Van'da dün öğlen meydana gelen 7.2 şiddetindeki deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları hız kesmeden devam ederken, Tüm Türkiye Van için adeta seferber oldu.

Türk Eczacıları Birliği (TEB), Van'da meydana gelen deprem nedeniyle eczacıların desteğiyle gerçekleşecek bir yardım kampanyası başlattığını duyurdu.

TEB Merkez Heyetinden yapılan yazılı açıklamada, birlik tarafından 24 Ekim-26 Ekim tarihleri arasında sürecek olan yardım kampanyasına katılmak isteyen eczacıların www.teb.org.tr üzerinde açılacak ''Van'a acil yardım'' alanından giriş yapıp yardımda bulunabileceği belirtildi.

Açıklamada, toplanacak yardım karşılığında temin edilecek ilaç ve mamanın, bölgedeki halka birlik tarafından en kısa sürede ulaştırılacağı kaydedildi.

BİNGÖL'DEN DEPREM BÖLGESİNE 30 ARAÇ!

Bingöl'den deprem bölgesine 30 araç ve 102 personelden oluşan arama kurtarma ekibi ile gıda maddesi gönderildi.

Bingöl Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Van'da meydana gelen depremin ardından Valilik Kriz Merkezi'nin acilen toplandığı, deprem bölgesine gönderilecek yardımların koordine edildiği bildirildi.

İlk olarak 19 kişilik Akut Bingöl ekibinin deprem bölgesine sevk edildiği belirtilen açıklamada, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinesinde 6 ambulans, 7 iş makinesi, 3 arama kurtarma aracı, 11 pikap, 1 öncü araç, 2 minibüsten oluşan toplam 30 araç ile 31 personelden oluşan 6 sağlık ekibi ve arama kurtarma faaliyetlerine destek olmak üzere çeşitli kurumlardan toplam 71 personelin deprem bölgesine sevk edildiği belirtildi.

Depolarda mevcut çadır ve battaniyeler ile 100 bin adet pet şişe içme suyu, 4 ton 600 kilogram hazır kavurma ve 7 bin 500 ekmeğin depremzedelerin acil gıda ihtiyaçları için deprem bölgesine gönderildiği kaydedilen açıklamada, gönderilen gıda malzemelerine ilave olarak toplam 12 bin 720 paket gıda ile 8 bin paket temizlik malzemesinin hazırlandığı ve en kısa sürede deprem bölgesine gönderileceği bildirildi.

Bingöl 49. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığından da toplam 22 personel ve 2 arama kurtarma köpeğinden oluşan 1 arama kurtarma takımı ve 2 arama kurtarma köpek timinin 2 helikopterle deprem bölgesine intikal ettirildiği kaydedildi.

MUŞ'TAN VAN'A YARDIM

Muş Valisi Ali Çınar, depremin meydana geldiği Van'a yardım ekipleri ile yardım malzemeleri gönderildiğini bildirdi.

Vali Çınar, yaptığı yazılı açıklamada, Van'da meydana gelen depremin il merkezinde ve ilçelerinde hissedildiğini ancak Muş'ta can kaybı olmadığını ifade etti.

Bulanık ilçesinin Sarıpınar beldesi ve Adıvar köyündeki camilerin minarelerinin yıkıldığını, bazı iş yerleri ile evlerin duvarlarında çatlaklar meydana geldiğini belirten Çınar, şunları kaydetti:

''Deprem bölgesinden ilimize sevk edilen yaralıların en seri şekilde ilimizdeki hastanelere ulaşabilmeleri için ilgili güzergahta gereken tedbirler alındı. Deprem bölgesine 500 çadır, 500 battaniye, Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne bağlı tam donanımlı 3 arama kurtarma ekibi ile Muş Dağcılık ve Spor Kulübüne bağlı 1 gönüllü ekip dün saat 14.30 itibarıyla deprem bölgesine sevk edildi. Şu an 23 personelimiz bölgede faaliyetlerini sürdürmektedir. Van Afet Yönetim Merkeziyle yapılan görüşmeler sonucu, ihtiyaç duyulan araç ve iş makinesi ihtiyacının giderilmesi amacıyla kamuya ait 3 iş makinesi, 4 kamyon, 1 loder, 4 çek treyler, 3 pikap, 1 itfaiye aracı, 9 ambulans, 1 seyyar jeneratör aracı ile özel sektöre ait 4 ekskavatör, 7 kamyon, 4 çek treyler ile Sağlık Müdürlüğüne bağlı 3 uzman doktor ile Muş Emniyet Müdürlüğüne bağlı 1 emniyet amiri ve 29 polis memurunun bulunduğu toplam 41 araç ve 96 personel afet mahalline sevk edildi.''

