Muş Milli Eğitim Müdürlüğü ile İş-Kur İl Müdürlüğü arasında Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) çerçevesinde protokol imzalandı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü, merkez ve ilçelerde bulunan okullarda 6 ay süre ile temizlik hizmetlerinde görevlendirilmek üzere Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamında bin 247 kişinin istihdamını sağlayacak.

Sözleşmelerin imzalanmasının ardından konu ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Ali Çınar, “Bu yıl Toplum Yararına Çalışma programı çerçevesinde, Türkiye İş Kurumu Muş İl Müdürlüğü ve Çevre Orman İl Müdürlüğü arasında imzalanan sözleşme gereği Muş Merkez ve Varto ilçesinin muhtelif bölgelerinde çevre düzenlemesi ve ağaçlandırma işinde 167 katılımcı ile devam etmektedir. Bu çalışma 17 Kasımda sona erecektir. Türkiye İş Kurumu Muş İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri arasında 25 Ağustosta sözleşme imzalanmış olup 12 Eylül son müracaat tarihi, 15 Eylülde Muş Kapalı spor Salonunda noter huzurunda kura çekilerek, çekilen kura sonucu 225 katılımcı il ve ilçe Milli eğitim Müdürlüğünün belirlediği okullarda 19 Eylülde işe başlanacaktır.”dedi.

Vali Ali Çınar açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “2011 yılında ilimiz merkez ve ilçelerde program çerçevesinde bin 414 katılımcının 6 aylık geçici istihdamları sağlanmış olup ilin ekonomisine bu program dahilinde yıl sonuna kadar ekonomik olarak 9 milyon 40 bin TL girdi sağlanacak. Muş merkez 148, Varto 19 katılımcı ile çevre düzenlemesi ve ağaçlandırma çalışması yapmaya devam etmektedirler. Şuanda imzalanan sözleşme ile Muş merkez 525, Bulanık 277, Malazgirt 230, Hasköy 65, Korkut 75, Varto 75 katılımcı olmak üzere bin 414 kişi faydalanacaktır. Programlara katılma şartları İş Kur’a kayıtlı işsiz olmak, 18 yaşını tamamlamış olmak, emekli, malul, dul ve yetim aylığı almamak şartları aranır. Programa talebin fazla olması durumunda, katılımcılar noter huzurunda yapılacak kura çekimiyle belirlenir.”

BÖLGEDEKİ İŞSİZLİK TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE

Özellikle Doğu Anadolu Bölgesindeki işsizliğin Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu söyleyen Muş Valisi Çınar, “Bizde ilimizdeki işsizlik oranının bir nebzede olsa düşürmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ile İş-Kur Genel Müdürlüğümüze böyle bir teklifte bulunduk. Kılıcı istihdam sağlayamasak bile geçici istihdam yolu ile de gerçekten çalışmak isteyip de iş bulamayan vatandaşlarımıza destek olmaya çalışıyoruz.” dedi.

Muş’ta bulunan çok sayıdaki okulun birçoğunda temizlik elemanın olmadığını ve böyle bir personele ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Çınar şunları söyledi: “Tabii Milli Eğitim Bakanlığımız bu konuda gerek kadrolu gerekse hizmet alımı ile personel gönderiyor ancak buda yeterli olmuyor. Biz Toplum Yararına Çalışma Programını (TYÇP) en çok ihtiyaç duyduğumuz alan olan okullarımızda kullanmak istedik. Yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde taleplerimiz olumlu bulundu. Çalışma süresi 6 aydır. Umuyoruz ki bu 6 ay boyunca çalışacak olan vatandaşlarımız hem kendi aile bütçelerine katkı sağlarlar hem de okullarımızın daha temiz olmasına ve öğrencilerimizin daha temiz ortamda eğitim öğretim görmelerine destek olurlar. Biz bu programı en çok hizmet ihtiyacımız olan okullarımızda kullanıyoruz. Fakat Kaymakamlıklarımız ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün de ihtiyacı olursa buradaki personel sayısından tasarruf edip bu kurumlarımıza da ihtiyaç doğrultusunda eleman verebiliriz. Zaten başta hastanelerimiz olmak üzere çoğu kurumumuz bu sıkıntıyı kendi imkanları ile çözmüş bulunuyor. En çok sorun yaşadığımız kurum Milli Eğitim Müdürlüğüydü bunu da böyle çözmüş olacağız.”

Program kapsamında Muş Valiliğinde düzenlenen imza törenine Vali Ali Çınar, Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar, İş-Kur İl Müdürü Mikail Gökarslan ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri katıldı.

Cihan Haber Ajansı