Otomotivdeki ÖTV indirimi uygulamasının son günü olması nedeniyle oto galerileri müşterilerine cevap vermekte zorlandı. Vatandaşların son gün fırsatından yararlanmak istemesi sebebiyle otomobillerin tamamen bittiğini söyleyen galericiler, ÖTV indiriminin devam etmemesi durumunda sektörün büyük zarar göreceğini ifade etti. Yüzde 10'luk ÖTV indiriminden yararlanmak için araç almaya çalışan vatandaşlar ise indirimin yüzde 20'lere çıkartılarak devam ettirilmesini istedi.

Nilkar Otomotiv Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi Yetkilisi Serdar Canbek, 30 Eylül tarihi itibariyle sona erecek ÖTV indirimi nedeniyle son birkaç günün çok yoğun geçtiğini söyledi. Araçların vergi işlemlerini yetiştirmeye uğraştıklarını dile getiren Canbek, şöyle konuştu: "Dün ve önceki gün çok yoğundu. Bugün de çok yoğun ama, satabileceğimiz otomobil kalmadı. En büyük sıkıntımız bu. Yarından sonra ise satışların duracağını düşünüyoruz. Ancak şu ana kadar ÖTV indiriminin süresi devamlı uzatıldı. Halen daha ümidimiz var. Bir periyot daha uzatılır diye. Uzatılmazsa yüzde 50-60'a kadar bir kayıp olacağına inanıyorum. İnsanlarımız son günden faydalanmaya çalışıyorlar. Biraz geç kalıyorlar. Model azalıyor, renk seçenekleri bulamıyorlar. Ama halen daha talep var. Akşam 21.00'e kadar vergi dairelerinin çalışacağına dair haber de geldi."

MYS Otomotiv Satış Direktörü Burak Akın ise bu tarz vergi indirimlerinin kriz ortamında değil, yatırımın azaldığı, piyasanın düştüğü zamanlarda da yapılması gerektiğini kaydetti. İlk ÖTV indiriminde çok talep gördüklerini, ancak ikincisinde Ramazan ve bayramın araya girmesiyle bir düşüş yaşandığını vurgulayan Akın, "Şu son 10 gündür taleplere çok zor cevap verdik. Iran'dan yeni parti mal istedik. Araçlarımız bitti. Şu anda 15 gün zaman veriyoruz müşterilerimize. Önemli olan yarın ne olacağı. Çünkü yüzde 10'luk bir fiyat artışı bekleniyor. Eğer herhangi bir önlem alınmazsa piyasa bundan sonra 3- 4 ayda oturur. Şu an beklediğimiz en kötü senaryo bu. Devletin şu ana kadarki uygulamasını destekledik, ama keşke bu biraz daha uzatılabilse." diye konuştu.
Davut Gedik isimli vatandaş, insanların araç alabilmesi ve araçlarını yenileriyle değiştirebilmesi için ÖTV indiriminin çok büyük bir fırsat olduğunu belirterek, indirimin yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkartılmasını ve devam ettirilmesini istedi.
Erzincan'dan otomobil almak için Bursa'ya gelen Celal Sarıtaş isimli vatandaş ise imkan bulamadığı için alışverişi son güne bıraktığını, ancak yarından sonra da yeni kampanyaların yapılacağına inandığını ifade etti.

cihan