İBB'DEN VAN'A 83 KİŞİLİK EKİP

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 7,2 şiddetinde depremin meydana geldiği Van'a 83 kişiden oluşan kurtarma ekibi gönderdi. Erciş'te çalışma yapan ekip, 2 öğretmeni enkaz altıdan yaralı olarak kurtardı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Van'da meydana gelen depremde kurtarma çalışmalarına katılmak üzere gönderilen 26 kişilik ekip bölgeye ulaştı. İkinci ekiple birlikte 6 kişilik ekip, aydınlatma kulesi ve müdahale aracı da kısa bir süre sonra Van'a ulaşacak. İSKİ'de bölgeye inceleme ekibi gönderdi. 51 kişilik ekip ve büyük kurtarıcı araçlar karayolu ile bölgeye gönderildi. 2 adet Kocayusuf, 2 adet 6x6x6 çok maksatlı afet müdahale aracı, 2 adet ilk müdahale aracı, 3 adet

ahtapot, 1 dar alan itfaiye aracı, 2 kamyonet, 1 minibüs, 2 kurtarma aracı ve 1 aydınlatma kulesi kurtarma çalışmaları için Van'a gönderildi. Toplam 83 personel 16 araç bölgede kurtarma çalışmalarına katılıyor.

Bir kasabanın su ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede, 10 -15 Km. mesafeye dakikada 8 bin litre su basabilen 30 km hızla hortumunu seren ve toplayabilen hortum aracı "ahtapot"lar Van halkına hizmet edecek. Araç, doğal afetlerde temiz su ihtiyacını da karşılayabilecek donanımlara sahip. Delme, kaldırma özellikleri olan, kamera sistemiyle yönlendirilebilen afet müdahale aracı Koca Yusuf'da Van'daki çalışmalara katılacak.

BİTLİSLİLER VAN İÇİN SEFERBER OLDU

Van'da yaşanan 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından Tatvanlılar Van'a yardım için seferber oldu.

Depremin şiddetli bir şekilde yaşandığı Bitlis'in Tatvan ilçesinde atlatılan ilk şokun ardından vatandaşlar Van'daki depremzedelere yardım için harekete geçti. Tatvan Belediyesi'nin yaptığı ekmek, su, battaniye ve çadır ihtiyacı anonsu üzerine tüm Tatvanlılar belediye binasına akın etti. Evlerinden topladıkları battaniyeler olmak üzere her türlü imkanıyla yardıma koşan Tatvanlılar tam bir dayanışma örneği sergiliyorlar. Ayrıca Tatvan Kaymakamlığı öncülüğünde Tatvan fırıncılar da ilk etapta 3 bin adet

ekmeği Erçiş'e gönderdi. İlçe esnafıysa çok sayıda gıda maddesi toplayarak Van'daki depremzedelere ulaştırılmak üzere Van'a yolladı. Tatvan Belediyesi'nde toplanan yardımlar kamyonlarla Van'a gönderildi.

Deprem dolayısıyla Van'dan Bitlis'e gelen vatandaşlar için Tatvan Belediyesi'nden anons yapılarak Vanlı vatandaşları evlerde misafir etmek isteyenlerin belediyeye müracat etmeleri istendi. Van Erciş'ten getirilen birçok yaralı da Tatvan ve Bitlis'teki hastanelerde tedavi altına alındı. Ayrıca kan ihtiyacı olan yaralılar için Tatvan Belediyesi'nden sık sık anonslar yapılıyor.

Öte yandan, edinilen bilgiye göre, il merkezi ve ilçelerde toplam 1 kişi hayatını kaybederken, 50 vatandaş da depremde yaralandı. Yaşanan depremden dolayı artçı sarsıntıların devam etmesi nedeniyle Bitlis İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Tatvan'da ilk ve orta dereceli okullarda 1 gün eğitime ara verildi.

KİMSE YOK MU'DAN VAN'A 20 TON GIDA

Kimse Yok Mu Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Adana Şubesi tarafından Van'a 20 ton gıda maddesi ile 500 kişilik çadır gönderildiği bildirildi.

Derneğin Adana Müdürü Adem Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'da deprem olduğu bilgisini aldıktan sonra yardım malzemesi göndermek için çalışmalara başladıklarını belirtti.

Yardımları en hızlı şekilde ulaştırmaya çalıştıklarını anlatan Sönmez, şöyle devam etti:

''Dernek genel merkezi depremin hemen ardından özel uçak ayarlayarak Van'a acil kurtarma ve acil yardım ekibi gönderdi. Biz de yardımseverlerin katkıları ile topladığımız 20 ton gıda maddesi ve 500 kişilik çadır ile bir miktar giyim malzemesini Van'a gönderdik. Bizim gönderdiğimiz yardım malzemeleri Van'daki dernek görevlilerimiz aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılacak.''

