Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından şehir içi toplu taşımacılıkta hizmet vermek üzere alımına karar verilen 50O adet klimalı ve doğalgazlı otobüs, peyderpey devreye girmeye devam ediyor.

Konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre, 50 yeni otobüsün daha hizmete girmesiyle, EGO Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren klimalı ve doğalgazlı otobüs sayısı 300'e ulaştı. Kalan 200 otobüs de zamanla teslim alınarak EGO filosuna katılacak. Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2008 yılı içerisinde gerçekleştirdiği ihale ile 500 adet CNG'li ve klimalı otobüs alımı yapmış, bunun ilk 100 tanesini geçen yılın son aylarında hizmete koymuştu. Yılbaşından bu yana da peyderpey hizmete giren otobüslerle bu sayı 300'e ulaştı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Otobüs Dairesi Başkanı Ömer Koca, şehir içi taşımacılığın 345 hatta 1750 adet otobüsle sürdürüldüğünü, bunlardan 790'ının doğalgazlı otobüsler olduğunu belirterek, "Bu ay devraldığımız otobüslerle birlikte klimalı ve doğalgazlı otobüs sayımız da 300'e ulaştı" dedi. Koca, yeni araçların tamamının devreye girmesiyle birlikte eski otobüslerin trafikten kaldırılacağını kaydederek, "Gerek onarımında gerekse işletilmesinde zorluk geçtiğimiz eski araçları hurdaya ayıracağız" açıklamasında bulundu. Bu yenilenme çalışmalarıyla birlikte, otobüslerin yaş ortalamasının dünya standartlarına ulaşacağını ifade eden Ömer Koca, "Şu anki otobüslerimizin ortalama yaşı 9.8 dolayında. Yeni araçlarla birlikte yaş ortalaması düşerek 7 civarına inecek. Yaş ortalamasının 7 olması, dünya standartlarında iyi bir yerdir" dedi. Klimalı otobüslerin sayısını artırmak için çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Otobüs Dairesi Başkanı Ömer Koca, "Hizmet veren 490 klimasız otobüsün de klimalı hale getirilmesi için EGO Genel Müdürlüğü'nde bir çalışmamız var. Bu yaz döneminde 100-150 otobüse klima taktırmayı planlıyoruz. Geriye kalan otobüslere de zaman içerisinde klima takılacak" ifadelerine yer verdi. "Otobüslerin, güzergahlara paylaştırılmasında haksızlık yapıldığı ve özellikle bazı semtlere eski araçlar verildiği" yönündeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığını belirten Koca, "Bazı güzergahlarda bulunan eski alt geçitlerin yüksekliğin düşük olmasından dolayı doğalgazlı otobüsleri buralarda kullanamıyoruz. Özellikle Devlet Demir Yolları'nın alt geçitlerinde bu sıkıntıları yaşıyoruz" sözlerini kaydetti. Zorunlulukların olmaması durumunda yeni otobüsleri bütün hatlara eşit olarak dağıttıklarını kaydeden Ömer Koca, sözlerini şöyle tamamladı: "Semtler arasında ayırım yapmak kesinlikle söz konusu değildir. Bütün semtlere objektif bir biçimde hizmet vermeye çalışıyoruz. Alt yapısı eski olan da yeni olan da, sosyal statüsü yüksek olan da olmayan da bizden eşit hizmet görüyor. Bizim hiçbir ayırımımız yok."

-memurlarnet-