Ancak resmi kaynaklar ve PKK haberi doğrulamadı.

Terör örgütü PKK'nın elebaşlarındanKCKYürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan'ın yakalandığı iddia edildi. Fakat PKK'ya yakınlığı ile bilinen haber ajansları ise bu iddiayı yalanladı.

Terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın yakalanmasından sonra örgütün bir numaralı ismi olan Murat Karayılan'ın yakalandığı iddiası gündeme bomba gibi düştü.

NETLİK KAZANMADI

TRT, dün saat 16. 30'da Karayılan'ınİrantarafında yakalandığını duyurdu. TRT'nin haberi sadece "son dakika" olarak vermesi nedeniyle Murat Karayılan'ın son günlerde Kandil'e operasyonlar düzenleyen İran güvenlik güçlerince tarafından mı yoksa Türkiye tarafından İran'da mı yakalandığı netlik kazanmadı.

SON DAKİKA GERİ ÇEKİLDİ

Karayılan'ın yakalandığı ile ilgilison dakikahaberi bazı haber ajanslarından da TRT kaynak gösterilerek verildi. Ancak TRT, bu haberin arkasında fazla uzun süre duramadı. TRT, bu haberi son dakika olarak saat 17.15'te kaldırdı.

TRT Haber sitesinde ise Karayılan ile ilgili haber "Bölücü örgütün terörist elebaşlarından Murat Karayılan'ın İran tarafında yakalandığı öne sürüldü. Ancak Karayılan'ın yakalandığına dair iddialar resmi kaynaklar tarafından henüz teyit edilemiyor" şeklinde yer aldı.

PKK'DAN YALANLAMA

Karayılan'ın yakalandığı ile ilgili haberler üzerine PKK'nın yayın organı gibi yayın yapan Fırat Haber Ajansı bir yalanlama yayınladı. ANF, PKK kaynaklarına dayandırarak verdiği haberde Karayılan'ın yakalandığı bilgilerini doğru olmadığını yazdı.

TRT Türk'ün Tahran'daki muhabiri Hakan Çelik, Karayılan'ın yakalandığı iddiasına ilişkin resmi veya gayri resmi düzeyde doğrulanmadığını bildirdi. İran Büyükelçisi de haberi teyit edemeyeceklerini ifade etti. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, soru üzerine, "İddia sahiplerine sorun. Bize gelen bir şey yok" yorumunu yaptı.

TEDAVİ GÖRÜYORLAR

Karayılan'ın yakalandığı ile ilgili haberlerin çıktığı saatlerde kulislerde ilginç yorumlar dolaşmaya başladı. Karayılan, PKK içindeki en ılımlılar arasından gösteriliyor. Karayılan, PKK'nın silah bırakması ve Kürt sorunun çözümü için bugüne kadar diğer PKK'lı yöneticilere göre daha sıcak mesaj veren biri. PKK'nın birçok üst düzey yöneticisininsağlıkproblemleri nedeniyle İran'da tedavi gördükleri ve İran'ın da buna göz yumduğu biliniyor.

ZAMANLAMA DİKKAT ÇEKİCİ

Türkiye'nin son dönemde Suriye'ye yönelik sert açıklamalarının da Suriye yönetimi ile birlikte İran'ı da rahatsız ettiği biliniyor.

İran ve Suriye'nin Karayılan'ı devre dışı bırakıp, örgüt içinde 'şahin' olarak bilinen kişileri başa getirebileceği ve PKK'nın Türkiye'de daha kanlı eylemleri planlayacağı da yapılan spekülasyonlar arasında. Suriye kökenli olan Bahoz Erdal şiddeti savunanların başında geliyor. Erdal'ın Karayılan'ı İran'a teslim ederek liderliği elde etmek isteyeceği de belirtiliyor.

Daha önce de yakalandı haberi çıkmıştı

Murat Karayılan'ın durumuyla ilgili daha önce iddialar ortaya atılmış, ancak doğru çıkmamıştı. PKK'nın üst düzey yöneticileri arasında bulunan Murat Karayılan ile Cemil Bayık'ın 2007 yılında Irak'ta tutuklandıkları ve Türkiye'ye getirecekleri haberleri çıkmıştı. Ancak daha sonra bu haberlerin gerçek olmadığı ortaya çıktı. Aynı şekilde 2006 yılında da Karayılan'ın İran'ın Kandil'e yönelik yaptığı top atışlarında yaralandığı iddia edilmişti. Bu haber de asılsız çıkmıştı.

1954 Birecik doğumlu olan Karayılan, PKK'ya 1979'da katıldı. Örgütteki kod adı Cemal. Öcalan'ın yakalanmasından sonra örgütün başına geçti. Makine bölümü mezunu. Uzun süre Şanlıurfa civarlarında faaliyet gösterdikten sonra 12 Eylül'de Suriye'ye kaçtı. İlk başlarda silahlı mücadelenin ön planda olmasını savunan şahin kanadın lideri olarak tanımlanan Karayılan, son dönemde silahsızlanma adına açıklamalarda bulunuyor. Bu nedenle örgütün 'şahin' kanadı sürekli tehdit ve eleştirilerine maruz kalıyor. Karayılan şartların olgunlaşması halinde PKK'nın dağdan inebileceği görüşünü savunuyor.

YENİ ŞAFAK