Hurdaya çıkmış olan cep telefonlarının IMEI numaralarını kopyalayarak yeni cihazları yüksek fiyattan satıyorlar.

04 Haziran 2010 Cuma, 11:42:00

Hurdaya çıkan cep telefonlarını vatandaşlardan düşük fiyata satın alan bazı kişilerin, bu telefonların IMEI numaralarını yurt dışından kaçak yollarla ucuza getirdikleri telefonlara kopyalayarak, yüksek fiyattan sattıkları belirtildi.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Genel Sekreteri Abdullah Raşit Gülhan, bugüne kadar Türkiye'ye giriş yapmış ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) kayıtlı 103 milyon adet cep telefonunun bulunduğunu söyledi.
Buna karşın, cep telefonu abonesi sayısının 65 milyon civarında olduğunu belirten Gülhan, ''38 milyon adet kayıtlı cep telefonu ise arızalandığı ya da eskidiği için kullanılmıyor'' dedi.

Gülhan, eski ve kullanılmayan telefonları ya da bu telefonların IMEI numaralarını vatandaşlardan düşük fiyatlardan satın alan bazı kişilerin, bunları yurt dışından ucuza getirdikleri son teknoloji kaçak cep telefonlarına kopyalayıp, sattıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Bu kişiler böylece, eski telefonun IMEI numarası beyaz listede olduğu için gümrük kaçağı telefonun kapanma ihtimalini de ortadan kaldırmış oluyorlar. Son dönemde IMEI numaraları değiştirilerek kullanıma sokulan bu tür telefonlardan, önemli miktarda satılıyor.''

Gülhan, bu şekilde satılan telefonların ayrımını yapmanın, kaybolmadığı, çalınmadığı veya herhangi bir suça karışmadığı sürece zor olduğunu sözlerine ekledi.

IMEI NUMARASI NEDİR?

Uluslararası Mobil Cihaz Kodu (International Mobile Equipment Identity) kelimelerinin kısaltılmış hali olan IMEI numarası, her GSM telefon cihazına, telefon üretilirken yükleniyor. Cep telefonunun kimlik numarası olarak kabul edilen IMEI numarası tek ve benzersizdir.

Telefon kaçak ya da çalıntı ise bu numara sayesinde anlaşılabilir. Ayrıca telefon çalınırsa, IMEI numarası sayesinde telefonun hangi ilde olduğu ve o an üzerinde hangi telefon kartının kullanıldığı da tespit edilebiliyor.

AA