Birinci Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi (2012-2016) taslak metni hazırlandı.

    Her aşamasında alan uzmanlarının yanı sıra çocukların da görüşü alınan taslakta, devletin çocuk politikasının amacı, ''18 yaşına kadar olan kız ve erkek çocuklara saygı temelinde, onların gelişimini, güvenliğini, etkinlik ve katılımını sağlamak, bunun için gerekli düzenlemeleri yapmak'' olarak ifade ediliyor.


    -''İYİLİK HALİ ENDEKSİ GEREKLİDİR''-


    Çocuk haklarının toplumca sahip çıkılması ve ifade edilmesi gereken haklar olduğu, ancak düzenin yarattığı sorunların toplumsal düzeyde çözülemediğinden çocuk sorunlarının özel sorunlar olarak farklı uygulama ve düzenlemelere konu olduğuna dikkat çekilen taslakta, çocuğu etkileyen sorunların acil çözümü için mevcut düzen içinde iyileştirmeler yapılması hedeflendi.

    Taslakta, bu uygulamaların izlenmesi, denetimi, ölçülmesi için çocuk istatistiki bilgisi ile aileye ve çocuğa yönelik ''iyilik hali endeksi sisteminin'' gerekliliğine işaret edildi.

    İyilik hali endekslerinin ülke ölçekli geliştirilmesi, tanımlamalarının yapılması ve uygulama sistematiğinin kurulması planlanan taslakta, beslenme ve sağlık hizmetlerini yaygınlaştırılması ve erişiminin sağlanması, çocuğun sağlığına ve refahına yönelik hukuki, ekonomik, sportif ve sanatsal çevrenin geliştirilmesi, durumu özellik arz eden güç koşullardaki bütün çocukların refah seviyesi ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi, Türkiye'de bebek, çocuk ve anne ölüm oranlarını düşürmeye yönelik etkin, acil ve sonuç alıcı çalışmaların yapılması planlandı.

    Taslakta, ayrıca beslenme ve sağlık hizmeti standartlarının belirlenmesi, bütün çocuklara bu standartlar içinde öncelikle aileleri, ailelerinin sağlayamaması halinde ilgili kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşları tarafından düzenli ve sürekli hizmet sunulmasının sağlanması hedeflendi.

    Engelli çocukların saygın bir birey olarak sosyal hayata katılımını ve bu katılımın sürekliliğini sağlamaya yönelik her türlü tedbirin alınması, geliştirilmesi, bu konuda çalışan uzman sivil toplum kuruluşları ile hizmet, eğitim ve araştırma projelerinin desteklenmesi hedeflenen taslakta, çocuğun refahı için hukuki, ekonomik, sportif ve sanatsal çevreyi geliştirilmesi tasarlandı.


    -EĞİTİM PROGRAM VE YÖNTEMLERİ GELİŞTİRİLMELİ-


    Çocuklar için adalet, sağlık, eğitim ve medya alanlarında yapılması planlananlara da yer verilen taslakta, bilim, spor, sanat, öğretim, örgün ve yaygın eğitim politikaları oluşturması istendi. Taslakta, okul öncesi, ilköğretim birinci ve ikinci kademe, ortaöğretim ve yükseköğretim düzeyinde çocuk hakları öğretimi ve eğitiminin gerektirdiği programların tasarlanması, geliştirilmesi ve uygulanması hedeflendi.

    ''Çocuğun gelişme ve becerilerini geliştirme hakkı'' doğrultusunda, eğitim sisteminin iyileştirilmesi, eğitim program ve yöntemlerinin geliştirilmesi ve eğitim öğretim kurumlarının yeniden ele alınması gerektiği belirtilen taslakta, örgün eğitime devam edemeyecek olanlara yerinde öğrenim imkanlarının sağlanması istendi.


    -ÇOCUĞA YÖNELİK SUÇLARIN CEZALARININ AĞIRLAŞTIRILMASI-


    Kanunla ihtilafa düşen ve suça itilen çocukları, Ceza Hukuku yaklaşımı dışında ele alacak, Çocuk Hukuku yaklaşımı sağlamanın planlandığı taslakta, çocuğu suça iten nedenleri önleyici ve iyileştirici politikaların çocuk hukuku yaklaşımıyla geliştirilmesi ve çocuğa yönelik suçları önleyici sosyal politikalar geliştirmesi gerektiğine dikkat çekildi.

    Çocuğa yönelik suçların cezalarını ağırlaştırıcı düzenlemelerin yapılması planlanan taslakta, Özgün Çocuk Hukuku'nun oluşumu ve gelişimi için çalışmaların teşvik edilmesi, mevzuatın çocuk hukuku yaklaşımı ile gözden geçirilmesi, gerekli değişiklik ve düzenlemelerin yapılması ve çocuk adalet sistemi çalışmalarında çocuk görüşünün alınması süreçlerine, aileler, yerel yönetimler, kamu kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının daha etkin katılımının sağlanması planlandı.

    Çocuk Adalet Sistemi kapsamında, suça sürüklenmiş çocuklara yönelik rehabilite edici, topluma kazandırıcı uzman kuruluşların oluşturulması hedeflenen taslakta, ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne üye seçilenlerle tüm kamu kurum ve kuruluşlarının karar vericilerinin ve yargı mensuplarının çocuk hakları konusunda eğitilmesinin sağlanması tasarlandı.

