AYDIN HIZLICA

Cinayet haberlerinin medyada geniş ve çok ayrıntılı yer almasını eleştiren iletişim uzmanları uyarıyor: "Katiller, şiddet potansiyeli taşıyan insanların model alabileceği karaktere dönüştürülüyor."Türkiye, hemen her gün vahşi cinayet haberleriyle sarsılıyor. İşlenen cinayetlerin yazılı ve görsel medyada en ince ayrıntısına kadar verilmesi kamuoyunun tüylerini ürpertirken, iletişimcilerin de tepkisini çekiyor. Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Köse, katil zanlılarının, medyada 'polisiye film kahramanı' gibi sunulmasının, şiddet potansiyeli taşıyan insanlara örnek olabileceği uyarısında bulunuyor.

Haberin sunumunda tarafların özel hayatlarının ön plana çıkarılmaması gerektiğini söyleyen Köse, "Türk medyasında bu, çok sık yapılan bir yanlış. Bunu en son Kayseri'de öldürülen çocuklarla ilgili haberlerde gördük. Kamuoyu cinayetin taraflarının özel hayatları, katilin karakter özellikleri ve Türk polisinin başarısını izledi. Ailenin gözyaşı yakın çekimlerle teşhir edildi. Bir acıyı sahiplenmek demek onların haklarını savunmak demek, onların acısını teşhir etmek demek değildir. Bu, ölü seviciliktir." diyor.

Canavarca hislerle hareket ederek insanlara fiili ve cinsel saldırılarda bulunanların, silik bir karakter olduğunu vurgulayan Köse, şöyle devam ediyor: "Her türlü erdemden yoksun bir insanın özel hayatına girilirse, ruh halini resmedersek, ona fazladan bir kişilik, değer atfetmiş oluruz. Dolayısıyla yaptıklarını detaylı bir şekilde anlatmamak lazım. Ancak katil, roman ve film kahramanı gibi anlatılıyor. Oysaki insan tanımı içine bile girmezler, onlar." Köse, haberler sebebiyle kurbanların olduğu kadar katil zanlılarının da destekçilerinin ortaya çıktığına dikkat çekerek, "Katil zanlılarının Facebook'ta destekçilerini görüyoruz. Münevver Karabulut cinayetinin ardından katil zanlısı için sanal ortamda 'fun club'lar açıldı." örneğini veriyor.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Fidan da Kayseri'deki vahşi cinayetin veriliş tarzını eleştirerek, "Cinayet haberlerinin ayrıntılı işlenmesi, yeni cinayetler için tetikleyici olabilir. Buna meyilli psikolojik sorunlu insanların bu yola itilmesini kolaylaştırır." uyarısında bulunuyor. Fidan, polisin cinayeti aydınlatma metodunun detaylı verilmesinin de benzer cinayetlerin çözümünü zorlaştıracağını belirtiyor.

Çocuğunuzun saç telini saklayın

Çocuk Suçlarını Önleme Derneği Başkan Yardımcısı Gülhan Şişman, ailelerin, kaçırılma olaylarına karşı önceden tedbirli olmaları gerektiğini söylüyor. Çocukların DNA ve parmak izinin muhafaza edilmesini isteyen Şişman, ailelere şunları öneriyor: "Çocuğun boy, kilo ve göz rengi sürekli güncellenmeli. Güncel, pasaport formatında fotoğrafı çekilmeli. Bu fotoğraf cüzdanda taşınmalı. Birkaç tane saç teli saklanmalı. Pudraya batırılmış parmakları siyah kartona bastırılarak parmak izi alınmalı. Kartonun üstü koli bandıyla kapatılmalı." AYŞE TOSUN

memurlarnet