'Hasarlı binalar güçlendirmeyle ayakta kalamaz, yıkılmalı'
Van depreminde yüzlerce bina yıkılırken binlercesi de hasarlı hale geldi. Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Naci Çağlar, Van'daki hasarlı binalarda güçlendirmeyi tavsiye etmediklerini söyledi.Bu binalarda beton dayanımının standartların çok altında olduğunu vurgulayan Çağlar, bu sebeple hasarlı binaların tümünün yıkılması gerektiğini bildirdi.

Van-Erçis'te meydana gelen deprem sonrası bölgede incelemelerde bulunan Doç. Dr. Naci Çağlar ve Doç. Dr. Erkan Çelebi, gözlemlerini aktardı. Çağlar, "Depremde bir diğer yıkıcı etki de kötü işçilik. Yapılardaki işçilik, çok özensiz ve düzensiz." diye konuştu.

Doç. Dr. Erkan Çelebi ise Van'da deprem yönetmeliğine uygun yapılan binaların bazılarında kolon diplerinin patladığını gördüklerini kaydederek, "Deprem yönetmeliği son derece basit bir dille diyor ki kuvvetli kolon, zayıf kiriş ilkesine göre depreme dayanıklı yapılar yapın. Bizde tam tersi oluşmuş. Kiriş kuvvetli olunca, kolon taşıma gücünü kaybetmiş." şeklinde konuştu.