    Taslakta, Anayasa, yasa ve yönetmelikleri Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne uyumlu hale getirilmesi planı da yer alıyor.


    -''TÜRKİYE ÇOCUK MECLİSİ'' HEDEFİ-


    Mahalle, köy, belde, ilçe ve illerde ''Çocuk Meclisleri'' ve ülke genelinde ''Türkiye Çocuk Meclisi'' oluşturulması planlanan taslakta, Çocuk Hakları Stratejisi'nin bütün aşamalarının ''Türkiye Çocuk Meclisi'' aracılığıyla çocuklar adına izlenmesi ve denetlenmesi hedeflendi.

    Güç koşullarda çocuklara hizmet vermek amacıyla Türkiye Çocuk Fonu ve Çocuk Koruma Sisteminin kurulması planlanan taslakta, tüm bunların hayata geçirilmesi ve izlenmesi için Aile ve Çocuk Bakanlığı'nın oluşturulması tasarlandı.


    -MEDYADA ÇOCUK HAKKI İHLALLERİ-


    Çocuk haklarına dayalı çocuk dostu medya anlayışını yaygınlaştırması hedeflenen taslakta, çocuğa yönelik yayınların, çocuk haklarına uygunluğunun izlenmesine yönelik mekanizmaların geliştirilmesi planlandı. Taslakta, medyanın çocuk hakkı ihlali yapmasını önleyici tedbirler alması istenirken, ihlallere yönelik etkin ve ağırlaştırılmış yaptırımların uygulanması tasarlandı.

    Taslakta, ayrıca ülke ölçekli medya okur yazarlığı eğitiminin gerçekleştirilmesi hedeflendi.

    ''Türkiye Çocuk Konseyi''nin kurulması planlanan taslakta, ayrıca çocuk hakları ve ihlalleri ile ilgili sürekli izleme, değerlendirme, görüş ve öneri işlevini yerine getirecek kurumsal yapıların oluşturulması tasarlandı.

    Taslaktaki ayrıca kamu denetçiliği içinde Çocuk Ombudsmanlığı'nın kurulması ve Türkiye Çocuk Bilgi Veri Bankası'nın oluşturulması planlandı.


    memurlar. net
    c i m i



    "Ben çocukken annem bana hep hayatın anahtarının mutluluk olduğunu anlatırdı. Okula gitmeye başladığım zaman, sınavda bana "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diye sordular. Ben de onlara "Mutlu olmak istiyorum" diye cevap verdim.
    Onlar bana, soruyu anlamadığımı söylediler. Ben de onlara, asıl onların hayatı anlamadıklarını söyledim. "

    John Lennon

  • #2
    HALE GAMZE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    08.Mart.2009
    Nereden
    İzmir-İstanbul-İspanya-İtalya ( i lerden gidiyorum,hayırdır... :)
    Mesajlar
    31,583
    @HALE GAMZE







    paylaşım için teşekkürler canım..
    81gamze81



    Önce Okul Öncesi Ekibi sizlerin de desteğiyle 10 yıldır okul öncesi eğitime destek vermektedir.
    10. yaşımız kutlu olsun!!!


  • #3
    Cemile ÖZTÜRK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Mart.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    32,893
    @Cemile ÖZTÜRK







    Rica ederim..
    c i m i



    "Ben çocukken annem bana hep hayatın anahtarının mutluluk olduğunu anlatırdı. Okula gitmeye başladığım zaman, sınavda bana "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diye sordular. Ben de onlara "Mutlu olmak istiyorum" diye cevap verdim.
    Onlar bana, soruyu anlamadığımı söylediler. Ben de onlara, asıl onların hayatı anlamadıklarını söyledim. "

    John Lennon

  • YORUM BIRAKMAK İÇİN ÜYE OLMALISINIZ !

    ÜYE OLMAK İÇİN TIKLA

    Benzer Konular

    1. Çocuk hakları
      Konu Sahibi gulser0617 Forum ETKİNLİK İSTEKLERİNİZ
      Cevap: 3
      Son Mesaj : 02.Kasım.2014, 11:32
    2. Çocuk Hakları Sözleşmesi
      Konu Sahibi Rabia PEKKAN (rpekkan) Forum SERBEST KÜRSÜ
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 23.Aralık.2012, 15:38
    3. çocuk hakları insan hakları
      Konu Sahibi melek4747 Forum ETKİNLİK İSTEKLERİNİZ
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 05.Aralık.2011, 22:02
    4. 1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi
      Konu Sahibi dlkdlk Forum KONGRE,SEMİNER ETKİNLİK DUYURULARI
      Cevap: 0
      Son Mesaj : 10.Şubat.2011, 00:30
    5. Çocuk Hakları
      Konu Sahibi Ayşe Turan BAL Forum MAKALE-ARAŞTIRMA ve BİLİMSEL YAZILAR
      Cevap: 1
      Son Mesaj : 05.Ocak.2011, 08:09

    Bu Konu için Etiketler

    Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •  

    Giriş

    Facebook ile Baglan Giriş