YÖK Başkanı Özcan, yabancı öğrenci konusuna değindi: "Uluslararası öğrenci fuarlarına hiç katılmadık. Artık bu fuarlara kesinlikle katılmalıyız. Türkiye'de önümüzdeki yıldan başlamak üzere yüksek öğretim fuarları yapıp, üniversitelerimizi dünyaya tanıtmalıyız. Ancak bu sayede rekabet içinde olup, oralardan öğrenci çekebiliriz.''

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 2011-2012 akademik yılı açılışında, mühendislik bölümlerinden bazılarının İngilizce eğitime geçmesinin etkileyici olduğunu, dünyada bu alanda İngilizce kullanılıyorsa İTÜ'nün de bundan uzak durmasının beklenemeyeceğini anlattı.

''İngilizce eğitim vererek okulunuzu dünya rekabetine açtınız. Şimdi 'Biz de bu yarışta varız' diyorsunuz. Bu, güveninizi göstermeniz bakımından çok hoş bir şey...'' diyen Özcan, İngilizce eğitim vermenin yabancı öğrenci çekmek açısından da önemli olduğunu kaydetti.

2006-2007 öğretim yılında Türkiye'deki toplam öğrenci sayısının 16 bin 455, o yıl yeni kayıt yaptıran öğrenci sayının da 3 bin 690 olduğunu bildiren Özcan, 2010-2011 öğretim yılında ise yabancı öğrenci sayısının 26 bin 228'e, yeni kayıt öğrenci sayısının ise 7 bin 270'e yükseldiği bilgisini verdi.

"50 BİN ÖĞRENCİ BİZE GELECEK"

Yeni kayıtlardaki başarının yüzde 97, toplam öğrenci sayısındaki başarının yüzde 59 civarında olduğunu, Türkiye'nin dışarıya gönderdiği öğrenci sayısının ise 50 bin olduğunu dile getiren Özcan, ''Yakında bu 50 bin rakamını dışarıdan çekeceğiz. 50 bin öğrenci bize gelecek ve kısa zamanda gönderdiğimizden daha fazlasını ülkemize çekeceğiz. İşte ekonomimize yapacağımız katkı burada olacak'' diye konuştu.

Yabancı öğrenci meselesinin bugüne kadar üniversitelerde başta dil olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı çok önemsenmediğini ancak, günümüzde üniversitelerde bu yönde bir istek olduğunu aktaran Özcan, İngilizce programların açılmasının yabancı öğrencileri çektiğini, Almanya ve Fransa'da önemli üniversitelerin tümünde doktor ve master programlarının İngilizce yapıldığını belirtti.

YÜKSEK ÖĞRETİM FUARI

Özcan, ''Biz uluslararası öğrenci fuarlarına hiç katılmadık. Katılan sadece 1-2 üniversitemiz var. Artık bu fuarlara kesinlikle katılmalıyız. Türkiye'de önümüzdeki yıldan başlamak üzere yüksek öğretim fuarları yapıp, üniversitelerimizi dünyaya tanıtmalıyız. Ancak bu sayede rekabet içinde olup, oralardan öğrenci çekebiliriz'' diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN TALEP

Erasmus ve YÖK'te yaratılan Mevlana Programı'na daha fazla öğrenci ve öğretim üyesi dahil edilmesi gerektiğini ifade eden Özcan, Erasmus'ta durumun fena olmadığını, Avrupa ülkelerine kıyasla durumun daha iyi olduğunu söyledi ve şöyle konuştu:

''Sayın Cumhurbaşkanından talebim, gittiği her yurt dışı gezilerinde, her ülkeden öğrenciyi ülkemize davet edebilirler. Tek şartı, her iki üniversitenin aynı Erasmus'ta olduğu gibi bir protokol imzalamasıdır. Bunun mali külfetini YÖK karşılayacaktır. Bundaki amacımız ülkemizi tanıtmak. Çünkü buraya bir süreliğine gelen öğrenci ülkemizden etkileneceğine, tanıyıp, seveceğine inanıyoruz.''

Özcan, Erasmus ve Mevlana Programı'nda öğrenci sayısını arttırabilirlerse, Türkiye'ye yakında daha çok sayıda yabancı öğrenci çekeceklerini düşündüklerini söyledi.

Anadolu Ajansı