Türkiye'nin doğal zenginlikleri olan yaban hayvanlarından türüne az rastlananlar için Çevre ve Orman Bakanlığı devreye girdi.

Türkiye’deki biyolojik zenginlikleri ortaya çıkarmak için Çevre ve Orman Bakanlığı kolları sıvadı. Hem Türkiye’nin potansiyeli belirlenecek hem de nesli tükenmekte olan yaban hayvanlar koruma altına alınacak.
Bu kapsamda hayvan türlerinin yok olmaması için önlemler artırılıyor. Artık türüne az rastlanan hayvanlar Çevre ve Orman Bakanlığı’nın kontrolu altında olacak. Bu amaçla TÜBİTAK ile işbirliği yapılacak.

Gen Bankası Oluşturulacak

Oluşturulan proje kapsamında bir de Gen Bankası kurulacak. Projeyle teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanılacak, nesli tükenmekte olan türlerin her anı gözlem altında olacak.

Konuyla ilgili bilgi veren Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Yaşar Dostbil, "Bu türlerden kurt, vaşak, geyik, ala geyik için çalışmalarımız sürüyor. Hayvanlar hastalandıysa GPS’le biz bunu tespit ediyoruz. Fotokpan ve video kapanlarla orada ne kadar olduklarını tespit ediyoruz. Bu seferde envanteri yapılıyor. Ne kadardır, kaç tane vardır?" dedi.

Bu çalışma ile kaçak avlanma ve kaçakçılığın da önüne geçilecek. Ayrıca projenin bilimsel çalışmalara da ışık tutacağı belirtiliyor.

TRT Haber