Onca önleme, uyarıya ve yaşanan acılara rağmen, trafik kazalarının önüne geçilemiyor.

Ne Türkiye'yi baştan başa dolanan duble yollar, ne dağları delen tüneller ne de kameralı etkin denetim sistemleri trafik terörüyle başa çıkabiliyor. Türkiye, son 6 ayda bin 702 evladını trafik kazalarında kaybetti. 88 bin 421 kişi de yaralandı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre sadece haziran ayında tam 443 kişi trafik kazalarında can verdi.

Tatil dönüşü yolları kan gölüne çeviren kazaların büyük çoğunluğu sürücü hatalarından kaynaklanıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı rapor da bu gerçeği gözler önüne seriyor. Kazalardaki kusur oranlarında yüzde 98,19 ile sürücüler ilk sırada yer alıyor. Uzmanlara göre bu can alıcı problemle başa çıkabilmenin yolu sürücü kurslarından geçiyor. Kazaları Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner, bu kurslardaki müfredatın derhal değiştirilerek pratik eğitimin teorik eğitimden fazla olması gerektiğini belirtiyor.

Sakarya TEM Otoyolu'nda önceki gece 9 kişinin hayatını kaybettiği kaza, trafik terörünü yeniden gündeme getirdi. Tatil dönüşü yolları kan gölüne çeviren trafik kazalarının büyük çoğunluğu sürücü hatalarından kaynaklanıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı 'Trafik Kazaları Özeti Raporu' çarpıcı rakamlarla bu tespiti doğruluyor. 2007'de meydana gelen kazalardaki kusur oranlarında yüzde 98,19 ile sürücüler ilk sırada yer alıyor. Sürücülerin sebep olduğu ölümlü ve yaralanmalı kazaların yüzde 33,46'sı ise aşırı hızdan kaynaklanıyor. Bu oranı yüzde 15'le geçiş önceliğine uymama, yüzde 12 ile yanlış manevra ve yüzde 9 ile arkadan çarpma izliyor.

Raporu Zaman'a değerlendiren Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, 2002'de başlattıkları duble yol seferberliği ile 81 ilde 17 bin 474 km bölünmüş yol inşa ettiklerini anlatıyor. Yolların bundan 5 sene öncesine nazaran daha iyi olduğunu vurgulayan Turhan, "Siz ne kadar düzgün yol yaparsanız yapın, seyahat kurallarına uymayan sürücüler hâlâ direksiyon başındaysa, kazalar kaçınılmaz." diyerek sorumluluğun sürücülerde olduğunu söylüyor. Sürücülerin hata yapmasındaki en önemli sebep ise eğitim yetersizliği. İleri sürüş teknikleri uzmanı Ethem Genim'in sözleri acı gerçeği gözler önüne seriyor: "Güvenli sürüş teknikleri dersi veriyorum. 30 yıllık şoförlerden 'Araç kullanmayı yeni öğreniyorum' diyenler beni hayrete düşürüyor."
ZAMAN