8-11 yaş arası çocuklar için 'yemekte denge' eğitim programı hazırlandı. Pilot uygulama ile İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Trabzon'da toplam 20 bin öğrenciye ulaşmayı amaçlayan projenin, tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, kötü beslenmenin yol açtığı şişmanlığın toplum olarak bir hastalık olarak görülmediğini belirterek, son çeyrek yüzyılda süratle artan bir ivmeye sahip olan obezitenin birçok önemli hastalığa zemin hazırlayan, insan yaşamının kalitesini etkileyen, kısaltan bir hastalık olduğu vurgusunun daha sık yapılması gerektiğini söyledi.

Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Vakfı (GAV) ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle 8-11 yaş ilkokul öğrencilerine yönelik geliştirilen ''Yemekte Denge'' eğitim programı, Kasımpaşa'daki Tuz Ambarı'nda düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.

Toplantıda konuşan Dinçer, ilköğretim okullarındaki öğrencilerin sağlıklı beslenme alışkanlığını geliştirmeyi esas alan projenin hedef grubunu çocuklar kadar ebeveynler, öğretmenler, okul yöneticileri ve okullarda görev yapan tüm çalışanların oluşturduğunu söyledi.

Dinçer, yeterli ve dengeli beslenmenin öğrenildiği ve alışkanlığa dönüştüğü ilk ortam aile olsa da çocukların üzerinde büyük etkisi olan toplumsal ortamın, okulun, kitle iletişim araçlarının, hareketsiz yaşam tarzının, fast food kültürünün de bu perspektifte yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Bu anlamda her birey ve kurumun toplumun sağlığı adına üzerine düşen sorumluğu yerine getirmesinin önemine işaret eden Dinçer, şöyle konuştu:

''Sağlık Bakanlığı, çağımızın en büyük sağlık problemlerinden biri olan şişmanlık ve obezite ile mücadeleyi her alanı içine alan sektörler arası bir yaklaşımla sürdürüyor. Eğitim kurumlarımızın kantinleri, büfeleri, yemekhanelerinde çocukların dengesiz beslenmesine, obeziteye sebep olabilecek enerji yoğunluğu yüksek ama besin değeri düşük içecek ve yiyecekleri bulundurmamalarına özen gösteriyoruz. Bu alınması gereken tedbirlerden sadece biri. Asıl önemli olan annelere, çocuklara, gençlere dengeli ve yeterli beslenme bilinci kazandırmamızdır.

Proje, ilköğretim okullarında öğrenim gören 8-11 yaş grubundaki çocuklar için geliştirilen sağlıklı beslenme modülü ile yürütülecek. Bu modül, çocuklara sağlıklı beslenme tabağını esas olarak, sağlıklı beslenmeyi öğrenmelerine yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Modülün verdiği temel mesaj, 'Her şeyi, dengeli bir biçimde yiyebilirsin, tek yapman gereken, dengeyi nasıl kuracağını öğrenmen' olacak. 'Aktif olmak ve kendinize iyi bakmak sağlığınız açısından önemlidir' mesajının, interaktif oyunlar, gıda kartları, sunumlar gibi kapsamlı ve yenilikçi bir yaklaşımla verilecek olması, çocukların beslenme bilicinin gelişmesinde ve dengeli beslenme alışkanları kazanmalarında tedbirlerden, ikazlardan ve yasaklamalardan daha etkili olacaktır. Çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığını günümüzde ve gelecekte kendi yaşamlarında uygulayabilmelerini sağlayacak bu sosyal sorumluluk projesinin pilot uygulaması, 2011-2012 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde, 4 ilde toplam 40 okulda, 8-11 yaş grubundaki sınıflarda başlayacak. Pilot uygulama ile İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Trabzon'da toplam 20 bin öğrenciye ulaşmayı amaçlayan projenin, tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Pilot okulların yanı sıra ulaşılamadığımız çocuklar ve ebeveynler web siteleri aracılığıyla tüm eğitim materyalleri ve oyunlara ulaşabilecek. Projenin ilk adımı, öğretmenlerin ve ebeveynlerin sağlıklı beslenme davranışı geliştirmelerine ilişkin duyarlılık ve farkındalıklarının artırılması ve öğrendiklerini çocuklara ne şekilde öğreteceklerine ilişkin eğitim almalarıdır.''

NTV