Ankara Müftülüğü bir ilke imza attı. Aile içi şiddet ve cinsel istismar konularında din görevlilerini harekete geçirdi. Müftülük, Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) ile birlikte 27 imama aile tutumları, toplumsal cinsiyet eşitliği, şiddetin sebepleri, ensest, kadın hakları ve dinin aile konusundaki tutumuyla ilgili 7 haftalık bir seminer düzenledi.

Son zamanlarda artan aile içi şiddet ve çocuklara yapılan cinsel istismar din görevlilerini de harekete geçirdi. Bu kapsamda Ankara Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) birlikte bir ilke imza attı. İki kurumun birlikte yaptığı eğitim programında 27 imama aile tutumları, toplumsal cinsiyet eşitliği, şiddetin sebepleri ve türleri, ensest, kadın hakları, dinin aile ile ilgili ilişkilere etkileri... gibi konularda dersler verildi.

Uzmanların tespitlerine göre eşinden şiddet gören ya da aile içi problemler yaşayan kadınlar mahallesindeki imamlardan yardım istiyor. Eşi ve çocuklarıyla ilgili sıkıntı yaşayan kadınlar, toplumun kanaat önderi olarak gördüğü imamlardan destek arayışında. Bu durumu tespit eden Ankara İl Müftülüğü, SHÇEK ile birlikte düzenledikleri proje kapsamında 27 imama 7 haftada toplam 21 saat aile içi iletişim semineri verdi. İlk defa yapılan eğitim için pilot ilçe Ankara Gölbaşı seçildi. Gölbaşı'nda görev yapan 27 imam, uzmanlarından toplum içinde çeşitli baskılara maruz kalan kadınlara nasıl yardımcı olabileceklerini ve kadınların şiddetle mücadele konusunda hukuki haklarının ne olduğunu öğrendi.

İnicek Mahallesi Camii imamı Metin Erol ise başlarda böyle bir programa gerek duymadığını ama katıldıktan sonra çok faydasını gördüğünü dile getiriyor. Mahalledeki kadınların şiddet ya da geçimsizlik durumlarında kendilerine başvurduğunu söyleyen Erol, aldığı eğitimi ve dersleri cemaatine de bir seminerle aktarmayı düşünüyor. Erol, "Gördüğümüz dersler bizim aile hayatımız için de çok iyi oldu. Kendi aile ve akraba çevreme kadar da etkisi oldu. Aile içi şiddet veya istismar durumunda insanları artık nasıl yönlendireceğimi daha iyi biliyorum." diye konuşuyor.

Yeni evlenen Burhan Esen ise eğitim sonrasında kendisindeki değişikliği eşinin hemen fark ettiğini söylüyor. Toplumun kanaat önderi ve din görevlileri olarak böyle bir eğitim almanın önemine dikkat çeken Esen, başta çekinerek girdikleri eğitimlerde toplum içinde yaygın aile içi sorunlara eğildikçe dersleri kendilerinin uzattığını ifade ediyor.

Programların hem kendilerine hem de çevrelerine çok faydalı olacağını belirten Gölbaşı Gökçeöyük Camii imamı Orhan Bilgin (40) de şöyle konuşuyor: "Derslerde çok fazla not tuttum, bunları cemaatime mutlaka aktaracağım. Özellikle kadınlar kanunla elde ettiği hakları bilmeli. Şiddet nasıl önlenir, nasıl yaklaşılır artık daha iyi biliyoruz. Bundan sonraki yönlendirmelerimiz daha sağlıklı olacak."

Görevine yeni başlayan 25 yaşındaki Gölbaşı Rahman Camii imamı İbrahim Yağız ise bu programa katıldığı için kendisini çok şanslı hissettiğini ifade ediyor. Programın çok faydalı olduğunu anlatan Yağız, "Ben bekârım. Bu eğitimden sonra daha bilinçli bir yuva kuracağıma inanıyorum." diyor.

ZAMAN