Sönmez, Van'daki depremin ardından harekete geçip yardım kampanyasına katkı sağlayan hayırseverlere teşekkür etti.

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ'NDEN 4 ARAÇLIK ACİL KURTARMA KONVOYU

Üsküdar Belediyesi, Van'da meydana gelen ve çok sayıda can kaybına neden olan deprem sonrası arama kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere 4 araçlık acil kurtarma konvoyunu, kendi branşlarında uzman 11 kişilik ekiple bölgeye gönderdi.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, bölgede duyulan en acil ihtiyaçlardan olan 200 kilowatt ve 63 kilowattlık 2 büyük jeneratör, ışıklandırma, kesme ve ayırma makineleri, demir kesme ve beton kesme makineleri, pompa, hilti, aydınlatma aparatları, kazma, kürek gibi birçok acil yardım cihazını içeren acil kurtarma aracı ve kamyonlar deprem sonrası Van'a hareket etti.

Kendi branşlarında uzman 11 kişilik ekibin de yer aldığı konvoydaki malzemeler, bölgede enkaz altında kalan vatandaşların kurtarılması amacıyla kullanılacak.

ELAZIĞ VALİLİĞİ'NDEN YARDIM KAMPANYASI

Elazığ Valiliği, Van'da meydana gelen deprem nedeniyle yardım kampanyası başlattı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Elazığ Valiliğinin Van'daki deprem felaketi nedeniyle yardım kampanyası başlattığı belirtildi.

Ayni ve nakdi yardımların tek elden yürütülmesi için belirtilen hesap numaralarına nakit yardımların yapılması istenen, ayni yardımlar için ise il özel idaresi deposunun tahsis edildiği ifade edilen açıklamada, yardımda bulunulacak hesap numaraları ile ayni yardım için temas kurulacak kişi ve telefonlar şöyle sıralandı:

''Ziraat Bankası Elazığ Şubesi Şube Kodu: 0186

TL Hesap No: 54064793-5022 IBAN No: TR170001000186540647935022

USD Hesap No: 54064793-5023 IBAN No: TR870001000186540647935023

EURO Hesap No: 54064793-5024 IBAN No: TR600001000186540647935024

Ayni yardımlar için İl Özel İdaresi Deposu: 0 424 247 58 60 Ramazan Talay: 0 506 705 14 53, Necati Bayram: 0 535 849 74 02, Sedat Murat 0 536 434 62 11.''

KANDİLLİ'DEN VAN'A ARAŞTIRMA EKİBİ

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden bir ekip Van'a gitti.

Van'a giden enstitü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, enstitünün Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat ile Jeofizik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Aktar, deprem bölgesini yerinde inceleyecek.

AYDIN BELEDİYESİ'NDEN YARDIM KAMPANYASI

Aydın’da Van depreminde zarar görenler için başlatılan yardım kampanyasında toplanacak yardımlar, Aydın Belediyesi vasıtası ile depremde mağdur olan vatandaşlara ulaştırılacak.

Aydın Belediyesi, Van’da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından depremde mağdur olmuş vatandaşlar için yardım (battaniye, katalitik soba, giysi, kuru bakliyat) başlattı. Hayırsever Aydınlılardan toplanacak yardımlar, Aydın Belediyesi vasıtası ile depremde mağdur olan vatandaşlara ulaştırılacak. Yapılacak yardımlarda özellikle kış şartlarında mücadele eden deprem mağduru vatandaşlar için battaniye, katalitik soba ve giysi yardımlarının çok daha önemli olduğunun altı çizildi.

Hayırsever vatandaşlar yardımlarını Atatürk Meydanı’ndaki Aydın Belediyesi standına ve Fatih Kapalı Pazaryeri’nde bulunan yardım tırına yarın saat 18:00’e kadar (25 Ekim 2011 Salı) ulaştırabilecekler. Yapılacak yardımlarda özellikle kış şartları düşünülerek battaniye yardımlarının önemine değinen Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Deprem’de hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, acılı ailelerine sabır, yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Aydın Belediyesi olarak başlattığımız bu yardım ile Van’daki vatandaşlarımızın sıkıntısına bir nebze olsun destek olmak istedik. Kış şartları sebebi ile özellikle battaniye ve katalitik soba yardımının bölgedeki vatandaşlar için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hayırsever ve sağduyulu tüm Aydın halkını Van’daki depremzedelere destek olmaya davet ediyorum” dedi.

