Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin hayatına mal olan vahşetin izleri eğitimle silinecek. Devlet, 4 Mayıs'ta gerçekleştirilen saldırının ardından öksüz ve yetim kalan 62 çocuğun okutulması için yeni bir ilköğretim okulu, ana sınıfı ve sağlık ocağı yaptırıyor.

İnşaatına başlanan 8 derslikli okulun yeni eğitim-öğretim sezonuna yetiştirilmesi için çalışmalar hızlandırıldı. İki öğretmenin ataması yapıldı.

Köy muhtarı Abdurrahman Çelebi, Bilge köyünü eğitim yuvası haline getireceklerini ifade ederek, çocukların eğitimi için her türlü fedakarlığa hazır olduğunu vurguladı. Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yetim kalan çocukların okuması için gerekirse malımı mülkümü satacağım. Şu an 4 çocuğumuzu Darüşşafaka eğitim kurumlarına gönderiyorum. Devletin desteği ile diğer çocuklarımı isteyen kolejlere gönderebilirim." Olayda anne-babalarını kaybeden çocuklardan Zeynep Çelebi (10) doktor, Ali Çelebi (10) ise suçluları cezalandırmak için polis olmayı istediğini söyledi. Yetim kalan Zeynep, Ali, Hilal ve Remziye Çelebi, okumak için İstanbul'daki Darüşşafaka Eğitim Kurumları'na gönderilecek.


Katliamın sanıkları Çorum'a nakledildi

Mardin'in Bilge köyündeki katliamı gerçekleştirdikleri iddia edilen 11 kişi, davanın görüleceği Çorum'a nakledildi. 2 Eylül'de Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlanacak olan sanıklar, 8 Ağustos'ta Gaziantep'ten Çorum'a getirilerek Organize Sanayi Bölgesi yakınında bulunan L Tipi Kapalı Cezaevi'ne teslim edildi. Hapishanede güvenlik önlemleri artırılırken saldırganlar, özel bir koğuşa yerleştirildi. Edinilen bilgiye göre Yargıtay 5. Ceza Dairesi, saldırıyı düzenledikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan 1'i çocuk 11 tutuklu sanığın 'güvenlik' kaygısı ile Çorum'da yargılanmalarına karar verdi. Çorum Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Hüseyin Turgut Bayraktar, dosyanın 24 Temmuz'da ulaştığını, ilk duruşmanın 2 Eylül Çarşamba saat 09.30'da yapılacağını söyledi. Saldırının ardından kısa sürede yakalanan sanıklar, önce Mardin E Tipi Cezaevi'ne, ardından Gaziantep F Tipi Cezaevi'ne gönderilmişti. BURÇİN DOKGÖZ ÇORUM

ZAMAN