Van'ın Erciş ilçesinde meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde köy ve merkezdeki 146 okuldan 53'ü hasar gördü. 1927 yılında yapılan ve 3 deprem geçiren bir okulda çatlak bile oluşmazken yeni yapılan binaların hasar görmesi vatandaşları şaşırttı.

Erciş'te meydana gelen depremin ardından Milli Eğitim Bakanlığının başlattığı inceleme sonucu, köy ve merkezde bulunan 146 okuldan 53'ünün hasar gördüğü tespit edildi. 53 okuldan 3'ü ağır hasar gördüğü için eğitim verilemez hale gelirken, diğer 50 okulda meydana gelen hasarın giderilmesi için çalışma başlatıldı. Hasar gören okullar, eğitim öğretimin başlayacağı 14 Kasım 2011 tarihine yetiştirilmeye çalışılıyor. Depremden dolayı ağır hasar medyana gelen Kazım Karabekir İlköğretim Okulu, Atatürk İlköğretim

Okulu ve Beyazıt İlköğretim Okulu'nun ise yıkılıp yeniden yapılması planlanıyor.

Öte yandan ilçede bulunan tek ve çift katlı okullarda ciddi hasar meydana gelmediği öğrenildi. Köylerde bulunan okullarda hasar oluşmazken, ilçe merkezinde bulunan 55 okuldan sadece 3'ü zarar görmedi. Hasar meydana gelmeyen okulların Erciş Fen Lisesi ve Anadolu Lisesi olduğu belirtilirken, Anadolu Lisesi depremi yönetme koordinasyon merkezi olarak, Fen Lisesi de kurulan çadırda 10 bin kişiye yemek verilmesi için kullanıldı.

İlçede bulunan ve 3 bine yakın öğrencisi olan Atatürk İlköğretim Okulu ek binası ise mahallelileri şaşırtıyor. 1927 yıllında Erciş'in taş ustası Abdurahman Çavuşoğlu tarafından yapılan 7 derslikli ek bina, 7 büyüklüğünde 3 deprem gördüğü halde hiçbir hasara görmezken, Atatürk İlköğretim Okulu ilk depremde kullanılamaz hale geldi.

İlçede 3 şiddetli deprem gördüğü halde hasar meydana gelmeyen okulu gezen vatandaşlar, gözlerine inanamadı. 1941 yılında 7 büyüklüğündeki, 1976 yıllında 7,5 büyüklüğündeki ve en son olarak 7,2 büyüklüğündeki depremden hasarsız çıkan okulda çatlak bile oluşmadı. Okulu gezen vatandaşlardan Gönül Keleş, "Bu okul 3 deprem görmüş ve hiçbir hasar meydan gelmemiş. 1941,1976 ve en son 2011 yılında en fazla deprem gören okul bu ama duvarlarda bile hiçbir şey yok. Yeni yapılan evler ve çok sayıda bine yok oldu ama

bu okul halen dimdik ayakta duruyor. Bizim de kaybımız çok. Annemi kaybettim, babam hasta, çok şükür bunu da atlattık" dedi.



İHA