'Kibar Feyzo' zaferi

8 yıl önce feodal yapıya baş kaldıran Sinan Köylüler ile köy ağası arasındaki toprak kavgasında ağa pes etti

Kemal Sunal'ın ?Kibar Feyzo' filminden esinlenerek 8 yıl önce feodal yapıya baş kaldıran Sinan Köylüler ile köy ağası arasındaki toprak kavgasında ağa pes etti. 110 Bin dönümlü arazinin sahibi ağa Kemal Sinanlı, arazinin 8 bin dönümünü işletme hakkını köylülere verdi.

Ahmet YUKUŞ / DİYARBAKIR(AHT)

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'ne bağlı 174 haneli Sinan Köyü sakinleri ağanın hile ile topraklarının ellerinden alındığını iddia ederek 2003 yılında Kemal Sunal'ın başrollerini paylaştığı ?Kibar Feyzo' filminden esinlenerek isyan başlatmıştı. Feodal yapıya başkaldıran köylüler başta Diyarbakır olmak üzere İstanbul ve Ankara'da sayısız demokratik eylem yaptı. Ancak tüm çabalara ağa olan Sinanlı kardeşler uzlaşmaya yanaşmadı. Bunun üzerine kadın, çocuk yetişkin tüm köylü köyde eylem başlattı. Ağanın toprakları ekmesine taşlar ile izin vermedi. Bu eylemlerde birçok kişi jandarma ile çatıştığı için sayısızca gözaltına alındı.

Köylü ve ağayı uzlaştırmak için siyasi ve yörede sözü geçen kişilerin araya girmesi ile barış sağlandı. 110 Bin dönümlü arazinin sahibi ağa Kemal Sinanlı arazinin 8 bin dönümünü işletme hakkını süresiz olarak köylülere vermeyi kabul etti.

EYLEMLERİ SEKİZ YIL SÜRDÜ

Bismil ilçesinde ağaya ait tekstil fabrikasında düzenlenen barış toplantısına AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ali İhsan Merdanoğlu, BDP Batman İl Başkanı Mehmet Şah kaygusuz, Bismil İlçe Müftüsü Hanifi Ballı ve köylü temsilcileri katıldı. Toplantı sonrası ağa Kemal Sinan ile el sıkışan köylüler 8 bin dönüm araziyi kabul ederek 8 yıl sonra eylemlerinden vazgeçtiler. Köy ağası Kemal Sinanlı: "Bu insanlar bizim kardeşlerimiz. Yanlış bir anlaşmadan aramız açıldı. Akli selim galip geldi. Daima köylümüzün yanında olacağız "dedi.

FİLM GÜZEL BİTTİ

Güneydoğudaki kötü karakterli ağaları yıllarca Türk filmlerine konu oldu. Bilinen en ünlü ağa filmi Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı ?KFeyzo' filmi, Kemal Sunal, Müjde Ar, Adile Naşit, Şener Şen, İhsan Yüce, İlyas Salman ve Erdal Özyağcılar'ın rol aldığı, 1978 yapımı komedi Feyzo askerden döndükten sonra Gülo'ya talip olur. Köyde Gülo'ya başka talipler olduğu için babası başlık parasını açık arttırmaya koyar. Ve on bin peşin, on bin senet karşılığı Gülo, Feyzo'nun üstünde kalır. Feyzo borcunu ödemek için kente gidip çalışmaya başlar. Kentten her dönüşünde köylülere artık şehirlerde ağalık düzeninin olmadığını, başlık parasının kalktığını anlatarak ağaya karşı cephe oluşturur. Feyzo ağanın hışmına uğrar ve film sonunda ağayı öldürür.

.ALINTIDIR.