Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın önerileri memur sendikalarının tepkisine neden oldu.
Türkiye Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk, Yıldız’a “Türkiye’deki ulaşımın zorluklarını düşünmüyor mu? Kendisinin altında makam arabası, önünde eskort var” diye tepki gösterirken, Memur-Sen Genel Mali Sekreteri Mehmet Bayraktutar ise “Enerji tasarrufu söz konusu olunca çalışan sık boğaz ediliyor. Peki toplumun enerjisi ne olacak” diye sordu.
Konfederasyonlar Yıldız’a, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın çalışma süresinin düşürüleceği yönündeki açıklamalarını anımsattı.
Koncuk, Milliyet’e yaptığı açıklamada, milyonlarca kişiyi ilgilendiren açıklamaların gerekçeler belirtilmeden, paydaşlarla görüşülmeden yapılmaması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:
“Sayın Bakan’ın iş alanı belli; Enerji sektörü. Çalışma Bakanı da Faruk Çelik. Konu Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelir, taraflarla görüşülür, ondan sonra açıklama yapılır. Bakanlar arasında kopukluk olduğunu düşünüyoruz. Ali Babacan, ‘Çalışma saati düşerse istihdam artar’ diyor. Hangisi doğru bunların? Türkiye gerçekleriyle örtüşmüyor. Çalışma saatinin artırılması hem çalışma, hem yaşam kalitesini bozar.”

Toplumun enerjisi...
Bayraktutar da, “Mesailerin erken başlaması çok uygun değil, hoş da değil. Genel görüş olarak ikisini de kabul etmemiz söz konusu olamaz” dedi. KESK Başkanı Lami Özgen ise şunları kaydetti: “Gün ışığı bahane edilerek çalışma saatleri artırılmak isteniyor. Günlük 8 saat çalışmak 150-200 yıllık bir mücadele sonunda elde edilen hak. Bakan sabah namazından akşam namazına kadar çalışmayı öneriyor. Bu, 10-12-14 saat olabilir. Bunu kış ayları için diyorsa yaz aylarında ne olacak? Çalışma saati 16 saate mi çıkacak? Bir de cumartesi mesaisi ile haftalık çalışma saati 60 saate çıkarılmaya çalışılıyor. Demek ki istihdam paketine konacak esnek çalışmayı böyle çıkaracaklar. Bunu kamufle etmek istiyorlar.”
Bu arada, işveren sendikası TİSK Başkanı Tuğrul Kutadgobilik ise, vergi daireleri gibi kurumların tam gün çalışmasının fayda sağlayacağını söyledi. Kutadgobilik, vergi dairelerinin özel durumlarda cumartesi de açık olduğunu, bu kurumların akşama kadar açık kalmasının daha iyi olacağını belirtti.




DÜNYADAN HAFTALIK ÇALIŞMA SAATLERİ

Türkiye: 40 saat
ABD: 40 saat
Fransa: 35 saat
Çin: 40 saat
Almanya: 35.5 saat

Sanal alemin gündemi oldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, mesai saatleri ile ilgili açıklaması internet ortamında da ilginç tartışmalara neden oldu. Sanal alemdeki bazı görüşler şöyle:
* Meclis’in 1 yıl pilot uygulama yapmasından sonra değerlendirebileceğimiz zekice öneri.
* Sabah 06.00’da zaten kapkaranlık olur, hele kışın. Işıktan tasarruf nasıl edilecek? Bir mantığı yok.
* 06.00’da işte olabilmek için 04.30’da kalkması gereken insanlar, kandille mi aydınlanacak merak ediyorum.
* Elimizi atmışken 24 saate çıkaralım çalışma süresini.
* Gece hiç uyumadan mesaiye başlanmasıyla kökünden çözülecek olan sorun. Hem ne gerek var uykuya canım?
* Bu halk akşam işten evine hiç gitmesin daha iyi.
* Bakan bey gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bu öneriyi getirdiğini söylediğine göre insanları da bitki zannediyor bana kalırsa.

Esnaf kararsız kaldı

Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın önerilerini esnafın bir bölümü olumlu karşılarken, bir bölümü “gereksiz” buldu.
Memur kenti başkentte, Yıldız’ın önerisi, kamu görevlilerinin büyük bölümü tarafından tepkiyle karşılandı. Görüşlerini açıklayan memurlar ise şunları söyledi:
* Murat Tunçalp: Mesai saat 6’da başlayacak ama kaçta bitecek? Buna uygun bir düzenleme de yapılacak mı? Aksi taktirde bu, Çalışma Kanunu’na aykırı bir işlem olur. Avrupa Birliği ülkelerinde çalışma saatleri azaltılıyor. Bizde artacak mı bu şekilde? Saat 6’da hiçbir ticari işyeri de açılmıyor. Böyle bir kültürümüz yok bizim.
* Nimet Aydın: Böyle bir uygulama çok yanlış olur. Saçma olur. Bari yatak da koysunlar iş yerlerimize, hiç eve gitmeyelim.
* Leyla Savaşçı: Bir dönem kamu çalışanları, işe cumartesileri de gidiyordu. Ama hep mecburiyetten gidiyordu. Gidip, vakit dolduruyordu.

‘Memurun tatili çok’
Yıldız’ın, memurlara “Saat 6’da çalışmaya başlıyorlar” diyerek örnek gösterdiği esnaf da şunları söyledi:
* Faruk Ölmez: Memurun çok çalıştığını düşünmüyorum zaten. Sene içinde çok kez tatil yapıyorlar. Ama saat 6’da esnaf olarak bizim iş yerlerimizi açmamız, iyi değil. Saat 9’a, 10’a kadar kimse gelmez zaten, dükkanlarımızı neden 6’da açalım?
* İlyas Sönmez: İyi olur diyorum. Biz zaten o saatlerde çalışıyor oluyoruz. Belki 1 saat daha erken kalkmamız gerekebilir ama bu da sorun yaratmaz.