Depremzedelere yardımda bulunmak isteyen vatandaşlar 0.256. 226 63 80’dan dahili 1009, 1321 ve 1323 nolu telefonlardan detaylı bilgi alabilecek.

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN 7 TON YİYECEK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, deprem felaketi yaşanan Van’a personel ile günde 6 bin kişiye yetecek 7 ton yiyecek malzemesi gönderdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, deprem felaketi yaşanan Van için seferber oldu. Büyükşehir, Van ve çevresinde depremden etkilenen vatandaşlar için günde 6 bin kişiye yetecek sıcak yemek çıkartacak. Deprem bölgesine ulaştırılmak üzere 7 tonluk yiyecek malzemesi dün gece yarısı yola çıktı. Büyükşehir Belediyesi, 1 hafta boyunca 12 personeli ile Van Erciş’te görev yapacak.

Deprem ile sarsılan Van için seferber olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi birçok imkanını Van’daki depremzedeler için kullanacak. Anttikkapı A.Ş bünyesinde 12 personelini Erçiş’te konuşlandıracak olan Büyükşehir, burada 2 bin kişilik sabah kahvaltısı, 2 bin kişilik öğlen yemeği ve 2 bin kişilik akşam yemeği olmak üzere günde 6 bin kişiye sıcak yemek hizmeti verecek. Büyükşehir personeli 1 hafta boyunca depremzedelere sıcak yemek hizmeti verecek.

Kara yolu ile ulaştırılacak olan yiyecek malzemeleri bir kamyon ve bir minibüsle Kocaeli’den yola çıktı. 7 tonluk yardım malzemeleri ile deprem bölgesinde sıcak yemek çıkartmak için yemekhane kurulacak.

Öte yandan dün Kocaeli Afet Koordinasyon Merkezi’nde (KAFKOM) yapılan toplantının ardından 22 kişilik ekip bölgeye sevk edilmişti. Kocaeli İtfaiyesi, AFAD, GESOTİM ve gönüllülerden oluşan ekip arama kurtarma çalışmaları yapacak.

ÇORLULU İŞ ADAMLARI SEFERBER OLDU

Van'da dün meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremin ardından afet bölgesine yardım malzemesi gönderilmesi için Çorumlu iş adamları seferber oldu.

Sabahın erken saatlerinde Vali Nurullah Çakır, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TSO) iş adamları ile bir araya geldi. Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, TSO Meclis Başkanı Erol Karadaş, Kızılay Çorum Şube Başkanı Sedat Canbolat ve bir grup iş adamının da hazır bulunduğu toplantıda deprem bölgesine yapılacak yardımlar konusunda görüş alışverişinde bulundu. Yapılan toplantıda bölgeye gönderilecek öncelikli yardım malzemelerinin listesi çıkarılırken,

toplantı sonunda kentteki iş adamları ile irtibata geçilerek yardımların toplanmasına başlandı. İş adamlarından gelen yardımlar gün içinde bir TIR'a yüklenerek Van'a gönderilecek.

Vali Nurullah Çakır, deprem olaylarının yoğun bir ülkede yaşadıklarını belirterek, "İlimizde bu anlamda deprem kuşağı üzerinde bulunuyor. Van ilimizde dün bir deprem meydana geldi. Depremin ardından afet bölgesine nasıl yardım yapabiliriz diye hemen toplandık. Devletimiz ve milletimiz bu afetin ardından seferber oldu. Biz de dün olayın hemen ardından sağlık görevlileri ve sivil savunma ekiplerimizi bölgeye sevk ettik. Ekiplerimiz şu anda arama kurtarma çalışmalarına yardımcı oluyor" dedi.

Van'da yaşanan depremin ardından iş adamları ile bir araya geldiklerini dile getiren Vali Çakır, gıda toptancıları başta olmak üzere, ildeki tüm iş adamlarından toplanan gıda malzemelerinin bugün bölgeye ulaştırılacağını belirtti.

Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül de Çorum belediyesi olarak deprem bölgesindeki insanların yaralarının bir an önce sarılması noktasında ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirtti.

TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal ise bir daha bu tür doğal afetler yaşanmaması için temennide bulunarak, "Oradaki depremzede kardeşlerimize elimizi uzatmak en önemli görevlerimizden birisi. Yaptığımız yardımlar şimdilik küçük olabilir. Ancak yardım kampanyasını koordineli bir şekilde devam ettirerek, oradaki insanlarımızın yanında olmak ve yaralarını sarmak için elimizden geleni yapacağız. Tek dileğimiz böyle afetlerin bir daha yaşanmaması" ifadesini kullandı.


AA - İHA - CİHAN