İşte dünyanın en borçlu ülkeleri!

Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) yedi emirliğinden biri olan Dubai'de, Dubai World ve bu şirkete bağlı emlak şirketi Nakheel'in, geçen hafta borçlarını erteleme talebinin yarattığı kaygılar, dünyanın en borçlu ülkelerinin hangileri olduğunu akla getirdi.


Toplam kamu ve özel sektörün yabancılara, yabancı para mal ve hizmet karşılığı dahil ödemesi gerekli toplam dış borç miktarını gösteren "dış borç sıralamasında" ilk sırada dünyanın en büyük ekonomisi ABD yer alıyor.

Dünya Bankası ve CIA World Factbook'dan derlenen 2009 yılı ilk çeyrek ve ikinci çeyrek verilerine göre, ABD'nin 13 trilyon 454 milyar dolar toplam dış borcu (devlet ve özel sektör dış borç toplamı) bulunuyor.

ABD'yi 9 trilyon 87 milyar dolarla İngiltere, 5 trilyon 208 milyar dolarla Almanya ve 5 trilyon 21 milyar dolarla Fransa takip ediyor.

Toplam dış borcun GSYH'ye oranına bakıldığında ise en kötü durumdaki ülkenin İrlanda olduğu görülüyor. İrlanda'nın milli gelirinin 12,6 katı kadar dış borcu (toplam dış borcun GSYH'ye oranı yüzde 1.267) bulunuyor.

Her ne kadar ABD, toplam dış borç miktarında ilk sırayı alsa da toplam dış borcun GSYH'ya oranına bakıldığında ABD'nin durumu İrlanda, İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Hollanda, İsviçre, Belçika, Avusturya, İsveç, Danimarka, Norveç, Portekiz ve Finlandiya'dan daha iyi durumda.

Gelişmiş ülkeler içinde toplam dış borcun GSYH'ye oranı bakımından en kötü durumda olan İrlandayı ise İsviçre, İngiltere, Hollanda, Belçika, Danimarka, Avusturya, Fransa ve Portekiz izliyor.

Bu arada kişi başına düşen dış borç bakımından 567 bin 805 dolarla İrlanda başı çekerken, İrlanda'yı 176 bin 45 dolarla İsviçre ve 148 bin 702 dolarla İngiltere takip ediyor.

ABD'de kişi başına düşen dış borç 43 bin 793 dolar, Fransa'da 78 bin 387 dolar, Almanya'da 63 bin 263 dolar, İspanya'da 59 bin 457 dolar ve İtalya'da ise 39 bin 741 dolar seviyesinde bulunuyor.

.ALINTIDIR.