ÖSS stresine son: Çocuk Üniversitesi

Türkiye’de bir buçuk milyon genç Pazar günü yapılacak ÖSS sınavının heyecanını yaşarken, Ankara Üniversitesi’nden ‘Çocuk Üniversitesi’ adımı geldi.

Türkiye’de ÖSS sistemi üzerine tartışmalar sürerken, Ankara Üniversitesi ilginç bir adım attı: Çocuk Üniversitesi.

Çocukların görerek, dokunarak, yaparak öğrenecekleri üniversiteyle ilgili ayrıntıları, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemal Taluğ NTV’de anlattı.

Ziraat Fakültesi’ndeki dekanlık döneminde, çocukların toprakla ilgilendikleri Toprak Bilim Okulu ile de gündeme gelen Taluğ’un projeyle ilgili açıklamaları şöyle:

Çocuk Üniversitesi, çocukları bilim kültürüyle buluşturmak, onların bilimsel düşünme, araştırma, soru sorma yeteneklerini geliştirmek için, bir okullar dizisinden oluşuyor.

Ziraat Fakültesi’nde Toprak Bilim Okulu kurmuştuk. Elektronik mühendisliğindeki arkadaşlarımız yarataıcı fikirler okulu oluşturmuşlardı. Çocuk Üniversitesi ise, gökyüzünden suya, beynimizden diğer etkinliklere kadar, çocuklar için tasarlanmış birçok öğrenme mekanlarından oluşan bir üniversite olacak.

Bu üniversitenin hedef kitlesi çocuklarımız. Amaç, genç yaşta merak eden, bilim insanı gibi araştıran ve öğrenmek isteyen gençlere kendi topraklarını işleyecekleri, kendi bilgilerini inşa edecekleri, eğlenerek, dokunarak, yaşayarak ve yaparak öğrenecekleri ortamı sağlamak .

Üniversite farklı okullardan ve değişik programlardan oluşuyor. Bazıları yaz boyu bazıları da yıl boyu sürecek. Bütün yıla yayılan programlar; eğitim döneminde okullar ve Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılacak ilişkilerle sürecek. Kayıtlar hem bireysel hem de okullar aracılığıyla yapılacak.

Biz bu okulları çocuklarımız için açtık. Onlar bizim geleceğimiz ve hepsini Ankara Üniversitesi’ne bekliyoruz. Onlara, öğretim üyeleri ile birlikte öğrenme ortamları hazırladık. Ama daha çok kendileri düşünecek, kendileri yapacek, kendi sorularına cevap arayacaklar. Değişik ilgi alanlardında; örneğin gökyüzü, su, beynimiz, antropoliji gibi, merak ettiklerini öğrenmek için hocalarla birlikte çalışacaklar.

Bu projenin çocuklarımızı araştırmacı olmaya, biliminsanı olmaya teşvik edeceğini düşünüyoruz.

Bu ayın 17’sinde; çarşamba günü açılışmız var. Panayır biçiminde olacak ve bütün okulları tanıtacağız. İstedikleri okullara kayıt olabilecekler. İlk dersi de çok ünlü bir bilim adam; Prof.Dr. Yücel Kanpolat verecek.

Not: Çocuk Üniversitesi’yle ilgili bilgi almak için 0312 213 22 40 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

kaynak:ntvmsnbc.com