Eczacıların, 'reçetelerdeki eksiklikler' nedeniyle SGK'nın ödeme yapmayacağıyla ilgili tereddütleri, hastaların ilaç bedelini cebinden ödemesine yol açıyor.

- Eczacıların, ilaç bedellerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanması konusunda yaşadıkları tereddütler, ilaç bekleyen hastayı güç durumda bırakıyor.

SGK'nın reçete kontrollerinde aradığı şartların ''belirsizlik içerdiğini'', ''bazı konuların yoruma açık olduğunu'' belirten eczacılar, özellikle teşhise dayalı ilaç yazımı konusundaki sıkıntının eczaneden eczaneye farklı uygulamaların ortaya çıkmasına yol açtığına dikkati çekiyor. Bir eczanenin verdiği bir ilacın, başka bir eczane tarafından ''SGK karşılamıyor'' gerekçesiyle verilmediği ifade ediliyor.

''İki kere iki her zaman dört etmiyor'' diye bu konudaki tereddütlerini dile getiren eczacılar, daha önce uzun süreler uygulamada kalan mevzuatların çok sık değişmesinin belirsizlikleri artırdığını savunuyor. Eczacılar, bir kaç gün içerisinde aynı ilacın ödenmesi konusunda farklı uygulamalara gidilebildiğini, bu değişimi aynı hızda takip edemeyen eczacıların zor durumda kaldıklarını ve tereddüt durumunda da kendilerini korumaya yönelik olarak ilaç vermekte çekingenlik gösterebildiğini belirtiyor.

Örneğin, hamile bir kadına ''gebelik'' teşhisiyle yazılan demir vitamini bazı eczaneler tarafından ödenmiyor. Bunun gerekçesi olarak, SGK'nın, bu ilacın ''gebelik'' teşhisiyle reçetelendirilmesi durumunda ödemediği, teşhis için özellikle ''demir eksikliği'' yazılması gerektiği belirtiliyor. Hasta, ilacını alabilmek tekrar hastaneye gidip yeni bir reçete yazdırmak, hastane uzaksa ya da tekrar gidemeyecek durumdaysa ilacını cebinden para ödeyerek almak durumunda kalıyor.


EN BÜYÜK SIKINTIYI HASTALAR YAŞIYOR

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sağlık alanında son dönemde yaşanan gelişmelerin başta sigortalılar ve hastalar olmak üzere bir çok kesimde kafa karışıklığına yol açtığını söyledi. Sağlık hizmetine erişim ve ilaç temini konusunda yaşanan belirsizliğin vatandaşları mağdur ettiğini, en büyük sıkıntıyı da hastaların yaşadığını dile getiren Kahveci, şunları kaydetti:

''Katkı payı, fark ücreti gibi uygulamalarla vatandaşın sağlık hizmetlerine erişimi zaten zorlaştırıldı. SGK ve eczacılar bir araya gelip ortaya çıkan tereddütleri kaldırmalı ve katkı payı, fark ücreti ödemek durumunda kalan hastaları yeni bir yük altına sokmamalı. Derdine derman arayan hastalar, eczane ile hastane kapısı arasında mağdur edilmemeli.''



-memurlarnet-