"Noel Baba'nın kemikleri iade edilsin"
İtalya'ya kaçırılmıştı.



Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Demre Myra Andriake Kazı Başkanı Prof.Dr. Nevzat Çevik, Noel Baba olarak bilinen Aziz Nicholas'ın İtalya'ya kaçırılan kemiklerinin doğup öldüğü topraklara iade edilmesi gerektiğini söyledi.


Çevik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Haçlı Seferleri sırasında 20 Nisan 1087'de Bari'den gelen tüccarlar tarafından kilisedeki mezarından çalınarak, götürülen Noel Baba'ya ait kemiklerin iade edilmesi gerektiğini belirtti.

Çevik, şunları söyledi:

''Bunlar sıradan kaçırılmış bir eser, bir obje değil, bunlar bir insanın bedenine ait kemiklerdir. Kutsal şeylerdir. Bu nedenle ayrı değerlendirilmelidir. Aziz Nicholas büyük bir azizdir. Onun yaşayıp büyüdüğü, öldüğü topraklar Demre'dedir. Mezarı da oradadır. Bütün dünya onu bu şekilde Demreli ve Myralı olarak tanır ve bilir. Ve bilirler ki Aziz Nicholas'ın mezarı, kendi ismini taşıyan kilisededir. Bir insanın kemiklerinin mezarından çıkarılarak götürülmesi doğru bir davranış değil. Bu, bütün dinlerde büyük günahtır.''

Aziz Nicholas'ın kemiklerinin kendi mezarına konulması gerektiğini savunan Çevik, ''Birçok konuda hümanist olduğunu söyleyen kişiler ve ülkeler buna dikkat etmelidirler. Bu insana olan saygı nedeniyle kemikler geri getirilerek mezarında yağmalandığı yere gömülmelidir, kilisesine iade edilmelidir'' dedi.

Antalya Müzesi'nde de Aziz Nicholas'a ait bazı kemik parçalarının bulunduğunu kaydeden Çevik, ''Ancak esas parçalar Bari'dedir. Onlar da getirilerek buradaki parçalarla birlikte kilisedeki mezarına konulması gerekir'' diye konuştu.

Kemiklerin Aziz Nicholas'a ait olduğu konusunda herhangi bir DNA testi yapılmadığını da ifade eden Çevik, ''Kemiklerin Azize ait olması çok yüksek bir ihtimal. Aynı zamanda kendi adını taşıyan kiliseden ve mezardan çıkarıldığı biliniyor. Bundan daha iyi bir kanıt yok'' şeklinde konuştu.

Dünyaca ünlü bir azizin hak ettiği ilgiyi bulmadığını ve hala yeterince tanıtılamadığını kaydeden Çevik, ''İstenilse Demre bir hac merkezi haline getirilebilir'' dedi.

Aziz Nikolas'ın İslamiyet henüz gelmemişken ''o dönemin hak dini olan Hristiyanlığı'' yaymaya çalışan kişi olduğunu belirten Çevik, bu nedenle de Aziz Nicholas'a Müslümanlar başta olmak üzere diğer ''kutsal din'' mensuplarınca da sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının harekete geçerek, Aziz Nicholas'a ait kemiklerin Demre'ye getirilmesi için girişimlerde bulunmasını isteyen Çevik, ''Onu herkes kendi topraklarında görmeli'' dedi.

Çevik, bu yıl başlanılan kazılarda Aziz Nicholas'ın yaşayıp büyüdüğü ve yer altında kalan yerleşim alanlarının önümüzdeki yıllarda gün yüzüne çıkarılacağını sözlerine ekledi.(alıntı)