BAYRAM KAYA

Fast food devi Burger King'in, salmonella ve listeria bakterileri taşıyan 160 bin adet, yani yaklaşık 12 ton hamburgeri piyasaya sürdüğü iddialarının ardından başlatılan soruşturmada yeni bir aşamaya gelindi.Olayın basına yansıması üzerine dönemin Tarım Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Metin Suerdem, geniş bir inceleme yaparak araştırmayı Tarım Bakanı Mehdi Eker'e sunmuştu. Eker, iddiaların araştırılması için müfettiş görevlendirmiş, görevliler ismi geçen kişilerle ilgili inceleme başlatmıştı. Bunun sonucunda bakterili etlerin imha edilmediği ve piyasada tüketildiği sonucuna varmıştı.

Ancak Suerdem daha sonra öncekinin aksine yeni bir rapor hazırlamıştı. Burger King ile davalı T&T Gıda'nın, Başbakanlık Teftiş Kurulu'na dilekçe vermesi üzerine harekete geçen kurul, bakanlıktaki bazı ihale ve soruşturma evraklarını inceleme kararı aldı. Kurulun inceleyeceği evraklar arasında Burger King soruşturması ve Batman'daki tohum teşvik primi desteklerinin yer aldığı belirtiliyor.

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ile ilgili geçen dönemde gündeme getirilen bazı iddialar incelemeye alınıyor. Bakanlık bünyesinde çalışan bazı üst düzey bürokratların isimlerinin çıkar amaçlı bazı ihalelerde geçmesi Başbakanlık kaynaklarını rahatsız etti. Bazı mağdurların da Tarım Bakanlığı ile ilgili Başbakanlık'a suç duyurusunda bulunması süreci hızlandırdı. Konuya yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Başbakanlık Teftiş Kurulu öncelikli olarak Batman'da tohum teşvik primi ile ilgili Tarım Bakanlığı üst düzey bazı bürokratlarının da isminin geçtiği olayı incelemeye alacak. Kurulun inceleme yapacağı ikinci önemli dosya olarak da fast food devi Burger King ile ilgili yapılan inceleme yer alıyor.

Bu incelemenin yeniden raftan indirilme gerekçesi olarak olayla ilgili iki farklı raporun yazılması gösteriliyor. Tarım Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Metin Suerdem, birinci raporda Burger King'in 12 ton hamburgeri piyasaya sürdüğü sonucuna varmıştı. Ancak aradan uzun bir süre geçmeden aynı olayla ilgili Suerdem'in A raporunun aksi yeni bir rapor hazırlaması üzerine ilgili kurumlar, Suerdem'in teftiş raporunda oynama yaptığı gerekçesiyle konunun yeniden ele alınmasını talep etti. Suerdem de, Teftiş Kurulu başkanlığı görevinden alınarak müşavir yapıldı. Yerine ise Başkan Yardımcısı Faruk Fıratoğlu vekil olarak atandı.

Burger King'in bakterili et kullandığı iddiası üzerine geçen nisanda Gebze 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Dava daha sonra, ağır ceza mahkemesine verildi. Soruşturma kapsamında Gebze Tarım İlçe Müdürlüğü'nde görevli Mustafa Sözbir ve Nejla Filiz'in yanı sıra Fasdat Gıda Genel Müdürü Derviş Celalettin Aktay 'resmi belgede sahtecilik' suçlamasıyla yargılanıyor.


ZAMAN