Ramazan ayında düşen kan bağışını artırmak isteyen Türk Kızılayı, Türkiye çapında iftardan sonra kan toplayacak.
Türk Kızılayı, Türkiye genelindeki kan merkezlerinde iftar sonrası mesai uygulaması başlatıyor. Uygulamayla görevliler Ramazan ayı boyunca mesaiden sonra çalışarak kan bağışlarını kabul edecek. Gezici kan alma birimleri ve özel gece ekipleri de, kan merkezlerine gelemeyen vatandaşların evlerine giderek kan bağışında bulunmalarını sağlayacak. Gezici kan alma araçlarında görev alacak personeller de, gece geç saatlere kadar gönüllü kan bağışçılarının hizmetinde olacak


Kızılay Kan Bağış TIR'ları İstanbul, İzmir, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Denizli, Adana, Osmaniye, Mersin, Yalova, Bursa, Balıkesir gibi illerin yanı sıra Marmaris, Bodrum, Didim, Kuşadası, Çeşme, Dikili, Erdek, Bandırma, Burhaniye, Akçay, Altınoluk, Antakya, İskenderun ve Anamur, gibi tatil bölgelerinde de gönüllü kan bağışçıları ile buluşacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, Ramazan ayında kan bağışındaki düşüşü önlemek amacıyla böyle bir uygulama gerçekleştireceklerini söyledi.

Küçükali, oruçluların kan vermeye çekinmesi, yanlış inanışlar ve bağış için yeterli zamanın ayrılamaması gibi nedenlerle kan verme oranlarının Ramazan'da ciddi anlamda düştüğünü kaydederek, iftar sonrası programı sayesinde, normal günlerdeki kadar kan toplanacağına inandığını aktardı.

Küçükali, özellikle yaz aylarında kıyı ve tatil bölgelerinde yürüttükleri kan toplama kampanyasına iftardan sonra da devam edeceklerini vurguladı.

Türkiye Kızılay Derneği Batı Akdeniz Bölgesel Kan Merkezinde görevli Doktor Gülden Beşir ise, sağlıklı her bireyin üç ayda bir olmak üzere yılda dört defa kan vermesi gerektiğini söyledi. Beşir, ramazan ayında kan vermenin sağlığa zararı olmadığını aktardı.

Bir ünite kanla üç kişinin hayatının kurtarılabildiğini sözlerine ekledi.

KAN VERMENİN FAYDALARI

-Kemik iliğinin yağlanmasını önler.

-Kan yapımını hızlandırır.

-Vücudun dinç ve canlı olmasını sağlar.

-Kandaki yüksek yağ oranı düşürür

-Kan bağışı kalp krizi ihtimalini yüzde 90 azaltır.

-Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıklar daha az görülür.
alıntı(CİHAN)