Önce beraat, sonra 30 yıl hapis

Bebeğini emziren eşini öldüren adamın cezası onandı

Trabzon'da temizlediği tabancanın ateş alması sonucu, kazayla bebeğini emziren eşini öldürdüğü iddiasıyla yargılanırken mahkemece verilen beraat kararının bozulması üzerine yeniden yapılan yargılamada 30 yıl hapse çarptırılan sanığın cezası, Yargıtay tarafından onandı.

Akçaabat ilçesinde 26 Temmuz 2004'te yaşanan olayda, bir aylık bebeğini emziren Fatma Seyis (29), ruhsatsız tabancasını silen eşi Ömer Seyis'in (79) tabancasının kazayla ateş alması sonucu, vücuduna isabet eden bir kurşunla olay yerinde hayatını kaybetti.

Ömer Seyis'in, yüksek tansiyon hastası olan eşinin bir anda fenalaştığını ve kalp krizi geçirip öldüğünü söylemesi üzerine Fatma Seyis, Tonya ilçesinde toprağa verildi.

Bu olayın ardından Fatma Seyis'in tabancayla vurulduğu yönünde ailesinin güvenlik kuvvetleri başvurması sonucu, mezarı açılarak cesedinde otopsi yapılan genç kadının, ateşli silahla vurularak öldürüldüğü belirlendi.

Bu tespit sonrası tutuklanan ve 10 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen Ömer Seyis hakkında, Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Yargılamada, mahkemece ''taksirle eşinin ölümüne neden olma'' suçundan beraatına karar verilen sanığa, ''yasak silah taşımak''tan verilen 10 ay hapis cezası ise ertelendi.

Fatma Seyis'in babası Muhammet Beşel'in temyizi üzerine dava dosyasını inceleyen Yargıtay, Ömer Seyis'in eşini vurduktan sonra hastaneye götürmediğine, evde silah patladığını kimseye söylemediğine ve daha önceden eşini dövdüğüne dikkati çekerek, bu durumda zanlının iyi niyetli olduğu düşünülüp hüküm kurulamayacağına işaret etti.

Yargıtay, bu nedenlerle sanık hakkında, ''taksirle eşinin ölümüne neden olmak'' yerine, ''kasten eşini öldürmek'' suçundan karar verilmesi gerektiğini belirterek, yerel mahkemenin kararını esastan bozdu.

Sanık Ömer Seyis, bozma ilamı üzerine yerel mahkemece yeniden yapılan yargılamada, Yargıtay'ın bozma ilamı doğrultusunda sanık lehine olan 765 sayılı eski TCK'da düzenlenen ''kasten eşini öldürmek'' suçundan önce müebbet hapse çarptırıldı.

Duruşmalardaki iyi hali nedeniyle Ömer Seyis'e bu suçtan verilen cezayı 30 yıl hapse indiren heyet, sanığa ''yasak silah taşımak''tan da 10 ay hapis ve 366 lira adli para cezası verdi. Heyet, bir daha suç işlemeyeceği yönünde kanaat oluştuğu için sanık hakkında ''yasak silah taşımak'' suçundan kurulan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmetti.

-YEREL MAHKEMENİN KARARI KESİNLEŞTİ-

Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti'nin son hükmünü inceleyerek kararını açıklayan Yargıtay, mahkemenin kararını, usul ve yasaya uygun bularak onadı.

Böylece Ömer Seyis hakkında yerel mahkemece kurulan ve ''kasten eşini öldürmek'' suçundan aldığı 30 yıl hapsi de kapsayan hüküm kesinleşmiş oldu.



AA