Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Kadın Çiftçiler Yarışıyor programına katılmak ve bazı incelemelerde bulunmak için geldiği Muş'ta sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile toplantı yaptı. İstişare toplantısına katılanlar, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'dan çeşitli taleplerde bulundular.

Muş ve Çevre İller Tütüncüler Birliği Başkanı Şeyhmus Solgun, tütünde özel tüketim vergisinde (ÖTV) yüzde 70'lere ulaşıldığını ifade ederek, vergide indirime gidilmesini istedi. Bunun üzerine Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz hükümet olarak sigara ve tütünü bitirme derdinde olduklarını söylerken, Şeyhmus Solgun Tütün ünündeki engellerin kaldırılması talebinde bulundu.

Solgun, "Tütünde yüzde 70'lere varan bir vergi söz konusudur. Bu verginin indirilmesini istiyoruz. Yüzde 70'lere varan vergi sonucunda burada tütün üreticisi zor durumda kalıyor. Sigara her şekilde içiliyor. Buradaki tütün alınmasa da yurtdışından ithal ediliyor. Amerika'dan tütün gelir de bizim fabrikalarda işlenirse bu bizim ayıbımızdır. Eksikliğimizdir. Çünkü bizim şark tütünümüz dünya piyasasında yer almış önemli bir üründür.

Amerikanın Virjinya'sı ile mücadele eden bir tütün kalitesine sahibiz. Buradaki tütün üretimi ile ilgili 5 firma ile anlaşmamız var bunlar her geçen yıl artıyor. Bununla bölge halkıma katkı sağlıyorum. Sigara yasaklanıyorsa yasaklansın ama başka ülkeden neden ithal ediliyor. Başka ülkeden gelen tütünün burada işlenmesi bizi üzer." diye konuştu.

Buna karşılık Bakan Yılmaz, sigarayı azaltmanın hükümetin en önemli politikaları arasında yer aldığını, bunun üzerinde uzun görüşmeler sağlanması gerektiğini ifade etti. Bakan Yılmaz, "Biz hükümet olarak tütünün olabildiğince az tüketilmesi için politika uyguluyoruz. Ben kendimde uzun yıllar sigara içmiş biri olarak bunun gerekliliğini düşünüyorum. Bu uygulama ile inanıyoruz ki gelecek nesiller sigara tüketiminden kurtulur. Tabi buna karşılık illa tüketilecek ve bu tüketimin karşılığında ithal edilecek deniliyorsa tabiî ki yerli tütünü destekleriz bundan kimsenin hiç şüphesi olmasın." diye konuştu.

Daha sonra Muş Valisi Erdoğan Bektaş da yapılan ve yapılacak yatırımlar üzerinde bilgi verdi. Süt fabrikası üzerinde ciddi çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Bektaş, kurmayı düşündüğü fabrikanın bölgede ilk sırada olacağını söyledi. Yatırımcıyı asla zor durumda bırakmayacağını sözlerine ekleyen Bektaş, işlenecek sütün toplanması için Tarım İl Müdürlüğü ile seferber olacaklarını ve gerekli görülmesi durumunda sütün toplanması, temin edilmesi için bir komite kurulabileceğini belirtti.

Süt fabrikası ile birlikte 26 Ağustos'ta kurmayı planladıkları 26 fabrikanın yer işlemlerinde bazı aksaklıkların yaşandığını vurgulayan Bektaş, yer sorununun birkaç gün öncesinden çözüldüğünü ve inşaat işlemlerine başlatıldığını anlattı. Fabrika yapımını İl Özel İdaresi'nin üstlendiğini belirten Bektaş, çalışmaları Maliye Bakanlığı'nın da desteklediğini sözlerine ekledi.
alıntı