Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesini öngören protokollerin imzalanması dünyada geniş yankı buldu.

Avrupa Birliği (AB):
AB, Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesini öngören protokollerin imzalanmasından memnuniyet duyduğunu bildirdi.

İsveç'in üstlendiği AB dönem başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, dün Zürih'te imzalanan protokollerle ilgili olarak, Birliğin bundan sonra da Ermenistan ile Türkiye arasında ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde çabalarını sürdüreceği belirtildi.

Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasını ve sınır kapılarının açılmasını öngören protokollerin imzalanmasının memnuniyetle karşılandığı ifade edilen açıklamada, bunun bölgede güven, istikrar ve işbirliğine önemli destek sağlayacağı kaydedildi.

Açıklamada, AB'nin imzalanan protokollerin uygulamalarını takibiyle birlikte, Ermenistan ile Türkiye arasında ilişkilerin normalleşmesi için çaba göstermeye devam edecaği bildirildi.

Kanada:
Kanada, dün Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesini öngören protokollerin imzalanmasından memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon, yayımladığı açıklamada, "Kanada'nın Ermeniler ve Türkler arasındaki uzlaşmayı ve iki hükümetin ilişkilerin normalleştirilmesi için harcadığı çabayı desteklediğini" ifade etti.

Açıklamada, "Bu protokoller, ilişkilerin normalleştirilmesi ve Ermenistan- Türkiye sınırının açılması için çok önemli bir aşamayı oluşturuyor" ifadesine yer verdi.

"Protokollerin bölgede barış ve güvenliğin sağlamlaştırılması için önemli olduğunu" belirten Cannon, "Kanada'nın Ermenistan ve Türkiye'yi uzlaşma için çalışmaya devam etmeye teşvik ettiğini" kaydetti.