İlaç fiyatları düşüyor!

Eczacılar eyleme gidiyor: 4 Aralık'ta bütün eczaneler kapanacak

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, 4 Aralık Cuma günü Türkiye genelindeki tüm eczanelerin açılmamasının ''uyarı'' niteliğinde olacağını savunarak, taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda farklı eylemlerin gündeme gelebileceğini belirtti.

Güngör, İstanbul Eczacı Odası'nda yaptığı basın toplantısında, son ilaç fiyat kararnamesinin yürürlüğe gireceği 4 Aralık Cuma günü Türkiye'de tüm eczanelerin açılmayacağını ancak bütün illerde yeterli sayıda eczanenin nöbetçi kalacağını bildirdi.

Başta İstanbul olmak üzere bütün illerde o gün nöbetçi sayısının normal günlerin üzerinde olacağını kaydeden Güngör, özellikle reçete çıkışlarının yoğun olduğu hastane ve sağlık birimleri çevrelerinde nöbetçi ezcane sayısının artırılacağını, hastaların mağduriyetinin önüne geçileceğini söyledi.

Güngör, ''Cuma günü yapılacak 'bir günlük açmama' uyarı niteliğindedir. Eğer temel taleplerimiz yerine getirilmezse sürece yönelik farklı eylemler de gündemdedir. Bu eylemlerin belirleneceği yer de önümüzdeki haftanın sonunda yapılacak Türk Eczacılar Birliğinin olağan seçimli kongresidir'' dedi.

Türkiye genelindeki yaklaşık 24 bin eczanenin referans fiyat uygulamaları, süreklilik kazanan ilaç fiyat indirimleri nedeniyle ciddi sermaye kaybına uğradığını kaydeden Güngör, ayrıca sanayi iskontolarının getirdiği yüke karşın eczanelerin sağlıklı ve eksiksiz bir ilaç hizmetini büyük bir özveriyle sürdürdüğünü belirtti.

Güngör, ''4 Aralıkta yürürlüğe girecek olan tasarruf tedbirleri nedeniyle 8 bin eczanenin tasfiye süreci daha da hızlanacaktır. Önümüzdeki süreçte bu eczanelerin büyük bir bölümü zorunlu olarak kepenk indirecektir. Eczanelerimizin teker teker kapanmasına seyirci kalmayacağız'' diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Güngör, bir soru üzerine 4 Aralıkta uygulamaya girecek olan ilaç fiyat kararnamesi ile eczacıların ekonomik olarak yok edilmek istendiğini iddia etti. Zor durumda olan 8 bin eczaneden yarıdan fazlasının şu anda dağıtım kanallarının iyi niyetiyle ayakta durabildiğini savunan Güngör, eczanelerin yok olmasının ilaç hizmetinde aksamalara neden olacağını söyledi. Güngör, ''Eczanelerin kapanması nedeniyle boşluk oluşmasıyla, Türkriye'de ilaç hizmeti vermek isteyen kurumlara da gün doğacak'' dedi.

Semih Güngör, ilaç sanayicilerinin eczacının zararlarının karşılanması konusunda verdiği sözlerin bugüne kadar yerine getirilmediğini, ilaç sanayinin çok büyük karlar elde etmesine rağmen eczanelerin sıkıntı içinde olduğunu belirtti.

Güngör, 4 Aralıkta yeni ilaç fiyat kararnamesinin uygulamaya girmesiyle toplam 2 bin 379 kalem ilacın fiyatının düşeceğini hatırlatarak, bu ilaçların tüketim açısından temel ilaçlar olduğuna işaret etti. Güngör, fiyatları düşen ilaçları 5 Aralık Cumartesi günü dağıtım kanalları aracılığıyla ilaç sanayiine iade edeceklerini bildirerek, bu ilaçların eczanelerde tekrar satılabilmesinin ancak eczacıların taleplerinin karşılanmasıyla mümkün olacağını vurguladı.

Bu arada 3 Aralık Perşembe günü tüm illerde eczacıların Sosyal Güvenlik Kurumlarının il müdürlükleri önünde eylem yapacaklarına dikkat çeken Güngör, eczanelerin kapalı olacağı 4 Aralık Cuma günü saat 12.30'da Tünel'den Taksim'e bir yürüyüş düzenleneceğini bildirdi.

AA

.ALINTIDIR.