Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürü İsmail Barış, sevgi evinde çatalla işkence haberleri ile ilgili, “Bu konularda sıfır tolerans gösteriyoruz, kimsenin gözünün yaşına bakmıyoruz.” dedi. Söz konusu personellerin işine son verildiğini kaydeden Barış, “Çocuk haklarının korunması anlamında da yargı hesabını soruyor.” diye konuştu.

SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış, son zamanlarda basında yer alan haberlerle ilgili Ankara Sevgi Evleri ve Çocuk Yuvası’nda basın toplantısı düzenledi. Barış, burada gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı.

Adana’daki sevgi evinde, 13 yaşındaki bir erkek çocuğa ocakta ısıtılmış çatalla işkence yapıldığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Barış, herhangi bir çocuğa nerede olursa olsun yapılan kötü muamelenin kabul edilemez olduğunu söyledi. Olayın kurum elemanları tarafından tespit edildiğini belirten Barış, söz konusu personellerin işine son verildiğini aktardı. Barış, “Çocuk haklarının korunması anlamında da yargı hesabını soruyor.” diye ifade etti. Kurumda bu tür konularda sıfır tolerans gösterdiklerini söyleyen Barış, “Kimsenin gözünün yaşına bakmıyoruz.” şeklinde konuştu.

"SHÇEK’TE ÇALIŞACAK OLAN HERKES ÖZEL OLARAK SEÇİLMELİ"

SHÇEK’te görev alacak personelin, psikolojik olarak herhangi bir denetimden geçip geçmediğinin sorulması üzerine Barış, “Benim şahsi görüşüm, SHÇEK’te çalışacak olan herkes özel olarak seçilmeli. KPSS puanı ile gelip işe başlamak doğru değil.” diye konuştu. İşe alımlarda, her yerde olmasa da psikolojik testler uygulandığını kaydeden Barış, “Hastanede herhangi bir sağlık çalışanı, Milli Eğitim Bakanlığı’nda bir öğretmen, bir müdür de zaman zaman yanlış yapabiliyor. Aziz Nesin Vakfı’nda olduğu gibi şiddet ve taciz iddiaları zaman zaman karşımıza çıkabiliyor.” dedi.

Başka bir soru üzerine denetimlerle ilgili bilgi veren Barış, “Kötü muamele olabilir ancak yakalanmama ihtimali yok.” diye konuştu. Kurumda 23 bin civarında personel çalıştığını belirten Barış, yeni alımlarla bu sayının yakın zamanda 25 bine çıkacağını aktardı.

“SHÇEK, SAYIŞTAY DENETİMİNE TABİ”

Barış, sevgi ve çocuk evleri ile birlikte 30-40 kişinin birlikte kaldığı koğuş uygulamasına son verildiğini söyledi. SHÇEK’in, kimsesiz çocuk, yaşlı ve özürlülere hizmet verdiğini hatırlatan Barış, “Herkesin gözünün SHÇEK’te olması bizim için iftihar meselesi. Buradaki yaşlı, çocuk ve özürlülere toplumun her kesimi yakın ilgi göstermeli. Ancak bu ilginin, telkinin sınırlarının sağlıklı bir şekilde ortaya konması lazım.” dedi.

Dün bir gazete manşetinde, ‘Yetimlerin hakkını kimler yiyor’ başlığı ile verilen haberin, toplumun sosyal hizmetler alanına gösterdiği yakın ilgiyi istismar eden bir nitelik taşıdığını kaydeden Barış, “Haber doğru değil, yanıltıcı ve yanlıştır.” diye konuştu. SHÇEK’de devrim niteliğinde gelişmeler yaşandığını belirten Barış, “Haberin bu çalışmaları gölgelemek niyetiyle kaleme alındığını düşünüyorum.” dedi.

Haberde yer alan, SHÇEK’in Sayıştay denetimine tabi olmadığı yönündeki iddianın gerçek dışı olduğunu belirten Barış, “SHÇEK, Sayıştay denetimine tabidir. Devlet Denetleme Kurulu 2 yıl önce kurumumuzu denetlemiştir. Başbakanlık Teftiş Kurulu kurumumuzu denetliyor. KİK’in denetimi var. Genel müdürlüğümüzün teftiş kurulu ve iç denetim başkanlığımız var. En önemli denetçilerimiz ise kurumumuzla ilişkisi bulunan vatandaşlar, basın ve tüm Türkiye’dir.” şeklinde konuştu. Barış, performans denetimi yapıldığını da aktardı.

Aynı haberde, çocuk bakımının aylık maliyetinin 4 bin TL olduğunun ifade edildiğini hatırlatan Barış, bu rakamın ortalama bin 980 TL olduğunu aktardı. Barış, kurumun yatak-yorgan-nevresim gibi ihtiyaçlarının Devlet Malzeme Ofisi fiyatları üzerinden alındığını dile getirdi. Yapılan ihalelerin de denetime tabi olduğunu aktaran Barış, “5 liralık işi 6 liraya yaptırırsanız ihaleye katılanlar KİK’e müracaat ediyor. KİK de iptal ediyor. Geçmişte iptal edilen bazı ihaleler var.” şeklinde konuştu.

"YANLIŞ YAPANLAR HESABINI ÖDER"

Kurum bünyesinde yanlış yapanların hesabını ödediğini ve bundan sonra da ödeyeceğini kaydeden Barış, şöyle dedi: “Her kör kuruşun hesabını kamuoyu ve Allah’ın huzurunda verebilirim. Yanlış yapan insanlar olabilir. Önemli olan bunların üstü örtülüyor mu, yoksa hesabı soruluyor, gerekirse görevden alınıyor, mahkemeye veriliyor mu?”

SHÇEK’te herkesin kendine uygun işi yaptığını kaydeden Barış, “Temizlik elemanına çocuk baktırmıyoruz.” ifadesini kullandı.

Basın toplantısının ardından, basın mensupları için Sevgi Evleri ve Rehabilitasyon Merkezi içerisinde bir tanıtım gezisi düzenlendi. Gazetecilerin sevgi evlerinden ve rehabilitasyon merkezinden görüntü alması sağlandı

memurlarnet